Skriv ut  

Block 8.1 Super Hercules till Norge

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 februari 2024
Lockheed Martin har levererat den första uppgraderade C-130J Hercules till det norska flygvapnet. Uppgraderingen har skett på Lockheed Martins Greenville-anläggning i South Carolina. Flygplanet tillhör den norska 335-skvadronen, stationerad på Gardermoen utanför Oslo.

Det norska flygvapnet har fyra Super Hercules i sin flotta, alla inköpta mellan 2008 och 2012. Alla fyra ska uppgraderas till Block 8.1-standarden för att förbättra deras prestanda och ge en bättre möjlighet att samarbeta över olika nordiska regioner. Norges C-130J-30s tjänar olika taktiska uppdragskrav, inklusive personal- och utrustningstransporter, humanitära operationer, flygmedicinsk luftbro, specialoperationer, kallväderoperationer och naturkatastrofhjälp. 
 
– Norges C-130J-30-flotta är en nationell tillgång med enorm regional räckvidd och genomslagskraft, som stödjer kritiska uppdrag med NATO, Europeiska unionen och globala Super Hercules-partners", säger Danya Trent, chef för internationella program på Lockheed Martin. När säkerhetskraven ökar måste Royal Norwegian Air Force C-130J-30-flottan alltid vara beredd att stödja alla uppdragskrav. Block 8.1-uppgraderingen säkerställer att Norges Super Hercules-flotta är redo för uppdrag när som helst, och erbjuder oöverträffad räckvidd, skydd och samverkan.
 
Block 8.1-uppgraderingen har nu blivit standarden för Super Hercules-plan. Det har redan förvärvats av US Air Force, Australien, Frankrike, Tyskland och Nya Zeeland. Uppgraderingen påverkar flygplanets övergripande prestanda, och en av de stora fördelarna är det uppdaterade flygelektroniksystemet som underlättar pilotens arbetsbörda.
 
Block 8.1-uppgraderingen ger också mer exakt väderdata, vilket ökar flygsäkerheten och effektiviteten. Ett nytt system för undvikande av kollision har också inkluderats för att förhindra potentiella olyckor, liksom ett nytt Identification Friend or Foe-system. Slutligen ger uppgraderingen förbättrade defensiva system med nya radar- och missilvarningssystem.
 
Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules är den senaste versionen C-130 Hercules, som har varit i produktion sedan 1950-talet. Super Hercules är ett stort flygplan; den är 34 meter lång och vingspannet sträcker sig till 40,4 meter.
 
Super Hercules kallar sig världsledande inom taktiska lufttransporter och används av 26 operatörer i 22 länder. Hittills har fler än 540 C-130J levererats och den globala Super Hercules-flottan uppnår nästan 3 miljoner flygtimmar.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Synergier
Skrivet av Alias Torheden, 2024-02-29 12:43:34
Sverige borde följa i Norwegians fotspår, det borde finnas synergieffekter att utnyttja när grannländerna har en enhetsflotta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev