Header banner ad
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Header ad logo
Tillbaka till forum

vilken business jet kan man flyga ensam

Tråden startades av thomas

nån som vet vilken Jet man inte behöver 2 piloter till

kommer att använda planet själv, alltså inte kommersiell flygning

cessna citation tror jag, hur är det med Gulfstream eller learjet

Publicerad den 2012-03-28 11:30
Skriv ett svar
Antal svar: 23

svar

Piff
2012-04-02 21:53

Svårt att se en SP-kärra som klara några längre hoppar utan mellan landning. Vill du klara detta får du ha en större häck med besättning och allt annat elände en sådan maskin medför, smakar det så kostar det.

NetJets kan ju vara något. Alternativt skaffa en egen Falcon 900/7X, Global eller GV. Finns många firmor utomlands som kan hjälpa med sånt, kanske bättre än detta forum. 😉

F/O
2012-04-02 14:59

ETOPS är alla operationer med två motorer där man har över 1H till ALT.
Har inget med vatten eller 3H att göra.
Sedan har många operatörer 180min=3H

thomas
2012-04-02 13:48

sten

Etops; att man ska ha max 3 tim till land, gäller alla två motor, innebär att man måste flyga närmare land som blir omväg då måste man gå ner och tanka

Sten
2012-03-31 18:14

@ Tomas du skriver också att man får gå ner och tanka i andra städer i USA med tanke på ETOPS??

Då vet du inte vad ETOPS är. Det är aktuellt om du flyger över öppet hav.
Inte om du flyger inom USA.
Den klarar i alla fall inte non stopp över Atlanten!

Men nu har tråden flutit iväg lite. Den handlade om vilka maskiner man kan flyga som single pilot. Kanske ska återvända till det!

Sten
2012-03-31 18:10

EF och Biltema har inga “Gulfar”!! De har Falcons likaså Blue Chip Jet.
Och staten har inga GIII alltså annan rating.

Jag försöker inte överdramatisera Atlanten flygningar! Säger bara att det inte är som att flyga till Mora.
Men förstår att du måste tillägga att du flugit 15 år över Atlanten. Ska vi hålla på med skryt kan du öppna en ny tråd.
Därför kontrar jag inte med min erfarenhet av long haul.

Underväg avg/landning avgifter etc,etc i Ryssland är inte att leka med. Du skriver att du känner Henry på Kinnarps. Fråga då varför de inte flyger till Ryssland = de har inte råd!

Att operera en maskin av detta slag(GIII) är inte kaffe pengar direkt!
Skulle tro att det är billigare att operera en nyare typ även om den är dyrare i inköp.

Tomas du nämner fuel burn i ditt inlägg. Det är ett stort bevis på att du är ute på djupt vatten.

Bränslekostnaderna är det billiga. Tycker du ska åka med NetJet eller liknande. Vill du flyga Stockholm-Las Vegas ex (du skulle ju inte till Ost sidan fattade jag för) så får du väl punga ut med 1,5 milj skulle jag tro. Då får du en G5, 7X, BD700 etc som tar dig non stopp till väst sidan. Priserna ligger mellan 60000-100000kr/tim 12tim flygtid *2.

Bizjet
2012-03-31 18:08

@ Thomas – BH har en Falcon 2000LX och en 7X…..

Finns inga G-III i Sverige (kanske inte ens i EU?!) så det lär nog bli svårt att hitta rated och current EASA licensierade GII/III piloter.

thomas
2012-03-31 13:18

Sten

ja detour ETOPSEN är en begränsning men då får man väl gå ner och tanka
ska till andra städer inne i US inte NYC
Den här G3an har en del förest maint båda motor en 250.000 usd st
+ en check på en 100-150.000 + ommålning, uppgradering med Lants nav system då
planet kommer att flyga en hel del i Ryssland, går det att inst vinglets för att få den stage 3 klassad ? ( husch kittarna ger ingen ökad performace)
sett att man gjort det med 727 i vip version
Bertil Hult och biltema killen + Sv staten har Gulfar vad jag förstår, så det bör finnas type r piloter och tekn

Globetrotter
2012-03-31 11:56

@Sten, överdramatisera inte transatlantiska flygningar.
Inte speciellt komplicerat eller speciellt, förutom att vissa gärna vill höja sig över andra genom att påstå det.

Har själv en del erfarenhet från de senaste femton åren

Sten
2012-03-30 22:12

@ Tomas Transatlantic??? Ska du göra det i en GIII?? Har flugit mycket över atlanten. Mellan Stockholm och New York kan det ta med otur 9tim+ Skulle säga att det är endast teoretisk möjligt att flyga en GIII åt andra hållet men inte det ens säkert. Det kommer dessutom inom en snar framtid vara krav på ADS B out och eller CPDLC i MNPS airspace. Och det kommer GIII inte kunna uppgraderas med. Du skall dessutom ha ganska mycket erfarenhet innan du flyger över Atlanten. Det är inget man snyter ut direkt! Att flyga long haul är inte helt okomplicerat. Du har dessutom ETOPS att tänka på. Vet inte vad GIII är godkänd för, men har svårt att tro att det är någon längre tid.

thomas
2012-03-30 13:57

bizjet

thanks för utförlig läges beskrivning
Gulfen är helt klart dyr att operera, average fuelburn 3.300 LBS/HRS
Den har dessutom en hög MTOW,
och stage2,enligt ägaren är det bara en flygpl i Sverige som inte godk stage 2
det intressanta med Gulfen är rangen och den rymliga kabinen men har den operationella begr i EUs regelverk faller mkt
Har en kompis Henry på Kinnarp som köpte en citation genom Grafström
flög den själv, han klagade på affären som så,däremot inte flygplanet.

För att kunna flyga transatlantic ser
jag inte Citation som praktisk möjlig
Det finns massor av Biz jets på marknaden och det är köparens marknad

Piff
2012-03-29 23:17

Tänk på att GIII inte är välkommen på de flesta flygfällt runt om i Europa pga buller, ganska säker på att de flesta “city-nära” flygplatser i Sverige i alla fall säger nej till en sån.

Ska du flyga singel pilot så titta på CJ serien, Mustang eller Citation 501/551. PC12an är ju inte fy skam den heller, snabb för att vara en TP.

Flygchefen
2012-03-29 18:40

@ Bizjet.
Nja, om det var så att kärran var single pilot certad så behövde man ju ingen särskild “endorsement” för det. Det handlar om icke SPA certifierade flygplan som man alltså kan köra själv ändå. Det är en speciell behörighet och jag vet det bara därför att jag pratade med en kille som hade det.

Det du pratar om är väl att man måste flyga upp som Single Pilot också, inte som besättning. Det i sig är en lite märklig företeelse där man har Single Pilot maskiner men ändå kan flyga upp som styrman, och då få co-pilot i certet… Mycket underligt påhitt.

Ska se om jag kan hitta det jag pratar om i FAR bestämmelserna…
Går inte i EASA land vad jag vet.

Bizjet
2012-03-29 16:54

@ Thomas

Jag har ingen aning om vad du har för erfarenhet av att äga eller operera bizjets men mitt råd är att ta kontakt med en broker innan du ens funderar på att köpa en kärra.

Ett par saker att tänka på, till att börja med….

Om jag fick frågan skulle jag alltid rekomendera att man skaffar sig en global översikt av vad som finns tillgängligt på marknaden. Med andra ord, man sätter upp en budget, sätter upp exakta riktlinjer för vad det är man vill kunna göra med sitt flygplan (range, antal pax, performance, tillgång till tekniskt underhåll där flygplanet skall baseras osv) och sen letar man upp tillgängliga flygplan som passar in på de kriterier som man satt upp.

En annan sak man bör (måste!!) tänka på är moms och skatter. Var är flygplanet registrerat idag? Var skall man registrera det när man väl köpt flygplanet? Skall det importeras till EU? Finns det ett SPV, “Special Purpose Vehicle” dvs en firma som satts upp endast för att äga kärran? Om så är fallet, säljs firman med kärran som en tillgång, eller säljs kärran separat, bort från SPVn? Om kärran redan finns i EU, har nuvarande ägaren gjort avdrag för momsen i sin verksamhet? Svaren på alla dessa frågor bestämmer om man måste betala moms på kärran eller inte samt hur mycket man måste betala i importskatt osv osv….. Jag skulle inte personligen registrera en privatjet i Sverige över huvud taget. Jag skulle starta en SPV på Isle Of Man och registrera kärran där. Mindre kostnader, mindre byråkrati och enklare att hitta piloter eftersom dom validerar i princip alla ICAO licenser. Ett problem är att kärran inte kan hyras ut till charter om den är Isle Of Man registrerad.

Kommer du själv att gör en inspektion av flygplanet, logböcker, maintenance dokumentation etc innan du tar in en firma som gör en PPI, Pre Purchase Inspection?

Du nämner två helt olika typer av flygplan i ditt senaste inlägg. En Citation VI (650), från 1993, har en range på ca 2000nm, med 3-4 pax, och s/n 224 har ett “asking price” på ca $2,1m. Den andra är en 1982 års G-III med en range på ca 3500nm med 6 pax och kostar runt $600K. Vad skall du ha flygplanet till? Kostnader för hangar, maintenance, handling etc etc skilljer sig med hästlängder för dessa två maskiner…. En Citation VI har Direct Operating Costs per timme på ca $2600, en GIII ca $5000…..

G-III, sn 362 kostar “bara” $600K men den skall in på 72 månaders inpsektion senast 31/5 2012. Vad det kommer att kosta beror helt och hållet på i vilket skick kärran är i och vad för problem man stöter på…. Denna kärran har inga hush kits installerade. Det kostar ytterligare ca $1.2m och även med hush kits så får man inte operera kärran in till alla flygplatser i Europa…. Hur ser det ut med tillstånd att flyga en G-III i EU i framtiden?

Som du ser, många frågor som skall besvaras. Finns de som försöker att genomföra inköp på egen hand för att spara typ 0.75-3 % på att anlita en broker men om man inte vet precis vad man sysslar med så kan det stå en dyrt i slutändan….

Jag hjälper dig gärna med att komma i kontakt med ett par olika firmor och killar som vet vad dom sysslar med och som du kan lita på prioriterar dina intressen i första hand. Bara att säga till….

thomas
2012-03-29 10:58

thanks för svaren

har en G-III, serie nr 362 tillv 82 för endast 590.000 usd
och en billig 1993 Citation VI N1UP, sn 650-0224 båda på N reg

finns det restriktioner typ stage 3 även på biz jeten om den ska över på Svenskt reg
eller andra restr, ska självklart kontakta trp styr innan affären görs upp.
hur länge kan man flyga på N reg, eller måste man regga den här överhuvudtaget

Bizjet
2012-03-28 23:04

@ Flygchefen – Jag tror inte att det stämmer. Det du talar om, dvs FAA registrerad kärra och SP type rated / endorsed, gäller endast för certifierade Single Pilot Aircraft flygplanstyper, dvs CJs, Phenom, Premier 1 etc. Dessa kärror är certifierade för SPA men för att flyga dem single pilot så måste man ha Single Pilot rating på typen i sitt certifikat.

Jag kan inte se hur man skulle kunna operera en MPA certifierad kärra med single pilot. Dessa flygplanstyper är ju certifierade med en minimum crew på 2 piloter, dvs flygplanstillverkaren har aldrig deomonstrerat och fått godkänt av myndigheterna att operera med en pilot.

Min åsikt kvarstår, även om jag gärna lyssnar om någon kan visa mig FAA eller JAA regulations som påvisar annat, att om det i tillverkarens Aircraft Flight Manual står “Minium required crew – 2” (Som det gör i alla twin engine turbojet typer förutom de jag räknade upp i mitt tidigare inlägg) så kan flygplanstypen aldrig opereras med mindre än två kvalificerade piloter.

Sen
2012-03-28 22:32

@Flygchefen. Så du menar att man kan flyga en A380 singlepilot bara om den är N reggad? Om man har en endorsment?? 7X och A380 Är nämligen certifierade enligt samma FAR 25 cat. Du skojjar?? Varför ferry flygs då inte alla maskiner som köps från USA som ska till Europa av endast en pilot? Är du Flygchef på riktigt? Då skulle inte jag vilja arbeta på “ditt” bolag.

Sten
2012-03-28 19:39

Mr Y?? Vad snackar du om?? Det är ingen skillnad på en A380 och en Falcon 7X vad gäller certifieringen! Lika lite som man kan flyga en A380 single pilot kan man lika lite flyga en 7X single pilot!

Flygchefen
2012-03-28 18:59

@Manne. Fråga Transportstyrelsen?
Det var det dummaste jag hört, då vet du inte mycket om hur de fungerar.
Transportstyrelsen kan inte svara på en sådan fråga, de vet helt enkelt inte.
Har egen erfarenhet av detta från EU-OPS verksamhet!

@Bizjet. Man kan faktiskt flyga tvåpilotsflygplan som ensam pilot men då ska de vara amerikanskreggade och du ska ha en “Singple Pilot endorsement”, något man inte kan få som rookie. Huruvida 7X kvalificerar sig för detta ska jag låta vara osagt, men den är förmodligen lättare att flyga solo än en gammal C500 eller en Duke t.ex.

Blue skies!

Bizjet
2012-03-28 15:16

@ Mr Y – Nej, man kan INTE flyga en 7X single pilot. Never. Ever. 7Xn är typ certifierad MPA, Multi Pilot Aircraft, “Minimum crew” är därför 2 piloter.

Idag är CJ (Citation 525),CJ1, CJ2, CJ3, CJ4 (även Citation ISP/IISP) SPA, Single Pilot Aircraft, certifierade. Så är även Beechcraft Premier 1, Citation Mustang, Phenom 100/300, Eclipse EA500. I mitten på 2013 kommer Honda Aircraft Company med sin HondaJet, även den SPA certifierad. Socata tittar tydligen också på att de sig in i Very Light Jet marknaden men inget är bestämt ännu så vitt jag vet. Piper tror jag har beslutat sig för att lägga ner sin Piper Jet.

@ Thomas – Beroende på hur mkt flygerfarenhet du, samt hur mycket pengar du vill lägga, så rekommenderar jag att titta på en turbo-prop istället. Har du funderat på TBM700/850, Piper Meridian, King Air etc etc….?

Mr Y
2012-03-28 13:54

Alla buisness jet kan bli certade för enpilot, ex så kan man ju flyga sin Falcon 7x på PPL ME/IR om man är 65+

PPL flygs singelpilot så det är bara att certa bågen! Lycka till

Skriv ett svar

Antal tecken 0/1500