Skriv ut  

Flyget återhämtar sig snabbt

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 november 2021
Flygets återhämtning tog fart under oktober, då antalet resenärer nådde den högsta nivån sedan pandemins början.

Även november visar positiva siffror med nya flygbolagssatsningar och flyglinjer. Samtliga regionala flygplatser hade en påtaglig ökning av antalet resenärer jämfört med föregående månader och jämfört med i fjol 2020.

Swedavias trafikstatistik för oktober visar att antalet resenärer nådde den högsta nivån sedan pandemins början. Totalt ökade flygresandet under oktober 127 procent jämfört med oktober i fjol. Fredagen den 29 oktober hade Swedavias flygplatser drygt 77 000 resenärer, varav Arlanda närmare 49 000 resenärer, vilket var det högsta antalet resenärer under en enskild dag sedan inledningen av pandemin. Arlandas Terminal 2 öppnade igen 26 oktober för att möta det ökade antalet passagerare och nya flygbolagssatsningar.

Flygets uppsving beror bland annat på att lättade restriktioner i till exempel USA och Thailand öppnar upp för ett ökat internationellt resande. Av de närmare 1,7 miljoner resenärer som reste via Swedavias flygplatser under oktober var 1 136 000 utrikesresenärer.

Kaos på världens fraktmarknad gör också att fraktflyget har fått ett uppsving. Nivån på den globala flygfrakten visar t.o.m. högre siffror än innan pandemin, enligt IATA.

- Efter en lång tid med pandemin så finns det nu ett uppdämt behov att resa och inte minst för att träffa släkt och familj. Att allt fler flygbolag väljer att investera i ny trafik vid våra flygplatser är naturligtvis oerhört positivt, inte bara för alla resenärer utan också för viktiga godstransporter till handeln och industrin. Detta i ett läge där det råder stor brist och efterfrågan på godstransporter i hela världen, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef. 

Bland de större flygbolagssatsningarna under oktober och november kan nämnas att Finnair startar interkontinental trafik till Thailand och USA direkt från Arlanda. I månadsskiftet öppnar Ryanair en bas på Arlanda med inledningsvis 23 linjer till Europa. I november återupptar Thai Airways trafik till Arlanda. Samtidigt startar Vueling en ny linje till Paris från Arlanda och Göteborg Landvetter. Både SAS och Norwegian startar linjer till Kanarieöarna. Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Revenue
Skrivet av Tim, 2021-11-08 11:56:16
Att fylla flygen är och har aldrig varit något problem sen den värsta Corona lagt sig. Problemet är vad folk är villig att betala och vilka priser bolagen kan ta
Anmäl inlägget
Andra lösningar
Skrivet av Stockholmare, 2021-11-08 09:19:55
Bara för att ta ett exempel från verkligheten - Istället för att ha flera personer på plats för service/felsökning/underhåll så kommer det företag jag jobbar på satsa på digitala lösningar med färre personer på plats och fler som kan arbeta på distans.
Anmäl inlägget
Re:Arne Analys
Skrivet av HAha, 2021-11-07 19:03:47
Tydligt att du står utanför arbetsmarknaden. Alla större företag pratar digitala möten och mycket mindre tjänsteresor. Vissa möte kommer fortsättningsvis vara fysiska med många kommer ersättas med digitala
Anmäl inlägget
Nya vänstern?
Skrivet av Clara, 2021-11-07 18:41:53
Att kalla Lufthansas VD Carsten Spohr och SAS förre VD Rickard Gustafsson för "den nya vänstern" är det senaste av nonsens och fake news från piloterna och deras talespersoner. Läs på och se att det var Carsten Spohr som använde detta uttryck först och att flera flygbolags-VD har anammat uttrycket.
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av Danne, 2021-11-07 17:59:36
Så fort konkurrenterna börjar resa till kunderna och det ska ramavtals osv kommer även affärsresandet ta fart. Lufthansa upplever ett väldigt starkt efterfrågan på affärsresande. SAS prognos kan vara felaktig.
Anmäl inlägget
@Clara
Skrivet av The Viking, 2021-11-07 13:38:23
Jasså, det är så din åsikt.
Näringslivet har stort behov av resande, träffa kunder och samarbetspartners på riktigt. Teams och Zoom har stora brister när det gäller att uppbygga relationer til kunder och partners. Virtuella kan vara bra inom den egna organisationen, inte mycket annat.
Anmäl inlägget
Mera flyg
Skrivet av Arne Analys, 2021-11-07 12:01:37
Det var ett märkligt virus som slog till. Helt plötsligt slutar man med fysiska möten? Flygtrafiken är raskt tillbaks och kommer att vida överstiga volymerna innan viruset. Fysiska affärsmöten är mycket viktigt för att nå bra försäljningsresultat och ömsesidigt förtroende i affärer. Viruset är bara ett hack i kurvan. Kraftigt ökat flyg är de NYA NORMALA för att använda ett modeuttryck från vänstern.
Anmäl inlägget
Det nya normala
Skrivet av Clara, 2021-11-07 10:50:07
Det nya normala kommer att bli en återgång till 80 -90 % av fritidstrafiken i 2023 och en nästan halverad affärsresetrafik. Inget seriöst företag eller organisation kommer att tillåta endagsresor för endagsmöten för sina anställda.
Anmäl inlägget
Vem driver ökningen?
Skrivet av Jonas, 2021-11-07 09:46:11
Är det SAS som driver ökningen eller är det de många nyetableringarna som är de bolag som framförallt står i framkanten?
Anmäl inlägget
Det kommer!
Skrivet av Ju-Anita, 2021-11-07 00:12:55
Nja, tror inte att höstlovet gör denna ökning. Troligen kommer antalet resenärer öka succesivt hela tiden, det kommer inte bli nån "flygtrafiken efter pandemin-effekt" Det kommer bli precis som innan, vänta å se.
Anmäl inlägget
Höstlov
Skrivet av Henrik, 2021-11-06 12:47:55
Det är nog till stor del en höstlovs effekt vi ser i siffrorna
Anmäl inlägget
got
Skrivet av Monkey Berry, 2021-11-05 12:02:02
Hur många resenärer hade på Göteborg Landvetter den 29e oktober?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn