Skriv ut  

NASA skeptiska till en pilot på flightdeck

Notiser, Anders Carlsson, den 13 april 2018
Tekniken kan vara på plats inom fem år och sedan är det fritt fram för bara en pilot på flightdeck. Men bland andra NASA är emot planerna.

Vid sidan av bränslet är personalkostnader stora utgiftsposter för flygbolagen, det har bland andra Michael O’Leary påpekat otaliga gånger. Boeing håller nu på med en studie om det är möjligt att reducera antalet piloter på flightdeck från två till en. Det skulle i så fall i första hand gälla fraktflyget och Boeing menar att man kan ha tekniken på plats inom fem år. 

Men tanken på att bara ha en pilot ombord möter protester. Pilotorganisationer, flygmyndigheter och framför allt den flygande allmänheten ogillar idén. NASA har dessutom gjort en simulering där man testade hur arbetsbördan blir under en flygning med enbart en pilot: Oacceptabel blev svaret.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Håller med...
Skrivet av Anders, 2018-04-17 10:09:04
föregående talare och speciellt "Passagerare" att vi bör stanna upp och satsa mer på att utveckla flygplanens framdrivningsmedel såsom frityrolja, elektricitet etc innan var och varannan person ska upp i luften och flyga.
Anmäl inlägget
Allt är möjligt, men tar tid
Skrivet av Lajkarflyg, 2018-04-17 09:54:23
Tror inte på fullskaligt enpilotsystem förrän vi fått ordning på SES och all teknik. Men med rätt teknisk infrastruktur borde det gå åtminstone på kortare flygningar till att börja med. Kan vara en del av en långsam övergång till helautomatiserat på längre sikt.
Anmäl inlägget
pilotlöst
Skrivet av Verner, 2018-04-17 09:39:17
Att spara in 2 piloter på en 8-timmarsflygning innebär en besparing på ca 60:-/passagerare. Inte särskilt mycket och då krävs ändå kabinbesättningen för service och nödläge.
Anmäl inlägget
Tror inte det.
Skrivet av Nja, 2018-04-13 19:40:40
Antingen ingen eller 2, 1 styck eventuell labil pilot känns inget bra.

Anmäl inlägget
Bra idé, men...
Skrivet av Dragan, 2018-04-13 13:01:02
Med så många knäppgökar i samhället så vågar man ju inte lita på en snubbe där framme själv. Släng i sådanafall ut bägge på engång.
Anmäl inlägget
Är det verkligen för dyrt att flyga?
Skrivet av Passagerare, 2018-04-13 11:11:55
Är det inte vettigt att stanna upp och se lite vad vi får för pengarna? Två piloter känns väl som rätt rimligt och med dagens flygbiljetter känns det väl som rimligt att vi fortsätter så. Vad leder färre piloter till... Lägre priser, fler flyger och är det bra...? En våt dröm för vissa givetvis men låt rimlighet gå före dumhet.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn