Strejk och lockout för kabinpersonalen – är det värt det?
Med bakgrund i det varsel som Transport nu har lagt om strejk och blockad från den 26 maj, och arbetsgivarsidans svar i form av lockout, undrar jag hur ni själva ser på situationen?
Är ni beredda att gå ut i strejk för tryggare och bättre villkor – även med de konsekvenser det kan innebära för flygbolagen, resenärerna och er själva?
Facket menar att dagens villkor är orimliga vad gäller arbetstider, ledighet och trygghet, och att säkerheten i luften hotas. Samtidigt varnar arbetsgivarsidan för att konflikten kan leda till inställda flygningar och stora kostnader, även vid begränsad strejk.
Jag är genuint nyfiken: Hur ser ni på att ta den här striden? Känns det som ett nödvändigt steg – hur påverkar det er i kabinen när arbetsgivaren svara med lockout och med det inga löner under en tid?
Tack på förhand för att ni delar med er av era tankar.
svar
Transport har gjort ett bra jobb!!!
Kul att se att bytet till transport var lyckat, och som någon nämnde, dom lyckades med något som Unionen varken orkat eller ens försökt senaste 20 åren.
@ekonom
SAS problem är inte kostnaderna för den operativa personalen, den posten är betydligt lägre än hos de flesta jämförbara europeiska flygbolagen. Det är fortf admin som måste effektiviseras, både i storlek och arbetsmetoder. Fortfarande alldeles för många huvuden och dyra projekt som drar ner företaget. Man måste tyvärr inse att vi sedan länge lever i en ny verklighet utan monopol där man inte länge kan verka som en gammal statlig myndighet. Det är fullständigt oförsvarbart att fortfarande vara över 1500 personer inom admin. Hos de flesta konkurrenter, som visar fina siffror och där den operativa personalens villkor ligger 30% högre, klarar sig på 300-400 personer inom admin.
Det SAS har gjort, och hittills har lyckats med, är att finansiera denna gigantiska och kostsamma administration genom att låta övriga personalgrupper ta denna kostnaden genom att göra avkall på sina egna avtal.
Det kommer inte kunna fortsätta så och den insikten har de nya ägarna tydligen redan lyft, då man nyligen gick ut med ett par hundra tjänster inom admin måste bort. Ett första litet steg i rätt riktning.
Är ni nöjda eller flopp ?
Sv passagerare.
Dina förutfattade tankar och idéer om hur de flygande jobbar och deras villkor har inget med verkligheten att göra. Så blir lite dumt när skriver så nedlåtande, och felaktigt som du gör. Märks att du har ingen aning om branschen.
2015 strejkade Norwegians piloter i 11 dagar. Inget av de säger händer efter strejk skedde.
Det blev istället vändpunkten på förfallet inom core.
Sham och passagerare
Om en biljett blir några tior dyrare för att säkerställa rimliga löner och arbetsvillkor för dem som ska ta ansvar för din säkerhet 10 000 meter upp i luften, är det inte bara försvarbart – det är rimligt.
Det är sant att ökade kostnader måste hanteras, men det är inte rimligt att alltid låta personalen bära ansvaret genom sämre villkor eller hot om uppsägning. Flygbolag konkurrerar på en marknad där service, säkerhet och punktlighet också väger tungt – och kabinpersonalen är helt avgörande för allt detta.
Respekt går åt båda håll. Den som är beroende av flyget borde i än högre grad värna om att det bemannas av kunniga, uthålliga och rättvist behandlade människor. Kabinpersonal har inte “upptäckt jobbet först nu” – de har länge hanterat ökade krav, och en stressnivå som ökar år för år.
Ja då var strejkhoten borta då och ett nytt bra och mer rättvist avtal är i hamn till de kabinanställdas fromma. 🤩
Så går det när man äääääntligen får ett fackförbund (Transportarbetareförbundet) med muskler i ryggen istället för Tjänstemäns fegisarna i Unionen. Det tog Transportarbetareförbundet ca. 3 månader att lösa det Unionen inte lyckats lösa på ca. 20 år, dvs. nu kommer inte längre lokala förhandlingar att skötas under en påtvingad sk. fredsplikt vilket varit ett sjukt orättvist förhandlingsförfarande som givit arbetsgivarna totalitär makt i de lokala förhandlingarna och som arbetsgivarna givetvis maximalt utnyttjat i över 20 år nu!
Tack för det Transportarbetareförbundet jag är så stolt över er och att få vara medlem hos er och att ni nu äntligen sett till att den ”svenska modellen” nu fungerar även i flygbranschen! 🙏🤩👍✌️💪
Med vänlig hälsning,
Stridslysten! 💪
Svenska flygbranschen har verkligen tappat det helt. Absurt hur dåliga villkor det har blivit för Svenskt anställda. Tyvärr går SAS och BRA i bräschen för detta race to the bottom för både piloter och kabinpersonal.
Ryanair betalar sin personal vettiga löner och har sjyssta scheman. Men SAS kan inte få det att gå ihop. Skärpning.
Gör om – Gör rätt!
Om inte annat har avtalats, ska semesterledigheten förläggas så, att arbetstagaren får en ledighetsperiod av minst fyra veckor under juni-augusti. Även utan stöd av avtal får en sådan semesterperiod förläggas till annan tid, när särskilda skäl föranleder det. Lag (2009:1439).
En undran, Piloter i Sverige klagar på att dom ligger långt efter i lön gmf med övriga Europa, hur ser det ut för Flygvärdinnorna? Ligger ni också långt efter villkoren i i Europa?
Högre kostnader måste ett bolag på något sätt kompensera. Högre biljettpris är en vanlig åtgärd och inte sällan i kombination med avskedanden, men också reducerad verksamhet, typ nedläggning av linjer.
Jag anser att “Ekonomen” har rätt.
Till Respekt
Det verkar som om ingen CC hade en aning om vad arbetet innebär, som nu plötsligt gått upp för dem. Ojdå, ska vi göra det också och jag som har barn. Hjälp—strejk.
Kanske ni försätter er i arbetslöshet när andra bolag tar över och gör det ni inte själv har lust att uträtta.
Varför krävs respekt från oss som är beroende av flyget?
Svar till Ekonomen
Det är en vanlig missuppfattning att höjda löner automatiskt leder till betydligt dyrare biljetter och därmed färre flygningar. I verkligheten är flygbiljettens pris beroende av en rad faktorer, där bränsle, skatter, flygplatsavgifter och flygplansleasing ofta utgör en mycket större andel av kostnaden än kabinpersonalens löner.
Kabinpersonalens löner motsvarar ofta bara omkring 5–7 % av biljettpriset. En höjning på till exempel 10 % i deras löner skulle alltså bara påverka biljettpriset marginellt, kanske några tior per biljett. Det är långt ifrån något som avgör huruvida en flyglinje är lönsam eller ej.
Dessutom har flygbranschen visat att resandet är mycket mer känsligt för faktorer som oljepris, konkurrens, kapacitet och efterfrågan, inte små förändringar i personalkostnader. Att erbjuda rimliga villkor för kabinpersonal bidrar snarare till trygghet, bättre service och lägre personalomsättning, vilket i sin tur stärker flygbolagens långsiktiga stabilitet.
Så nej, att kabinpersonalen får rimliga löner betyder inte att vi slutar flyga. Det betyder att vi gör det under bättre och mer hållbara förhållanden – för både resenärer och personal.
@Sham. Javisst – Flyget i Europa är avreglerat och (effektiva) flygbolag från alla EU-länder kan konkurrera med skandinaviska flygbolag. De skandinaviska flygbolagen har inte hängt med i effektiviseringsprocessen och kan helt enkelt inte ge bättre villkor till sina anställda om de skall överleva på kort och medellång sikt. Så har det varit i många andra branscher och tyvärr slår det på arbetsvillkor och då extra mycket på anställda med familjer. Inget tyder på att dessa förhållanden kommer att ändras de närmaste 10 åren så rekommendationen är att se efter era hus och byta yrke. Tufft men det kommer knappast att fattas politiska beslut som återreglerar flyget. Det går heller inte att vädja till kunderna att betala högre priser. Sådan är tyvärr marknadsekonomin.
Mycket bra skrivet.
Jag som pilot på berörda bolag står bakom er 100%. Och vi lever under samma press och stress så jag förstår precis vad ni menar och hur ni känner.
Sv Sv: Alex
Du skriver “I flyget ignorerar man svensk semesterlag”.
Ett Svenskt bolag som gör det kommer att få problem.
De bryter mot Svensk lag!
Man har rätt till minst tre veckor sammanhängande semester under sommarperioden.
Höjda löner betyder DYRARE BILJETTER!
Dyrare biljetter betyder färre flygningar.
Det är vad det handlar om.
Berörda flygbolag kommer efter en strejt att varsla, reducera och rationalisera sin verksamhet.
Icke berörda bolag kommer att ta marknadsandelar genom att man visat på alternativ, som sannolikt permanentas.
Detta är i så fall början på en negativ spiral som inte gagnar någon, allra minst de strejkande.
Jag är beredd att strejka – inte för att jag vill, utan för att jag måste.
När arbetsvillkoren är så pass dåliga att det påverkar både vår hälsa och säkerheten för passagerarna, då är det inte längre ett val – det är en nödvändighet. Att stå stilla i ett sådant läge vore att acceptera en utveckling där arbetsgivaren ensidigt bestämmer över våra livsvillkor, där vi förväntas vara flexibla in absurdum utan att få tillbaka i form av trygghet, rimliga scheman eller återhämtning.
Jag förstår att strejk och konflikt kan få allvarliga konsekvenser – för bolagen, för resenärerna och för oss själva. Men låt oss vara ärliga: det är redan vi som bär konsekvenserna varje dag. Det är vi som missar tid med våra barn, som jobbar över våra gränser, som stressar över scheman som inte går ihop med ett fungerande privatliv. Att arbetsgivarsidan nu svarar med lockout och uteblivna löner visar bara hur lite de är villiga att lyssna – och hur mycket vi behöver stå enade.
Det är tufft, ja. Men att ge upp vore värre. För det handlar inte bara om oss här och nu – det handlar om att sätta en gräns. Om att visa kommande generationer att vi kämpade för ett arbetsliv som inte sliter ut oss.
Vi förtjänar bättre. Vi förtjänar respekt. Och ibland är strejken det enda språk arbetsgivaren lyssnar på.
Sv Passagerare:
Och vem har sagt att det är just denna syssla, som du så nedlåtande nämner, som ligger till grund för en möjlig blockad och strejk?