Skriv ut  

Norwegian och Widerøe i nytt samarbete

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 maj 2023
Från Berlevåg i norra Norge till Rom i Italien. Widerøe och Norwegian bygger vidare på samarbetet som knyter ihop norsk inrikes med Norwegians utrikesdestinationer. Samtidigt brottas Widerøe med sviktande passagerarsiffror.

Samtliga nordiska flygbolag kan visa passagerarsiffror för april i år som är starkare än samma månad 2022. Alla utom Widerøe. Det norska flygbolaget som har merparten av trafiken på den norska inrikesmarknaden, tappade 13,7 procent passagerare i år jämfört med förra året. Enligt flygbolaget är det en svag norsk krona, tillsammans med ökade kostnader i allmänhet och de på flygbränsle i synnerhet, som tvingat fram höjda biljettpriser. Men det har alltså marknaden reagerat negativt på och dragit ner på köpen av flygbiljetter. I siffror innebär det att de 278 000 passagerare som flög med Widerøe i april 2022, har minskat till 240 000 i april 2023. Kabinfaktorn har minskat med 7,5 procent till 56,6 procent vilket alltså innebär att in stort sett halva kabinerna varit tomma under april. 
 
Branschen är i en mycket svår situation där en svag kronkurs ger stora kostnadsökningar som vi bara delvis har kunnat skicka vidare till kunderna. Detta kombinerat med stora skatte- och avgiftsökningar i förhållande till 2022, gör att totalmarknaden för första gången är mindre än 2022. Marknadsutsikterna framåt är osäkra, säger Stein Nilsen, koncernchef i Widerøe i en kommentar.
 
Trots den bekymmersamma situationen har Widerøe utökat det tidigare interline-samarbetet med Norwegian. Från att tidigare enbart ha gällt på inrikestrafiken, kan Widerøe-passagerare nu resa vidare på alla Norwegians utrikeslinjer. I praktiken innebär det möjlighet att flyga från norra Norge till södra Europa med en biljett, bagage som inte behöver hämtas ut vid de flygbyten som också är snabbare och smidigare än förr. Samarbetet fungerar även i motsatt riktning, passagerare som ankommer till Norge med Norwegian och ska flyga vidare med Norwegian kan använda snabbspåret Domestic Transfer på Gardermoen.
 
- Vi har fått många påstötningar från kunderna om att de vill kunna flyga vidare med Norwegian. Vi ska nu sörja för att de som köper en genomgående biljett hos oss bara behöver checka in en gång och att bagaget kommer fram. Det ska vara en helt sömlösa resa, säger Christian Skaug, kommersiell direktör i Widerøe.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev