Skriv ut  

Norwegian och Jetblue inleder samarbete

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 oktober 2019
New York och Fort Lauderdale blir knutpunkter när Norwegian och Jetblue inleder samarbete. Det öppnar respektive flygbolags linjenät för genomgående flygbiljetter till samtliga destinationer.

JetBlue
JetBlue
 
Jetblue är det sjätte största flygbolaget i USA räknat i antalet passagerare, 42 miljoner förra året. Den stora basen ligger på JFK i New York, dit Norwegian nyligen flyttade alla sina New York-flygningar. Det var av allt att döma en förberedelse för det samarbete de två flygbolagen emellan som presenterades igår. Därmed möts två flygbolag, Norwegian med stort linjenät i Europa och på de transatlantiska rutterna och Jetblue som har drygt etthundra destinationer i USA, Latinamerika och Karibien.I sin tur ger det passagerare möjlighet att beställa genomgående flygresor i en enda bokning på båda bolagens linjenät. Enligt Norwegian är målet att genomgående biljetter ska finnas tillgängliga på båda bolagens webbplatser.

– Det här samarbetet kommer att ge resenärer ännu fler valmöjligheter. JetBlue är det största flygbolaget på flera av våra USA-baser som New York och Fort Lauderdale, vilket kommer att ge både våra och JetBlues kunder tillgång till ett stort linjenät på båda sidor om Atlanten. JetBlue är en idealisk samarbetspartner för oss, säger Geir Karlsen, tillförordnad koncernchef och finansdirektör på Norwegian i ett pressmeddelande.

På de tre knutpunkterna New York JFK, Boston och Fort Lauderdale får Norwegians resenärer tillgång till 60 inrikeslinjer i USA samt 40 linjer till Karibien och Latinamerika. JetBlues kunder kan flyga till Europa med Norwegian på över 20 linjer. Enligt Norwegian är målet att genomgående biljetter ska finnas tillgängliga på båda bolagens webbplatser.

– Det här samarbetet ger resenärer sömlösa vidareförbindelser inom Jetblues omfattande linjenätverk i USA, Karibien och Latinamerika i kombination med Norwegians destinationer i Europa. Norwegian och JetBlue delar visionen om att ökad konkurrens och låga priser är bra för kunderna, särskilt på transatlantiska linjer som domineras av skyhöga priser, nätverksbolag och allianser, säger Robin Hayes, koncernchef på JetBlue.

Norwegian och Jetblue är relativt lika i storlek vad gäller flygplansflotta, destinationer och antalet passagerare med en liten övervikt för Jetblue som idag har 255 flygplan i trafik. Det är i det närmaste en enhetsflotta med Airbus-maskiner och blir det när de 60 Embraer190 byts ut mot nya A220-300 med början nästa år.

Enligt tidigare presenterade planer ska Jetblue också starta trafik på Europa, troligen under 2021. Det sker när de första Airbus A321LR levereras, följda av ytterligare Airbus A321XLR.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Innovativa bolag
Skrivet av Gunnar, 2019-10-21 13:29:28
2 mycket respekterade, och innovativa bolag. Kommer att vara en success.
Anmäl inlägget
Myckt bra match
Skrivet av Frank, 2019-10-21 13:13:37
Två attraktiva flygbolag på varje kontinent och kommer att vara en stark konkurrent till de gamla flygbolagen som BA och SAS. SAS, som nu skjuts av United i Star Alliance, kommer sannolikt inte att överleva i många fler år.
Anmäl inlägget
Kanske
Skrivet av Flygare, 2019-10-19 09:06:43
JetBlue kommer att köpa krisande Norwegian JetBlue är ju något större än Norwegian, och går med vinst.
Anmäl inlägget
JetBlue är solida...9Norwegian är det inte...
Skrivet av Greger, 2019-10-19 01:49:06
Ska man vara helt ärlig så kommer jag vara glatt överraskad om Norwegian fortfarande är i luften efter vintern 2019/2020
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn