Norwegian 737
Efter att EASA stoppade all operativ drift av alla flygplan av typen Boeing 737-8 MAX och 737-9 MAX i mars 2019 påverkades Norwegians flygtrafik kraftigt. 18 av deras plan av typen Boeing 737 MAX togs ur trafik, vilket ledde till många strandsatta passagerare. Två av dessa drabbade passagerare tog sina fall ända upp i hovrätten.
Norwegian uppgav redan i mars 2019 att de inte skulle ersätta resenärer för förseningar som uppstått på grund av att deras plan av typen Boeing 737 MAX tagits ur trafik.
Flygtorget har tagit del av en artikel i Dagens Juridik där dessa fall presenteras. Det beskrivs på följande sätt: I de två hovrättsfallen hävdade de drabbade passagerarna att de inställda flygen inte skulle ha flugits av något av Norwegians MAX-flygplan, utan av andra flygplanstyper. Norwegian borde därför inte kunna peka på extraordinära omständigheter.
Den direkta orsaken till att de två flygningarna försenades var alltså inte det flygförbud som drabbade Boeing 737–8 MAX utan flygbolagets beslut att ta i anspråk det flygplan som skulle utföra flygningarna för att utföra andra flygningar. Norwegian valde därmed vilka passagerare som skulle transporteras och valet ledde till att andra passagerares intresse blev prioriterade före de två hovrättsfallen.
Hovrätten kommenterade fallet på följande sätt: ”Att inbegripa operativa beslut i begreppet extraordinära omständigheter skulle ge lufttrafikföretagen möjlighet att efter eget gottfinnande styra över vilka passagerare som ska drabbas av den extraordinära omständigheten. Detta skulle stå i klar strid med flygpassagerarförordningens syfte att tillhandahålla ett högt konsumentskydd”.
Hur domen kommer påverka flygbolagens relation till begreppet extraordinära omständigheter kan bara framtiden utvisa.