
Därför vill Air France–KLM ta kontrollen över SAS redan nu
Publicerad den 4 juli 2025Fredagens besked att Air France–KLM vill öka sitt ägande i SAS från 19,9 till 60,5 procent visar hur snabbt relationen mellan bolagen har fördjupats. Ambitionen är att ta över aktierna från Castlelake och Lind Invest – ett drag som markerar att SAS redan ses som en naturlig del av Air France–KLM:s framtidsstrategi.
– I den nuvarande situationen där Air France-KLM är en aktieägare på 19,9 procent är de fortfarande en konkurrent. Med den nya andelen, som går över 50 procent, kan vi verkligen utnyttja alla dessa synergier och erbjuda dessa fördelar till kunderna, sa SAS vd Anko van der Werff till danska TV2.
Från krisflyg till tillgång
SAS befann sig så sent som i fjol under amerikanskt konkursskydd, men tog sig ut ur processen med en ny strategi, nya investerare – och ny allians. Inträdet i SkyTeam, där Air France och KLM redan är viktiga medlemmar, har varit en betydelsefull del i integrationen.
Sedan dess har SAS visat positiva resultat. Flygbolaget transporterade över 25 miljoner passagerare 2024, med intäkter på drygt fyra miljarder euro. Det verkar som att Air France–KLM inte längre ser SAS som ett räddningsobjekt, utan som en tillgång i en allt tuffare konkurrens på den europeiska marknaden.
Skandinavien viktig region
Att man valt att integrera SAS snabbare än planerat handlar också om geografi och ekonomi. Skandinavien är en region med hög BNP per capita och stort internationellt resande – en marknad som lågprisflygbolagen ännu inte helt dominerat.
Strategisk konsolidering i Europa
Air France–KLM:s agerande följer en tydlig trend i Europa: konsolidering. Lufthansa har gått in i både italienska ITA Airways och lettiska Air Baltic, samtidigt som Spanien och Portugal förbereder privatiseringar av sina nationella flygbolag.
Genom att integrera SAS kan Air France-KLM samordna linjenät, lojalitetsprogram och flygplansflottor – och samtidigt konkurrera mer effektivt mot både lågprisaktörer och globala jättar från Mellanöstern och USA.
Vägen framåt
Övertagandet är ännu inte klart – affären kräver godkännande från myndigheter inom EU. Men Air France–KLM är tydliga: planen är att genomföra köpet under andra halvan av 2026, och finansieringen ska inte påverka koncernens skuldsättning.
Samtidigt behåller den danska staten sin andel på 26,4 procent och kommer även fortsatt ha inflytande via styrelsen.
Frågan är nu vad detta betyder för SAS framtid som ”skandinaviskt” flygbolag – och för konkurrensen på inrikes- och Europalinjer i Sverige, Norge och Danmark.
FAKTARUTA: SAS ägarstruktur
• Air France–KLM vill öka sitt ägande från 19,9 % till 60,5 % genom att köpa ut investerarna Castlelake och Lind Invest.
• Danska staten behåller sitt innehav på 26,4 % och sina platser i SAS styrelse.
• Övriga aktörer i konsortiet är Castlelake (amerikansk investerare) och Lind Invest (dansk investeringsfirma), som går ur ägarbilden i samband med affären.
• Affären väntas slutföras under andra halvan av 2026, efter konkurrensprövning och myndighetsgodkännanden.
• Efter affären blir SAS ett dotterbolag i Air France–KLM-koncernen men fortsatt med nordiskt huvudkontor och stark närvaro i Danmark, Norge och Sverige.
Kommentarer
Om danska staten säljer sin andel kanske det blir bra
Great news! 🙂
Hejja SAS! 🙂
Tvivlar starkt på att de tar över SAS a320neo, SAS behöver dessa och har utvecklat sina rutter runt dessa samt att Air France har beställt ca 60 A220 (med option för flera) som ska ersätta deras befintliga a320-familj flygplan.
Det är nog bra att SAS blir en del av en stor flygbolagskoncern. Och nej, SAS kommer inte få några gama 737:or från KLM…Det skulle kosta otroligt mycket att skola om alla piloter när man nyss gjort sig av med 737.
Hostile Takeover från Danska statens inflytande.
Kan vara att Air France vill ta över SAS A320neo flotta då de inte hunnit köpa några neo själva och KLM har 9st A321neo. Gissar att SAS Connect flottan plockas först och bolaget kanske inte behövs längre. SAS kan då flyga med Air France gamla A320 och KLM 737’or. Samt med Air France/KLM som ägare blir det lättare att stoppa saftiga höjningar av leasingavtalen då de ska förnyas. Norwegian lär behöva samma hjälp av en stark ägare då deras 737MAX leasar ska förnyas.
Detta betyder döden för Eurobonus och Lifetime gold