Skriv ut  

Swedavia: Bättre men inte bra under juni månad

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 juli 2021
Arlanda har kommit över det magiska sträcker en miljon utrikespassagerare under första halvåret 2021. Det visar siffror från Swedavia. Alla tio statliga flygplatser kan visa en ljusare bild nu än tidigare under året.

Att jämföra de senaste passagerarsiffrorna på Swedavia flygplatser med perioderna innan pandemin slog till, är fortfarande ingen uppmuntrande läsning. I juni flög 769 000 passagerare från de tio statliga flygplatserna vilket ska jämföras med drygt 3,8 miljoner passagerare i juni 2019, alltså ett fall på 80 procent. Sammantaget innebär det att Swedavia, under de sexton månader som Covid-19 härjat, har tappat cirka 45 miljoner resenärer. 

Men om jämförelsen istället görs med pandemiperioden visar det på en fortsatt stabil tillväxt: Juni 2021 är den bästa månaden sedan mars 2020.

- Vi är fortfarande långt ifrån ett normalläge och resenärsnivåerna före pandemin, men vi kan med glädje konstatera att våra flygplatser för varje vecka välkomnar allt fler resenärer. Att efterfrågan nu ökar är framförallt en effekt av vaccinationsutrullningen och lättade restriktioner. Vi ser också en sedvanlig säsongsmässig effekt i ett ökat sommarresande. Våra flygplatser erbjuder nu ett stadigt ökat utbud av nya destinationer och linjer, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef i ett uttalande.
Återhämtningen i juni har varit störst när det gäller inrikestrafiken och det visar siffrorna från Visby, Kiruna och Luleå som alla tre i princip inte haft någon utrikestrafik utan uteslutande har linjer inom landet. Där har bortfallet av passagerare bromsats bäst under året:

Visby – 36 procent
Kiruna – 38 procent
Luleå – 44 procent

Fortfarande görs ju jämförelsen med förra årets mycket låga siffror vilket statistiskt set kan ge stora utslag. Ronneby hade i juni 1 523 inrikespassagerare, en uppgång med 936 procent (!) jämfört med juni förra året. 

Generellt går det att se att bortfallet av passagerare nu stannar på strax över femtio procent jämfört med samma månad 2020. Det enorma bortfallet är nu alltså nere i ”bara” en halvering. 

De tre stora utrikesflygplatserna har klarat sig relativt bra och har alla betydligt fler utrikes resenärer än inrikes:

Arlanda: 348 092 utrikes, 114 935 inrikes
Landvetter: 106 718 utrikes, 19 026 inrikes
Malmö: 28 533 utrikes, 22 832 inrikesKommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn