Skriv ut  

Wizz Air stämmer norsk kommun

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 september 2021
Satsningen på inrikestrafik i Norge tog ett hastigt slut. Nu menar Wizz Air att det berodde på att ett flertal kommuner bojkottade flygbolaget och stämmer en av kommunerna.

Wizz Air hade stora planer på att starta inrikestrafik i Norge, en marknad där flygbolaget sedan tidigare har en stark ställning med dussinet utrikeslinjer till framför allt östra Europa. Men det blev ett kortvarigt flygprogram med en handfull rutter ut från Gardermoen i Oslo. Efter ett knappt halvår drog sig flygbolaget ur inrikestrafiken.
 
En av orsakerna var ett par tuffa uttalanden från flygbolagets VD Joseph Váradi som menade att fackanslutning och kollektivavtal var något som inte hörde hemma i Wizz Air. Det fick en rad offentliga verksamheter, kommuner men även det norska näringslivet att reagera.
 
- Det spred sig som en gräsbrand och en rad kommuner bojkottade flygbolaget när det gällde tjänsteresor för de anställda.
Det säger Halvard Helle, norsk advokat, till dn.no. Han företräder nu Wizz Air som stämt en av kommunerna och menar att den typen av bojkotter är olagliga. Det har dessutom skadat flygbolaget, både vad gäller marknadsandelar och renommé, menar advokaten. Wizz Air har inte kommit med några skadeståndskrav, pandemin har gjort det i princip omöjligt att beräkna hur stort ett eventuellt passagerarbortfall som bojkotterna orsakade. Istället handlar det om upprättelse av Wizz Air som flygbolag.
 
Agder kommun å sin sida menar att de inte kan ha skadat Wizz Air av två orsaker: Flygbolaget flög över huvud taget inte till någon flygplats i södra Norge där kommunen ligger. Wizz var heller inte anslutet till den resebyrå som hanterade de kommunanställdas resebeställningar vilket gjorde att det var omöjligt att boka flygbiljetter med Wizz även om viljan fanns.
Rättegången fortsätter under nästa vecka. Skulle den utfalla till fördel för Wizz Air, väntar stämningar mot ytterligare en rad kommuner och offentliga verksamheter.Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bra Norge
Skrivet av Harald, 2021-09-05 14:12:57
Tillskillnad från flatheten här hemma så står norrmännen upp för arbetsvillkoren!
Bra gjort!
Anmäl inlägget
Wizzair
Skrivet av Manolo, 2021-09-05 10:16:24
Bra av Wizzair.

Det höll på att bli samma sak i Sverige för många år sedan. Minns dock inte vilket bolag det gällde, men det blev aldrig någon stämning.

Ett ärligt, rakryggat företag!

Manolo
Anmäl inlägget
Flott
Skrivet av pf, 2021-09-03 17:53:43
at den samme oljen da erstattes av olje produsert andre steder - olje blir man ikke av med.
Thomas v.g. kjør opp din boycott i stor skala, det finnes jo et svensk-dansk flygbolag vi nordmenn kan f.eks boycotte !
Anmäl inlägget
Antifack
Skrivet av Plottrigt , 2021-09-03 15:00:20
Tycker Norge gör helt rätt som inte låter sina medarbetare åka med firmor som inte ger sina arbetare chansen att organisera sig om dom vill
Anmäl inlägget
Kolvätes förbränningen förstör miljön för oss alla
Skrivet av thomas, 2021-09-03 10:29:41
Norge har drivit sin miljövidriga oljeutvinnings verksamhet sen 70 talet
Undra hur många grader bara dom har bidragit med? Med tanke på deras oljefonds storlek är det nog avsevärt. Ska inte den beskattas hårt av internationella samfundet för nersmutsningen. Nä dags nu att bojkotta landet, när de bojkottar enskilda flygbolag.
Anmäl inlägget
Pengar
Skrivet av sv pf, 2021-09-02 17:36:15
vill alla bolag ha. Även Norwegian!
Anmäl inlägget
Thomas
Skrivet av pf, 2021-09-02 14:47:50
God ide !
Anmäl inlägget
Vad vidrigt
Skrivet av @pf, 2021-09-02 12:37:24
Ett bolag som vill tjäna pengar, usch.
Anmäl inlägget
Vem kastar första stenen i glashuset.
Skrivet av thomas, 2021-09-02 12:24:24
En kommun ska inte agera politiskt mot enskilda företag, det måste väl vara Norska flygfack som ska agera. Visst får de bestämma vad resa med för sina anställda, men inte driva kampanjer. Ska vi inte bojkotta hela Norge, landet producerar miljöförstöring i giga format med sin oljeproduktion hotar hela jodklotet global warming. Bojkotta hela Norge och nu.
Anmäl inlägget
Tråkigt
Skrivet av Gullan Purser&JuridikExpert, 2021-09-02 11:03:50
Men så tråkig läsning, och trist för all trevlig kabinpersonal på Wizz som riskerar att förlora sina jobb, Ledningen borde förstå att priset inte är allt, Det är nätverk, villkor, service och det nymalda ekologiska K- ordet som är hemligheten.
Anmäl inlägget
Wizz Air
Skrivet av Carl Jansson , 2021-09-02 10:56:25
Svar till pf: Bra skrivet! ??
Anmäl inlägget
Wizz Air
Skrivet av pf, 2021-09-02 09:11:38
blir neppe mer populære i Norge ved å gå til sak.

Kun penger er de etter her. Forbrukere og kommuner må ha rett til å bestemme med hvilke deres tjenestereisende skal bruke.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn