Upptäcka och släcka bränder. Flyget får allt större betydelse när det gäller att rädda de svenska skogarna. Bara i år hat över etthundra bränder upptäckts och släckts från luften.
Sverige har sedan 2020 fyra egna skopade flygplan för att bekämpa skogsbränder. Från basen i Nyköping kan de rycka in över hela landet, men de luftburna resurserna i kampen mot skogsbränder består sammantaget av tre delar
• Skogsbrandsbevakning med flyg
• Helikoptrar för brandbekämpning
• Skopande flygplan för brandbekämpning
Innan det kommit så långt som till en konkret vattenbombning av en skogsbrand har flyget redan varit med om att upptäcka och slå larm. Inte sällan är det lokala flygklubbar runt om i landet som ansvarar för bevakningen från luften, till del mot ersättning men också med stora insatser av ideella krafter. Allt för att upptäcka bränderna innan de hunnit sprida sig.
– Skogsbrandsbevakning med flyg är en väldigt viktig resurs för den kommunala räddningstjänsten, och då framför allt i glesbygd, säger Stefan Andersson, skogsbrandsexpert på MSB.
Nu när skogsbrandsäsongen till största delen är över, har MSB utvärderat årets flygande insats när det gäller det förebyggande arbetet med bevakning från luften:
Under 2022 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 105 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 3441 timmar i luften. Det kan jämföras med 2021, då upptäckte flygplanen 74 bränder och sammanlagd flygtid var då 3450 timmar.
I årets flygtimmar ingår även arbete vid ytterligare 28 bränder dit de brandbevakande flygen dirigerats av SOS Alarm för att hjälpa till att lokalisera eller ge överblick över skogsbränder som upptäckts på annat sätt.
– Skogsbrandsbevakning fyller en funktion i att tidigt upptäcka och larma om bränder men också att kunna bidra i operativt arbete genom att vägleda insatspersonalen på marken. Det är något som kan behövas när terräng och vegetation är svåråtkomlig eller när körtiden för räddningstjänsten är lång, fortsätter Stefan Andersson.
Överlägset flest bränder har upptäckts i Kalmar län, 32 stycken och det är också där som flygtidsuttaget varit störst med 574 timmar. Därefter kommer Kronoberg med 12 upptäckta bränder och Östergötland med 11.
När väl bränderna är upptäckta har flygande vattenbombning kallats in 105 gånger, alltså vid alla tillfällen som flyget upptäckt en skogsbrand. De flesta insatserna har gjorts med helikopter, 72 gånger, medan de skopade flygplanen varit i elden 23 gånger under sommaren. Tillsammans har de gjort 400 vattensläpp på 924 kubikmeter vatten.