Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

Ryanair, sociala avgifter och skatt i Sverige

Tråden startades av togs bort snabbt

Det var en tråd om Ryanair, skatt och sociala avgifter i Sverige som togs bort väldigt snabbt.

Skatt betalas av alla arbetande som bor och arbetar i Sverige men sociala avgifter betalas bara om man har en Svensk arbetsgivare.

Ryanair är som alla vet ej en Svensk arbetsgivare och därför betalar Ryanair inte sociala avgifter i Sverige utan på Irland.

Allt enligt gällande Svensk och EU lag.

Publicerad den 2010-12-13 11:50
Skriv ett svar
Antal svar: 20

svar

X
2010-12-16 15:11

Absolut, det är klart att man ska undersöka alla möjligheter man har för att reducera skattebördan, det är trots allt en rättighet man har.

Men man får förstås se upp så att man inte kommer för nära det som är otillåtet. Det kommer på sikt alltid komma tillbaka och bita en i röven. Ska man dessutom hålla på småfiffla kan man lika gärna skita i det helt och hållet och stoppa alla intäkter på banken i ett land med ingen insyn i banksystemet. Dock kräver ju det en del jobb med att skriva ur sig ur landet, se till att bo hos mamma/pappa/sambo, hålla sig med kontanter, etc etc och risken för upptäckt är fortfarande väldigt stor, framförallt med tanke på att majoriteten av skattefuskare upptäcks via tips från bekanta eller t.om. vänner.

Jag vill också helst inte göra jämförelser med att ha bas utomlands, då det skiljer så mycket mellan de olika länderna vad gäller skattelagstiftning, pensionssystem, andra försäkringssystem mm som jag inte har 100 koll på. Dessutom måste man ju då jämföra med nationella bolag i respektive land för att kunna få en rättvis jämförelse, och det blir lite väl mycket jobb att reda ut.

Så vi får väl utgå från Skavsta-basering med BRK-kontrakt och göra jämförelsen med andra bolag som har piloter stationerade i Sverige.

Angående att ha ett bolag utomlands och vara boende i Sverige så måste jag också tillägga följande. Du som enskild individ boende i Sverige måste betala mellanskillnaden på den inkomstskatt som dras i landet där bolaget är registrerat, och den skatt som skulle betalts i Sverige.

Det kan väl tyckas vara rättvist, dock finns det fallgropar även här. Du omfattas fortfarande av socialförsäkringssystemen i det land där de sociala avgifterna betalas. Därför kan det tyckas som att du har en relativt låg nettolön i Sverige samtidigt som försäkringssystemen som du omfattas av är sämre än vad du skulle kunna förvänta dig.

Bara en sådan sak som subventionerad förskola är något man inte åtnjuter och kommer att kosta tusentals kronor i månaden.

Personligen tycker jag att ersättningsnivån på RYR/BRK är hejdlöst dålig. Det kan vid en första anblick se riktigt bra ut, framförallt när man gör glädjekalkyler och inte räknar med att betala alltför mycket i skatt, men på lång sikt är villkoren en bra bit under standard för branschen, även här i Sverige. Lägg därtill osäkerheten kring anställningsformen (nu är den kanske inte överdrivet osäker i dagsläget), risken för att bli utan ersättning vid sjukdomar etc. och det blir en dålig affär.

Finans-Pilot
2010-12-16 14:40

X, jag blandade nog ihop ditt första inlägg med någon annans. Jag uppfattade det av nån anledning som att du var RYR-kontraktare.
Mitt inlägg var mer generellt att ta reda på alla olika möjligheter att maximera inkomsten. Vad var och en kan göra har helt och hållet att göra med vilka personliga förutsättningar och villkor som gäller för just en själv. Har man bas utomlands är traktamente en bra idé, annars inte. Likaså kan det vara stora fördelar att ha sitt bolag utomlands, och det måste inte nödvändigtvis innebära att man ingen sjukpenning eller pension har. Sånt finns utomlands också och i vissa fall kan det bekostas av företaget. I andra länder är det även lite friare att dra av utbildningskostnader än vad det är i Sverige och utdelning beskattas inte heller lika hårt.
Att jag nämnde dubbel bosättning är mer för att jag upptäckt att det är något väldigt många piloter har men väldigt få utnyttjar som skatteavdrag.

RA
2010-12-16 14:34

Bra skrivet X, du finans piloten börja spara till skattesmällen

X
2010-12-16 13:30

Jag jobbar inte på RYR och således har jag inte heller någon revisor.

Men några punkter du radade upp kan jag kommentera:

Traktamente, glöm det på Skavsta-bas. Om du nu betalar dig själv traktamente utan övernattningar så gör du inte rätt. Kom ihåg att vid en revision så är det omvänd bevisbörda vad gäller skatter också. Du måste bevisa att du har övernattat på annan ort. Visserligen kanske du bor 20 mil från Skavsta och på så sätt övernattar i Nyköping, men det är ju knappast någonting positivt. Det fungerar väl kanske om du är 23 bast och inte har någon familj att komma hem till.

Dubbel bosättning kan ju knappast vara något positivt ur privatekonomisk synvinkel, bara för att du får dra av det på skatten/betala ut som skattefri ersättning innebär ju inte det att du tjänar de pengarna, då du måste ha kostnaden också. Det är en förlustaffär.

Din firma kan inte stå för särskilt mycket kostnader. En dator och telefon möjligtvis, men reglerna är striktare för fåmannabolag. Visst finns det en hel del revisorer därute som, framförallt i dessa tider när revisorsplikten avskaffas, kanske skarvar en del för att på så vis påskina att du behöver deras hjälp att spara pengar.

Sen kan du såklart ta ut utdelning, men den är ju begränsad till 120 000 om året och har ändå ett skattetryck på 46,3% och har dessutom nackdelarna att det inte ligger till grund för beräkningar av de försäkingssystem vi har.

Sedan är jag alltid extremt varsam till glädjekalkyler från kontraktsjobbare. Dessa brukar oftast vara aningen friserade då man gärna vill berätta om hur bra man har det.

Men vi kan väl leka med tanken att du som styrman på Ryanair får ut 40,000 efter skatt.

Om du jobbar 900 timmar om året är det maximalt 72,450 EUR om året. Med dagens kurs på knappt 9 kronor ger det ~650,000 SEK om året. Du säger att du har en revisor, enkelt räknat ca 10,000 om året, även om det varierar en hel del beroende på arbetsinsats m.m.

Lite andra kostnader som uppkommer:
Medical: ca 2000 kronor
Certifikat: ca 2500 kronor
Uniform: ca 2000 kronor utslaget per år
Telefon: Svårt att uppskatta, beroende på hur ofta du ringar i tjänsten till OP, crewing med mera, men säg att det handlar om 1-2000 om året.
Plus lite diverse småkostnader då och då.

I runda slängar kanske 25000 i utgifter för något du inte får någon personlig nytta av. Då har du ca 625,000 kvar, eller ~52,000 i månaden.

Om du får ut 40,000 kronor efter skatt på den intäkten innebär det att du endast betalar ca 23% i skatter och avgifter. Du har säkerligen reducerat din beskattningsbara inkomst ordentligt, så vi kan räkna bakvänt istället. Totalt 12,000 kronor går in till skatteverket. Det innebär att du tar ut en lön på ungefär 22,000 kronor. Detta är sedan det som baserar din sjuklön från försäkingskassan, din föräldrapenning, din pension mm mm. Det kan innebära riktigt stora förluster på lång sikt.

Var du dessutom hittar avdrag för cirka 13,000 kronor i månaden utöver det jag listade ovan är ju lite märkligt.

Men vi kan ju försöka. En extra bostad kan ju göra en del, säg 4000 i månaden. Traktamente går säkert att ordna till, men med 5-4 schema är det max 3,500 kronor i månaden. Om du nu inte är permanent i din “övernattningslägenhet” för att sköta bokföring och logbok kanske, vad vet jag.

Bostaden kan du knappast heller se som någon form av lön då den går ut åt andra håller lika snabbt som den kommer in.

Nej du, du får nog försöka igen. Specficera gärna vilken bolagsform du använder dig av, vilka avdrag du gör, vilka kostnader för din privatekonomi detta innebär och så vidare. Det räcker inte att säga att du har en finurlig revisor som magiskt sänker ditt skattetryck till 23% utan att det ö.h.t. förekommer några som helst kostnader.

Ovanstående siffror är dessutom baserade på att du jobbar 900 timmar om året, vilket inte är särskilt troligt. Därför är det extra osannolikt att du lagligt får ut 40,000 kronor efter skatt med ett svenskt AB. Mer troligt kanske du jobbar runt 700-750h per år och då blir skattetrycket än mer orimligt.

Exempel 750h/år. Intäkter 543,000 SEK. Utgifter ~25,000. Totalt efter utgifter 43 200 kronor. Alltså 3200 kronor in till skatteverket varje månad, vilket ger en ungefärlig beskattningsbar månadslön på 7,000 i månaden. Netto ger det 6100 och du har då traktamenten och andra kostnadsersättningar (utan utgifter som drabbar din privatekonomi) på 34,000. Hur du får ihop den ekvationen ter sig extremt “kreativt”. Dessutom kommer du att bli extremt fattig den dagen du har barn, blir sjuk, vill gå i pension etc.

Angående lösningen med utländska bolag har jag redan kommenterat i mitt första inlägg. Visst, där är det väl mer troligt att du kan få ner skattetrycket ordentligt (dock inte till 7-8% vilket du verkar påstå) men förlusterna i att stå utanför försäkringssystemen är svåra att förutsee och du har knappast någon större chans att kunna bilda familj rent privatekonomiskt, här i Sverige åtminstone.

Finans-Pilot
2010-12-15 23:59

Du X, jag tycker du ska ta ett allvarligt snack med din revisor. Du verkar få ut ruskigt mycket mindre pengar efter skatt än vad som är nödvändigt. Att ta 500.000 kr som lön är fullständigt galet. Då går ju det mesta till staten.
Kolla exempelvis upp hur mycket traktamente du kan betala ut, vilka kostnader din firma kan stå för osv. Du kanske har dubbelbosättning mm. Du kan även ha ditt bolag utomlands men betala lönen i Sverige. Det finns enorma pengar att spara om du sätter dig in i reglerna lite bättre.
Jag sitter själv i samma sits som dig, men får ut ca 40.000 EFTER skatt. Och det är helt och hållet lagligt.

Fly4Fun
2010-12-15 23:51

“X” har gjort en mycket bra redovisning av fakta, även om modesta 750 timmar/år är lite högt räknat, iallafall om man har Skavstabas. Där ligger det snarare på 600-650.

Skulle bara vilja tillägga att revisorskravet för mindre ABn är nu slopat fr o m 31/10 samt att det minsta tillåtna aktiekapital (AK) är 50.000:- istf 100.000:- så det är betydligt lättare och billigare att starta ett AB nu. Har man en dator och lite andra prylar så kan man stoppa in det i ABt när det startas som sk. “apportegendom” som räknas som en del av AK. Har för mig att man får använda apportegendom till 49% av AK.

X
2010-12-15 20:20

Är man frilansare, vilket 99% av alla styrmän efter 2006 är, har man ett kontrakt bia Brookfield Aviation.

http://www.brookfieldav.com/

Man får en lön enligt principen self-employed, vilket då innebär att man själv är ansvarig för att betala in alla skatter och avgifter man är skyldig att göra. Bor man så i Sverige är man skyldig att betala in alla dessa avgifter själv. Inklusive egenavgifter.

Kruxet med att jobba som selfemployed, eller egenföretagare, i Sverige är att det enligt svensk skattelagsstiftning inte är tillåtet att arbeta såsom piloterna gör på Brookfield, Ryanair, med en enskild firma och F-skattsedel. Om Skatteverket granskade detta noga skulle de bedöma att man är i ett anställningsförhållande till arbetsgivaren och underkänna användandet av F-skattsedeln. Därför måste man, om man vill vara helt laglig, starta ett Aktiebolag i Sverige som sedan fakturerar Brookfield/Ryanair. Med ett aktiebolag tillkommer krav på aktiekapital, revisor mm som dränerar den sparsamma lönen än mer.

En annan lösning kan vara att starta ett bolag utomlands och istället vara anställd via det bolaget. Nackdelen med det är förstås att då ingår man inte i det svenska välfärdssystemet. Är man 22, frisk, barnfri mm är det kanske inga problem. Men när man skaffar sin familj och måste ha dagisplatser, vara hemma för vård av barn, man själv blir sjuk etc etc är man helt utanför systemet.

Allt ovanstående går säkerligen att stå ut med, om lönen vore tillräckligt bra, men det är den förstås inte.

Som styrman kan du räkna med en ingångslön på kring 55€ per blocktimme och efter några år i företaget har du maximalt 80,5€/blocktimme. Detta ser förstås bra ut, en timlön på upp till 800 kronor (give or take, kursen varierar ju) skulle ju kunna tänkas vara bra. Dock jobbar man som bekant absolut max 900 timmar per år. Mer troligt är betydligt mindre, och snittet över Ryan ligger på ca 750 timmar. Låt säga dagens kurs, minus påslag för växling etc, ger ungefär €60,000 om året, i dagsläget kring 540,000 kronor. Dra av alla kostnader som finns vad gäller uniform, certifikat, loss of licence, revisor mm och man har runt 500,000 kvar. Givet att man tar överskottet som lön hamnar lönen då på ca 380,000 om året efter att arbetsgivaravgifter/egenavgifter är betalda. Då har ingen tjänstepension heller avsatts (vilket inte bara har varit viktigt tidigare, i tider som dessa när det statliga pensionssystemet inte går att lita på är det extremt viktigt) och ska man räkna med det får man nog dra av ytterliggare 30-40,000 på bruttolönen. Så låt säga att det istället handlar om en bruttolön på kring 340,000.-, alltså knappt 30,000 kronor i månaden, för att flyga en 737 på Ryanair med maxlön som styrman.

Jämförelsevis tjänar majoriteten av turboproppiloter (exkl Nextjet förstås) över denna summa redan de första åren i bolagen.

Men man kan ju förstås göra glädjekalkyler också, på 950 schemalagda blocktimmar och kaptensersättningen på 135/h. Då blir man jätterik och har det jättebra.

Knegarn
2010-12-15 19:37

Våra skattepengar går nu till att rädda Irland så att de kan fortsätta ha sina låga arbetsgivaravgifter.

Tragiskt
2010-12-15 15:40

Tragiskt att läsa om folk som tror sig veta så mycket om just Ryanair och hur det funkar men som för den delen ändå har fel i vissa avseenden. Är det någon här som ens arbetar som pilot på Ryan? Själv gör jag det och du som kallar dig själv “…” du bör inte försvara Ryan på det sättet som du gör (även om du säger att du inte gör det).

Om man sitter på ett Kontrakt från ryan som anställd i bolaget så sitter man i en bra sits. Allt är lagligt och sker på rätt sätt med säkerheter etc. Är man frilansare som mig så blir det problematiskt och av flera anledningar går jag inte på på detaljer då det givetvis är hemligtstämplat och ska inte spridas..

Till Nilla: detta var nog det mest tragiska inlägget jag sett på länge. Allvarligt talat, tycker du att man ska betala 50-60% skatt och inte ifrågasätta vart över halva din lön försvinner??? Anser du det vara korrekt att man ska huka sig framåt och ta det som kommer oavsett utsträckning och anledning? Serriöst, sätt dig ner och ransaka vart dina skattepengar tar vägen någon stans och så kanske du tillslut kommer fram till sanningen tillslut… (knappt värt att ens kommenter ett sånt där inlägg alltså..)

Nilla
2010-12-14 14:03

Utmärkt! Bra att ni betalar skatt!! Vore väl trist att jämföra piloter med hantverkare och servitriser..? Trodde det fanns mer stolthet än så i er kår!

Faktakollen
2010-12-14 13:27

Man får varje år ett formulär där det står hur mycket man tjänat under året, grundlön och flygtillägg, samt hur mycket skatt som dragits. Detta skickar man till Skatteverket som sedan räknar ut hur mycket extra skatt man ska betala in. Fusk är inte möjligt och även sector pay skattas i sverige.
Ta hand om er!

...
2010-12-14 10:26

Det kan jag hålla med om, men som tidigare sagts… det är inte ett bolags fel att individer fuskar och inte betalar den skatt de ska !

Den Svenska avundsjukan som vanligt 🙂
Det är mycket vanligare att det fuskas inom bygg och resturang så varför allt detta gnäll om Ryanair.

Alla SAS piloter som skriver sej i utlandet för att undvika skatt, varför är det ingen som gnäller på dom ?!

Jonte
2010-12-14 09:48

Alla vet att NYO-baserade piloter endast deklarerar sin grundlön i Sverige. Flygtillägget, som i runda tal är lika stor del som grundlönen, går rakt ner i fickan. Att Skatteverket inte har uppmärksammat detta är oerhört märkligt… Det har väl däremot uppmärksammats och blivit en smula problematiskt för ett par piloter..? Skilsmässor kan ju dra fram en del skelett ur garderoben. Att det fifflas efter bästa förmåga råder det dock inga som helst tvivel om!

...
2010-12-14 09:09

Men det är väl inte Ryanairs fel att piloterna själva fuskar med skatten ??
Jag försvarar inte Ryanair och jag säger inte att jag tycker om dem men dessa regler gäller för alla som arbetar för utländska arbetsgivare och inte bara för Ryanair.

Hur fungerar detta inom SAS ? En SAS pilot som arbetar i Danmark men bor i Sverige, vart betalas sociala avgifter i detta fall ?

Uff
2010-12-14 08:43

Problemet är att nya piloter inte får bestämma vilken typ av anställning de får, som vi alla vet betalas inte skatten som den ska. Pension har vissa också glömt bort.

...
2010-12-13 13:11

Det finns inga Ryanairanställda på varken Jersey, i Portugal eller i Schweiz.
All personal som är anställd av Ryanair är så på Irland eller i Storbritannien.
Dom du pratar om är inte anställda av Ryanair, dom är frilansare eller “kontraktare” om du så vill säga.

Ryanair (eller vilket annat bolag som helst) är inte ansvariga för skatteinbetalningar och sociala avgifter för frilansare. Dom ska själva anmäla sin inkomst till respektive land (där dom bor) för att betala sin inkomstskatt, man är dock inte tvungen att betala sociala avgifter i Sverige om man inte har en Svensk arbetsgivare, detta betyder att dom ej har statlig pension och dom är också inte med i det Svenska socialsystemet. Måste ha privat sjuk/hälso-försäkring och pensionsspar.

Allt är väldigt tydligt på Skatteverkets hemsida.

Harry
2010-12-13 12:42

Det betyder alltså att när de Ryanairanställda får sin lön utbetald på Jersey, i Portugal eller i Schweiz, skattar de där och betalar resten av skatten i Sverige.

...
2010-12-13 12:34

Den länken handlar ju om Norge och inte Sverige.

Ryanair är ett bolag med bas på Irland, den personal som är baserad i Sverige får alla skatter och sociala avgifter incl sjukvård och pension betald av Ryanair på Irland.

Utöver detta måste den personal som jobbar och/eller bor i Sverige betala skillnaden mellan den skatt de betalar på Irland och vad den Svenska skatten är i Sverige.

Sociala avgifter betalar dom inte i Sverige då de betalas på Irland.

Allt detta enligt Svenska regler.

Harry
2010-12-13 12:28

Jag tror inte artikeln på Boarding.no dyker upp på Flygtorget, som “nyheter från andra media”!

Harry
2010-12-13 12:25

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500