Problem med tåg i Botniabanans tunnlar
Publicerad den 21 juli 2004Järnvägens infrastruktur byggs nu ut i Sverige för miljarder. Det är illa nog att över 30 miljoner om dagen satsas på olönsamma tågprojekt. I flera artiklar och krönikor har vi framfört att tåget är Gökungen i Transportpolitiken. Vi har även efterlyst svar på frågan: vilka tåg som skall ersätta X2000 och hur skall dessa skall finansieras? Ännu inget svar, men nu skall en ny transportpolitik formas. Vänsterpartiet driver på - senast med ett nyskrivet program i Almedalen - och vill ha ännu mer tåg samt mindre flyg och högre bensinskatt. Partiets talesman vill Karin Svensson-Smith vill dessutom lägga nr Rikstrafiken och dra in stöd till flygplatser som har tågförbindelse. Karins parti, som är tungan på vågen för regeringen, vill ha mer kollektivtrafik men glömmer att flyget är - just det - kollektivtrafik. Därför är det hög tid att viktiga transportpolitiska frågor kommer upp till ytan.
I dagens Sydsvenskan belyses problematiken med framtidens svenska järnvägar och artikeln innehåller delvis nya inslag. Dagens svenska tåg kommer inte utan vidare att kunna trafikera de nya banor som byggs. Miljarder till ingen nytta alltså eller miljarder som kräver nya miljarder. Dagens svenska tåg ägs av Amerikanska pensionsstiftelser och dessa skall snart omsättas. Cirka 10 miljarder kostar detta och frågan är vilket värde tågen sedan har. Sverige är ensamma i världen med att använda lutande vagnkorgar som på X2000 (Snabbtåg Light). Är Du intresserad, läs gärna dagens artikel (21/7)i Sveriges södra stortidning.
Gamla tåg förbjuds i nya tunnlar (Artikel i Sydsvenskan)
Av Erik Magnusson 21 juli 2004
Dagens persontåg är inte tillräckligt säkra för att köras i de nya järnvägstunnlar som nu byggs. Till exempel kan inte pågatågen, Kustpilen och X2000 framföras genom Citytunneln eller Hallandsåstunneln när de står klara.
SJ, Skånetrafiken och andra järnvägsbolag måste skrota huvuddelen av dagens persontåg när Citytunneln, Hallandsåstunneln och Botniabanan står klara i början av 2010-talet.
Många av dagens persontåg är inte tillräckligt säkra för att få köras i de nya järnvägstunnlar som byggs inom de närmaste fem-tio åren.
Bland de tågtyper som inte klarar de nya järnvägstunnlarnas höga säkerhetskrav märks pågatågen, Kustpilen och X2000.
Både Botniabanan och Hallandsåsprojektet har genomfört riskanalyser som visar att det är omöjligt att upprätthålla tillräcklig säkerhet i tunnlarna om banorna trafikeras med många av dagens tågtyper.
De ansvariga för tunnelbyggena ser dock utrangeringen av gamla tågtyper som en naturlig process:
– När det gäller Hallandsåstunneln är den färdig först om åtta år. Då finns inte alla de tågtyper som finns idag. Bland annat kommer vi knappast att ha så många dieseldrivna tågtyper som idag, säger Christer Möller, projektledare för järnvägsbygget genom Hallandsåsen.
De ansvariga för Citytunneln tänker inte tillåta någon som helst trafik med dieseltåg. Därmed totalförbjuds svenska Kustpilentåg och danska IC3-tåg. Dessa tåg har till skillnad från de eldrivna Öresundstågen stora dieseltankar. Så sent som i förra veckan brann motorn på ett Kustpilentåg på stationen i Lund. En liknande brand i en tågtunnel skulle kunna få svåra följder.
I Hallandsåsen ska dock dieseldrivna godståg släppas fram – på samma sätt som idag görs i järnvägstunneln under Öresund. De ansvariga för de nya tunnelprojekten har tagit fram minimikrav på de tåg som ska få köra i Citytunneln, Hallandsåsen och Botniabanans alla tunnlar.
– Viktigast är att föraren ska kunna blockera nödbromsen. Drar någon i nödbromsen i en tunnel kör tåget först ut innan det stannar och evakueras, säger Tord Persson, projektansvarig vid tunnelbygget i Hallandsåsen.
Anders Mellberg är informationschef vid Citytunneln:
– Ur säkerhetssynpunkt är det bättre att ett tåg kör brinnande än att det stannar brinnande inne i tunneln. Därför händer inget förrän tåget stannar på närmaste station. Om sådan nödbromsblockering saknas på dagens tåg måste de modifieras för att få köra i Citytunneln, säger Mellberg.
I de nya järnvägstunnlarna måste persontågen dessutom vara utrustade med branddetektorer, brandsläckare, brandstegar och nödbelysning. Därutöver ska tågens passagerarutrymmen utrustas med svårantändliga material och larmsystem som möjliggör samtal mellan passagerare och förare.
Bland de persontåg som klarar kraven märks Öresundstågen, Arlanda Express, Regina-tågen (som kör i Mälardalen) och dubbeldäckaren X40.
– De X2000-tåg som idag kör över Öresundsbron klarar kraven, men inte övriga X2000-tåg. Inte heller pågatågen klarar säkerhetskraven fullt ut, säger Tord Persson.
Det är upp till Järnvägsstyrelsen (som hette Järnvägsinspektionen fram till den 1 juli) att fatta beslut om vilka tågtyper som tillåts i Sverige. Särskilda restriktioner är att vänta längs järnvägar i tunnel.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten