Flygrevyn
Skriv ut  

Amapola vann upphandling på Irland

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 juli 2021
Den regionala linjen mellan Dublin och Donegal ska flygas av Amapola. Det har den irländska regeringen bestämt sedan upphandlingen av trafiken blev klar.

Amapola
Amapola
 
När det irländska regionalflygbolaget Stobart gick i konkurs i juni, stod en rad upphandlade flyglinjer utan operatör. De irländska myndigheterna har därför utlyst upphandlingar av trafiken för att snabbt säkra tillgängligheten till några av de mindre samhällen som berörs. Det gällde i första hand två linjer från Dublin till Kerry och från Dublin till Donegal. Bland de som lämnat anbud för att flyga linjerna har funnits estniska Nordica/Xfly som bland annat flyger som underleverantör till SAS, det helt nystartade irländska flygbolaget Emerald Airlines., Ryanair och svenska Amapola.
 
I dagarna har den irländska regeringen presenterat vilka som ska flyga linjerna. Till Kerry i det nordvästra hörnet av Irland tar Ryanair över och flyger på eget kommersiellt ansvar, vilket alltså innebär att linjen i dagsläget inte upphandlas. Den andra linjen, från Dublin till Donegal, ett mindre samhälle i nordvästra delen av Irland ska flygas av Amapola. Det rapporterar irländska media.
 
Uppdraget startar redan den 26 juli och sträcker sig i ett första skede sju månader fram i tiden. Det blir två rotationer per dag med en Fokker 50 – Stobart växlade mellan ATR42 och ATR72 – till Donegal Airport som förra året utsågs till den vackrast belägna flygplatsen i världen. 
 
Den temporära upphandlingen på sju månader kan på sikt komma att förlängas upp till fyra år. Den irländska regeringen vill ha en långsiktig lösning på trafiken till Donegal. Amapola flyger i dagsläget en rad upphandlade linjer i Sverige, bland annat till Örnsköldsvik och tog tidigare i år även hem en linje i Finland, mellan Helsingfors och Joensuu.
Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Emerald?
Skrivet av Mange, 2021-07-21 00:07:04
Amapola har fått detta kontrakt för att man har lämnat lägst bud, har en ordnad ekonomi, och sköter sina åtaganden. Om Emerald ska få näst kommande 4 år måste man ha ett fungerande AOC, OCH vara billigast.
Och ja, Amapola har en väldigt skicklig VD, tillika AM, som har ”fingergespietz” som får med sig sin personal att starta upp en ny linje med 10 dagars varsel mitt i semestertider.
Gläds med detta, att några svensk piloter slipper A-kassa under en förhoppningsvis längre period.
Anmäl inlägget
BRA
Skrivet av FO, 2021-07-20 15:34:19
Varför har inte BRA budat på detta?
Anmäl inlägget
Irland
Skrivet av Ed, 2021-07-20 12:45:40
Grattis Amapola.
Emerald Airlines kunde inte buda för de har inte AOC än. Därav upphandlades ett tillfälligt
7 månaders kontrakt. Tror det nya kommer tillfalla Emeralds som ska operera åt Aer Lingus i höst efter Stobarts konkurs.
Anmäl inlägget
Kommer att bli bra
Skrivet av Bertil, 2021-07-20 10:47:00
Grattis, Amapola. Ett bra flygbolag och ett bra flygplan, F50. F50 är betydligt bättre och driftsäkrare än ATR-72 så det kommer att bli bra.
Anmäl inlägget
håller sig kvar i marknaden
Skrivet av thomas, 2021-07-20 09:18:33
Amapola ett duktigt seriöst bolag som satsar på säkra kort. Har dessutom funnits länge, har en skicklig vd.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn