Flygtekniker får nytt kollektivavtal
Underbetald arbetsgrupp som borde ligga 50% över nuvarande lön. Lång utbildning, hög arbetsbelastning och högt ansvar. Synd inte facket gör något åt saken…
svar
När man har gjort sina flygteknikerutbildning i skolan, krävs oftast minst 2 års praktik, men den kan också vara upp till 5 år beroende på vad du fick med dig i praktik från skolan. Med praktik, menas att man jobbar som flygmekaniker, man får inte skriva på några papper, alltså certifiera en flygmaskin, att godkänna den som flygduglig, för det behöver man vara flygtekniker. Varje flygmaskinstyp är unik, därför behöver man gå en typkurs på varje typ man skall föra in i sitt teknikercertifikat. Det är en kurs på ca 5-8 veckor, lite beroende på. när alla teoretiska prov och praktiskt prov är genomfört och godkänt, kan man ansöka hos transportstyrelsen att få typen införd i certifikatet. Är det den första typkursen man gör, har man också ganska lång praktik efteråt, det finns praktiklistor som skall fyllas i och skickas med i din första ansökan till transportstyrelsen. resterande kurser som man gör efter det får man infört med en gång efter godkänd utbildning.
Hur fungerar behörighet för flygtekniker/mekar?
Tar man en klassbehörighet per flygplanstyp efter en grundutbildning,
vem betalar den?
Jag kan tippa på att det är lönen som är det största esset i rockärmen som arbetsgivare kan använda sig av just nu, om dom vill ha personal, men tyvärr så blir det inte så i de flesta fall, vet att det finns ett ställe i GOT som betalar bra, eller bättre än många andra i alla fall, och dom har lyckats rekrytera några stycken färdiga tekniker. Oftast är det mekar man får tag på nu för tiden, inget fel i det, men kompetensen behövs ju.
Nuvarande avtal har väl en stege som ligger mellan 30 000 till 40 000 för en certad tekniker (och som det skrivits tidigare alltså tidigast efter 5-7års utbildning och praktik och då är du fortfarande en färsking). Så en medellön på över 40 000 är nog räknat på tillägg och OB och många som sitter på bättre löner sen tidigare.
Mycket ansvar, oftast skiftarbete (mycket natt om du jobbar civilt), arbetsmiljö som är sådär, få platser i landet du kan arbeta på och en lönestege som slutar efter 10år. Klart som tusan folk väljer andra branscher där din kompetens ger dig bättre arbetstider, bättre arbetsmiljö, bättre lön och kanske mer valfrihet i vart du kan välja att bo och jobba.
Finns absolut bra jobb som tekniker men de är inte många och oftast är det en hake med också. Utomlands kanske de betalar bra och det funkar när man är ung men inte säkert familjen vill flytta med eller uppskattar att du är borta veckor åt gången.
Så är det brist på tekniker eller är lönerna för låga? Har man provat att erbjuda mer lön och se ifall man får tag på mer/bättre/rätt folk?
Vet inte men en snittlön på 48800 är väl inte så dåligt sedan att tycka att lönen borde ligga 50% över nuvarande är inte realistiskt sedan måste man ha med sig det tar ett antal år efter att man gått ut Skolan till man är en självgående Flygtekniker. Jag vet inte hur det är nu men för några år sedan hur många var det som gick Grundutbildningen och sedan inte fullföljde sin praktik. Ett tips är att nu verkar det som att SAAB har ett Trainee Program för Flygtekniker som har gått ut Skolan .
Jobba utomlands visst kan man göra det var vanligt förut att man jobbade på kontrakt och tjänade mycket pengar men upp till var och en vad man prioriterar
Ja självklart kan man inte enbart bedöma vilken lön man får på utbildningstid utan finns många faktorer att väga in. Flygledare har ingångslön på 36-38k efter 2-3års utbildning (beror på hur lång tid lokalbehörigheten tar), sedan tar det ju ytterligare 5 år innan man ligger över 50k. (självklart varierar detta beroende på arbetsgivare, arbetsplats förhandling etc). Men samma gäller väl för dig som är pilot, börjar som styrman med lite lägre lön, erfarenhet och ev kaptensjobb ger väl mer pengar i slutändan? Pratade med en styrman på Amapola, han sa att han bara tjänade några tusenlappar mer än vad han gjorde på ica när han började.
Flygmekaniker är för lågt betalda och värderade. Det skriker personalbrist inom yrket och ändå får man låga löner och svårt att få in foten i jobbet. En ingångslön på 38 tusen är ju mycket, och skulle det i verkligheten vara så att man från dag 1 fick den lönen efter praktik tycker jag att det känns som en rimlig ingångslön. Men så är kanske inte fallet i verkligheten!
Du har väl delvis rätt där, de två åren för utbildningen är bara en del av det hela, det behövs praktik också, mer realistiskt är 5-6 år innan en tekniker kan få ut ett certifikat med behörighet på en flygplanstyp. Så det krävs ganska mycket innan man kan jobba som tekniker. Jag är pilot, gjorde min teori på 9 månader på distans, medans jag jobbade hundra procent, sen tog semester från jobbet i 11 veckor och gjorde den praktiska flygutbildningen för att bli yrkespilot. Vad borde jag då ha för lön? Om vi nu pratar utbildningstid då.
Enligt trådstartare borde alltså max grundlön ligga på 58231 kr? Få jobb med så hög grundlön. Även om man realistiskt sett kanske inte får max grundlön så är ju allt över 35 ändå en ganska bra ingångslön på en tvåårig utbildning sett till övriga arbetsmarknaden. Men sedan har man ju läst/hört skräckscenarion om folk som ej får jobb pga att det är svårt att få första certifikat osv och därmed få börja på 26-28k vilket inte känns okej heller.
Någon som vet vad det nya avtalet säger?
Jag uppmanar alla certifierade flygtekniker i Sverige att leta sig utomlands omedelbart till bättre och mera rättvisa löner!
Flygtekniker i Sverige ett låglöneyrke, det räcker med att hoppa över närmsta landsgräns så kan man öka sin lön med 30 % utan att blunda.
Som SFF och Transportarbetarförbundet har förhandlat åt de svenska flygteknikerna genom åren, så är den svenska flygbranschen inte värd att få ha några svenska flygtekniker,
Ingångslönerna nere i Europa med en första typkurs kan ligga upp emot 75-85kkr, på SAS ska du vara glad om du når 35-36kkr i grundlön. Jag har vänner som jobbar på SAS i Oslo med månadslöner på 75kkr medan de på SAS Arlanda har 45kkr i månaden…
Som man bäddar får man ligga…
Vet inte hur det ser ut på andra ställen, men i avtalet som just nu finns tillgängligt(inte det nyligen förhandlade) på SAS, är max grundlön i tabellen 38821 kronor.
Vad ligger en flygteknikers lön på idag? Googlar man får man upp en genomsnittslön på 43600/mån vilket man ändå får säga är en helt ok lön, eller är google helt ute och cyklar?
Ofta i en Camo Roll så krävs det erfarenhet som Flygtekniker så visst är det en utveckling som borde premieras
Jag kan hålla med om att det är ett steg, men kanske inte ett steg upp nödvändigtvis.
50% låter för mig orimligt bättre att vara realistisk visst Löner måste säkert höjas själv Flygtekniker sedan slutet av 80-talet det som jag däremot har en del funderingar över att en Flygtekniker som idag börjar att jobba inom en Camo Organisation har inte haft samma löneutveckling som Flygtekniker för mig är dom tjänsterna ytterligare ett steg upp och borde enligt mig ha högre Lön än Flygtekniker hur ska man annars få in rätt kopetens där