OSM köper SAA, bildar flygskola med Norwegian
Publicerad den 31 oktober 2017Pilotbristen ökar i Europa. Bland andra Norwegian och Ryanair har haft problem att genomföra trafiken i somras. Norwegian och OSM köper nu in sig i svenska SAA och startar en helt ny flygskola i Norge.
Bristen på piloter har påverkat trafikplaneringen för flera flygbolag under sommaren. Bland annat har Ryanair tvingats ställa in närmare 18 000 flygningar tack vara problem med semesterperioder och tillgång på piloter. Även Norwegian har haft besvär som krävt dels inställda flygningar, dels inhyrning av kapacitet utifrån. Samtidigt växer den kinesiska flygbranschen med rekordfart och slukar mängder av nya piloter. Konkursen i brittiska Monarch frigjorde drygt 100 piloter som bland andra Norwegian var snabba med att rekrytera. De båda flygplanstillverkarna Boeing och Airbus tävlar i att beräkna det kommande behovet av piloter och har kommit fram till den svindlande summan 600 000 nya piloter i världen de närmaste 20 åren.
Norwegian tar nu ett eget grepp om den framtida rekryteringen, bara under 2017 har man anställt cirka 500 piloter. I dagarna har man beslutat att tillsammans med norska OSM Aviation starta en egen, helt ny pilotutbildning. Samtidigt köper OSM in sig till 51 procent i svenska Scandinavian Aviation Academy, SAA, med säte i Västerås. Tillsammans bygger de nu en helt ny pilotutbildning på flygplatsen i Arendal i södra Norge.
– Vi har tidigare samarbetet med SAA och är mycket nöjda med deras kunnande och höga kvalitet, säger Espen Højby, tidigare SAS-kapten och numera VD för OSM Aviation.
Enligt planerna ska skolan starta hösten 2018 och målsättningen är att utbilda cirka 100 piloter per år. SAA ska bland annat ansvara för kursinnehåll, kvalitetskontroll och eleverna ska även delvis utbildas hos SAA i Västerås.
Av allt att döma blir Norwegian en av de stora kunderna hos OSM/SAA. Flygbolaget är delägare i OSM och Björn Kjos sitter i styrelsen.
Den nya pilotutbildningen blir norsk vilket gör att eleverna på den tvååriga utbildningen, under förutsättning att den blir officiellt godkänd, kan ta studielån som finansiering. Kostnaden är beräknad till cirka en miljon för själva utbildningen och ytterligare 250 000 för typcertifiering. Samarbetet med Norwegian gör att OSM anser sig att i princip kunna garantera eleverna anställning efter utbildningen.