Skriv ut  

Snart invigs ”Framtidens flygplats”

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 augusti 2021
När flyget återhämtar sig står flygplatsen i Helsingfors klar att möte upp till 30 miljoner passagerare. Nu invigs snart de första delarna av utbyggda terminal 2.

Flygtrafiken i Finland går fortsatt på knäna. Första halvåret i år var passagerarantalet som passerade de 20 flygplatserna som Finavia rår över 78,9 procent lägre än ett normalt år. Bland de stora nordiska huvudstadsflygplatserna sladdar också Helsinki-Vantaa efter Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

Det hindrar dock inte att flygplatsen i Helsingfors nu genomgår en stor modernisering med sikte på framtiden. Flygplatsen tog över efter Malmi, ibland kallat ”Finlands Bromma”, lagom till invigningen av OS 1952 och har sedan dess vuxit i takt med att Finnair byggt ut sitt linjenät till Asien. Det är också den livsviktiga trafiken som nu driver på utbyggnaden av Terminal 2 för att förstärka transitkapaciteten mellan Asien och Europa. 

Redan den 1 december sker invigningen av de första nya delarna i det som enligt Finavia ska bli ”Framtidens flygplats”. 

- Den första december är en viktig milstolpe i Finavias och Helsingfors flygplats historia. Då öppnar den nya entrén med ett vackert trätak och en spektakulär ankomsthall, säger Henri Hansson, teknisk direktör i Finavia. 

Den finska flygplatshållaren har investerat en miljard euro i utbyggnaden av flygplatsen. De pengarna har omvandlats i nära nog en fördubbling av terminalkapaciteten till 250 000 kvadratmeter, fler bryggor, bättre bagagehantering och passkontroll och upprustning av plattan och taxibanorna på flygplatsen.
 
Helsinki-Vanta slog passagerarekord 2019 med nästan 22 miljoner passagerare och den nya terminalen har kapacitet att klara 30 miljoner resenärer. Det lär dock dröja innan verksamheten slår i taket. Pandemin sänkte förra året antalet passagerare till fem miljoner och i år ser siffran ut att bli ännu lägre.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Finland går om sverige i alla avseenden
Skrivet av thomas, 2021-08-29 10:13:13
Tar av hatten för Finska staten och Finnair
Så rätt satsat, de ligger före oss, bara se på deras regering som består av unga tjejer inga gamla surgubbar och surgummor som Svenska regeringen gör, oavsett parlamentarism och valsystem V s partiledare skulle få fart på sömniga Sverige och driva upp alla samhällsklasser.
Anmäl inlägget
Smart!
Skrivet av KF, 2021-08-28 10:49:36
Det är mycket smart att rusta upp och förbereda flygplatsen nu under lågt efterfrågan inför en mer normalare framtid strax efter pandemin. Finnarna vet väl att det lönar sig och att dem som är välutrustade först är dem som kommer att få större fördelar när hela flygmarknaden blir återställda igen strax efter pandemin.
Anmäl inlägget
HEL är utmanaren
Skrivet av Kaunas Dukitis, 2021-08-27 12:35:09
HEl visar framtiden och var ARNs stora konkurrent finns. Dessvärre har inte Swedavia samma go som grannarna har och trots att vi har ambitioner så saknas handlingskraft, på en flygplats med så mycket potential. Potential som tyvärr saboterats om och om igen av dåliga politiker.
Anmäl inlägget
Flyget har förändrats i grunden
Skrivet av thomas, 2021-08-27 08:41:47
Finland friskt vågat hälften vunnit
Asien trafiken kommer att bli extrem, bara en tidsfråga när medelklassen ökar starkt i mång asiatiska länder, Flera miljarder som bor där och kan köpa flygbiljetter.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn