Tråden startades av: Fredrik  2020-10-27 19:03:20
Minimal risk att smittas av Corona vid utlandsresa 
Enligt flygbranschorganisationen IATA är risken för att smittas av coronaviruset vid flygresor är extrem liten. Man har bara konstaterat ett fall på 27 miljoner resenärer. Samtidigt meddelar den europeiska charterjätten TUI att man sedan pandemin startade haft 2,1 miljoner resande från olika länder och av dessa har endast 163 bekräftats blivit smittade under resan. Detta är färre än 8 av 100 000. Samma bild delas samtliga svenska researrangörer, enligt ett pressmeddelande.

– Att mindre än 8 på 100 000 resenärer smittats måste anses som väldigt lågt då i princip alla länder i Europa ligger på en väsentlig högre nivå. Somliga länder har så högt som flera hundra smittade per 100 000 invånare, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF i ett pressmeddelande.

Samtidigt visar en rapport från flygbranschorganisationen IATA att det endast finns 44 konstaterade fall som blivit smittad under själva flygresan sedan pandemin bröt ut. Detta bland 1,2 miljarder flygpassagerare, vilket motsvarar ett fall per 27 miljoner resenärer.

– Ventilationen ombord på ett flygplan kan jämföras med en operationssal. Detta tillsammans med flygets säkerhetstänk gör flyget till det säkraste transportsättet, även sett ur smittrisksynpunkt, säger Didrik von Seth i ett pressmeddelande.

Svar på ovanstående inlägg (Senaste högst upp). Ändra sortering

The Troll
2020-10-30 10:44:55
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Såg att franska ekonomer hade räknat ut att varje sparat liv vid förra nedstängningen kostade 6 milj €, så att rädda 20 st 96 åringar från en för tidig död kostar ca 1 miljard.sek.. det blir något för framtida skattebetalare. Så det är nog bra om alla gör allt för att livet ska bli så normalt som möjligt..
MD80
2020-10-30 10:14:31
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
@LLA. Har du missat att över 60% av småföretagen försvunnit i Europa till följd av lockdowns, masktvång och restriktioner för turismen?
Det finns inga pengar i världen som kan ersätta det svarta hål som härigenom skapats.
Flygindustrin tokblöder och det är kaffepengar som pytsas in, mer som en gest. Passagerarunderlaget för flygbolagen har fallit 90% och med alla restriktioner jag nämnde inledningsvis kommer detta dessvärre hålla i sig.
Nu kör man ett andra varv av lockdowns och influensasäsongen har knappt börjat.
Med den här utvecklingen har vi garanterat inte många flygbolag kvar om ett år.
Hade dödligheten för detta virus varit 40-50% som för digerdöden då hade dessa drastiska åtgärder varit motiverade.
LLA
2020-10-30 08:48:09
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
"RödeBaronen. Det är lite patetiskt att läsa inlägg av piloter och andra inom flygbranschen som till vilket pris som helst vill uppmuntra flygandet i dessa tider. IATA:s förslag om tester på flygplatserna (både vid avgång och ankomst) skrämmer bort de flesta potentiella kunder som kan tänka sig att flyga just nu. Vem vill tillbringa 2-4 timmar på en flygplats innan avgång och behöva vänta flera timmar vin ankomst? Tänk några steg längre innan ni kommer med flera desperata förslag. Det är bara att vänta in ett väl utprovat vaccin och att pandemin avtar. Tyvärr kan detta ta flera år. Tills dess är det nytt jobb som gäller.
Röda Baronen
2020-10-30 07:35:57
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Det är fullständigt idiotiskt att stänga gränser, det förstör alldeles för mycket. UDs res rekommendationer, båda svenska UD och andra länders UD bör inte vara leda till att det inte går att köpa rese försäkringar m.v.
I stället ska man göra som IATA m.fl. vill testa alla som vill resa, på flygplatser och tågstationer m.v.
Det fokuseras uteslutande på att ” det är farligt att flyga” vilket är trams, Det är betydligt större risk att smittas om man åker tåg genom t.ex. Europa.
Dr Covid
2020-10-28 18:36:55
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Chansen/risken att möta Rune är =0.
Rune
2020-10-28 12:07:48
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Är väl säkert bättre luft (för att motverka smittspridning) i ett flygplan än många andra platser ja. Luften byts ofta, men framförallt är den väldigt torr.

Att resa ökar inte smittspridningen (stängda gränser är politiska beslut som INTE är baserat på vetenskap eller forskning). Det är hur du beter dig! Dvs håll avstånd samt god hygien. Spelar också väldigt liten roll vart i världen du befinner dig! Chansen/risken att bli smittad är lika stor på ICA som Mercadona...
Dr Covid
2020-10-27 20:56:27
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Det är inte flygningen i sig som är problemet. Vilket FHM också framhåller.
Problemet är att du reser till en destination, där risken för smitta kan vara stor.
Där man möter många människor, som man inte har en aning om de bär på smittan eller ej. Som kanske inte heller håller avståndet. Eller att du tar med dig smittan hem.

Det gäller att "försöka" att se helheten.

PS. Att jämföra luften på ett flygplan, med en operationssal är klart överdrivet/okunnigt. DS.
Serveringspersonalombudet
2020-10-27 20:29:57
SV: Minimal risk att smittas av Corona vid utl ...
Att likna det vid en operationssal låter aningen överdrivet.
 

Tillbaka

Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn