Featured article image

Flygbranschens stora utmaning: 1,5 miljoner nya medarbetare behövs

Publicerad den 2 juli 2025
Kommentarer
Flygbranschen står inför en global personalbrist som kräver 1,5 miljoner nya rekryter till 2034 – inklusive piloter, tekniker och kabinpersonal. Även i Norden märks behovet, där flygbolag och flygplatser ansöker om nya medarbetare. Frågan är hur flygbranschen ska lyckas fylla alla dessa jobb och om vi står framför en kapplöpning om kompetensen i Norden. Kan branschen hitta tillräckligt många som vill flyga, serva och leda trafiken?

Den internationella flygbranschen behöver rekrytera omkring 1,5 miljoner nya medarbetare under det kommande decenniet. Det visar den senaste Aviation Talent Forecast från utbildningsföretaget CAE. Enligt prognosen handlar det om 267 000 nya piloter, 347 000 tekniker och 678 000 kabinanställda globalt. För första gången räknar rapporten även med behovet av 71 000 nya flygledare. Drivkraften bakom den stora rekryteringsvågen är både stark återhämtning i resandet och en väntad pensionsvåg som riskerar att tömma viktiga yrkesgrupper på erfaren personal.

– Behovet av 1,5 miljoner nya medarbetare beror på rekordstor efterfrågan på flygresor och en stor våg av pensioneringar, säger Marie-Christine Cloutier på CAE.

CAE lyfter fram att många länder dessutom har en brist på utbildningsplatser och instruktörer, vilket gör att rekryteringsmålen blir ännu svårare att nå. Exempelvis har USA varnat för att man kan sakna över 25 000 flygtekniker redan år 2028, samtidigt som stora delar av världen tampas med liknande problem.

Personalbrist märks även i Norden
Personalutmaningen är långt ifrån bara ett globalt problem – den märks redan tydligt här i Norden:

– Sverige kan stå inför en brist på både piloter och tekniker. Branschorganisationen Transportföretagen har pekat ut behovet av 200–300 nya piloter årligen. Samtidigt har utbildningar för flygtekniker svårt att fylla sina platser, och många i yrket är på väg mot pension.

– Norge rapporterar svårigheter att bemanna mindre flygplatser med flygledare och tekniker. Bolag som Widerøe och Norwegian har också haft svårt att fylla pilot- och kabinroller, särskilt inför högsäsong.

– Danmark har sett personalbrist på Copenhagen Airport efter pandemin, med särskilt behov av säkerhetspersonal och markhanterare. SAS har också nämnt utmaningar att rekrytera piloter till den växande flottan.

– Finland har brottats med personalbrist inom ground handling på Helsingfors-Vanda, samtidigt som Finnair varnar för att pilotrekrytering är en långsiktig flaskhals.

Den nordiska branschen konkurrerar dessutom internt om samma bas av piloter och tekniker. Många som lämnade under pandemin har inte återvänt, och unga med teknisk bakgrund väljer ofta andra sektorer.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Fredrik
2025-07-02 16:15

“Många som lämnade under pandemin har inte återvänt, och unga med teknisk bakgrund väljer ofta andra sektorer.”

Artikeln besvarar frågan själv. Om man inte återvänder så säger det en del om branschen. Flygbranschen är på dekis och inte direkt attraktiv att jobba inom. Resultatet är att man får in de minst intellektuella individerna överallt. Oftast med skev verklighetsuppfattning.

Skriv en kommentar

Antal tecken 0/1500