Skriv ut  

Klart: Air Leap och Air Gotland går samman

Flygnyheter, Redaktionen, den 23 februari 2021
Samarbetet över årsskiftet gav mersmak. Nu går Air Leap och Air Gotland samman i ett gemensamt bolag. De två flygbolagen fortsätter dock att operera under respektive namn.

I december inleddes ett två månader långt samarbete när Air Leap tog över flygandet för Air Gotland istället för inhyrda Sprint Air. Bytet av operatör och flygplanstyp, från Saab 340 till ATR72 var då en temporär lösning.

- Nu är det två månader som gäller. Men det kan också bli mer samarbete på längre sikt, sa Jon Melkersson, vd på Air Leap när Flygtorget rapporterade om samarbetet. 
Det visar sig nu att samarbetet övergår i ett samgående. Air Gotland blir en del av Air Leap och samarbetet placeras i det nybildade bolaget Air Leap Scandinavia AB. Air Gotland fortsätter att flyga under eget namn och med flygtrafiken till och från Gotland i fokus.

- Samarbetet vi haft med Air Leap under vintern innebar att vi började prata om ett djupare och mer långsiktigt samarbete. På det här sättet säkrar vi förbindelser till fastlandet och med fokus på gotlänningarnas behov", säger Michael Juniwi, styrelseordförande i Air Gotland.
Varumärket Air Gotland lever alltså kvar. Däremot väljer AirGotlands VD Tiina Mykkänen att lämna det uppdraget men stannar kvar som delägare. Ny vd blir Ola Mattsson medan Jon Melkersson fortsätter som vd för Air Leap. 

- Air Leap gruppen stärker sin närvaro på den nordiska marknaden med bildandet av ett kommersiellt bolag. Tillsammans blir vi kraftfullare och får dessutom i de respektive bolagen bättre möjlighet att fokusera på våra egna specialområden, säger Jon Melkersson.

Hur samspelet de två bolagen emellan ska ske framgår av pressreleasen: ”Samtidigt som flygbolaget koncentrerar sig på själva produktionen kommer Air Leap Scandinavia fokusera på det kommersiella erbjudandet.Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

En ren ekonomisk fråga
Skrivet av Entreprenör, 2021-02-26 09:50:35
South west kör nu massor av flighter i US för 50 usd, det är så man får passagerare.
Man måste bygga upp inrikesflyget med låga priser, dra ner apparatkostnaden till ett minimum
Anmäl inlägget
Köpeskilling?
Skrivet av ABC, 2021-02-24 21:45:38
Två kolasnören och en hallonbåt i köpeskilling? Hur mycket förlorade de som investerade i Air Gotland?
Anmäl inlägget
BRA vill till Arlanda
Skrivet av Kalle, 2021-02-24 09:26:30
BRA har fått statligt bidrag, ca 200 MSEK, och i den överenskommelsen med staten (Baylan) ligger säkert ett krav om att BRA ska placera sig på Arlanda. Läs mellan raderna vad Per G Braathen säger i sin intervju i Expressen / DI.

AirLeap kan ta hela Bromma öppna upp inrikesmarknaden och skapa en lättillgänglig connection till huvudstaden.

Om BRA sen vill flyga på Bromma, när de inser Arlandas begränsningar, så finns det säkert plats för dem också.
Anmäl inlägget
BRA kan fortsätta sova
Skrivet av Ola, 2021-02-23 20:34:25
BRA har aviserat en gång/månad i 6 månader att de är så redo att börja flyga, nu är det nära! Nu kan vi inte bli mer redo, blir vi mer redo nu så ja....
Sanningen att säga finns det ännu ingen marknad för att börja flyga ett gäng ATR72 ut från BMA, och det kommer ta tid innan det blir. Men de är i alla fall redo.
Anmäl inlägget
Minne?
Skrivet av Insatt, 2021-02-23 19:05:00
Gösta777, tror inte BRA's ledning "sitter och kollar på". De analyserar marknaden mycket noga och inser att 10 pax per flygplan inte är vinstgivande. De har en strategi, tro mig..
Anmäl inlägget
BRA flyg, snart ett minne blott!
Skrivet av Gösta777, 2021-02-23 15:53:32
Nu ser man hur Air Leap tar för sig och växer på marknaden. Braflyg, ja de sitter och kollar på.
Nu har ju Air Leap bättre förutsättningar men jag menar ändå på att BRA flyg borde börja öppna upp snart för linjer. Annars är det tack och gonatt för dom!.
Anmäl inlägget
Sverigeflyg copy
Skrivet av Mike, 2021-02-23 10:42:42
Det påminner om Sverigeflygs upplägg. Inte märkligt när det är deras gamla ledning.

Kommer skåneflyg att gå med?
Anmäl inlägget
Air Gotland
Skrivet av Rädda Gotland , 2021-02-23 09:13:26
Och Air Gotland är ju i den meningen ingen flygbolag överhuvudtaget. En resebyrå på sin höjd. Så nu kan Air Leap sätta igång och mjölka gotlänningar på biljettpriser igen tills dess att pandemin är över.
Anmäl inlägget
Lipa
Skrivet av Cashew , 2021-02-23 08:37:46
Det är som det så bekant heter ”if you can’t beat them, join them”
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn