Missnöjda flygbolag uttrycker att kinesiska flygbolag har en "orättvis fördel" eftersom de kan flyga över Ryssland, vilket minskar tid och kostnader.
Ett år efter Rysslands invasion av Ukraina aktualiseras frågan hur flygbolagen har påverkats? Många har minskat sina linjenät genom att inte kunna flyga till ryska eller ukrainska städer, men det är framför allt frågan om att inte kunna flyga över Ryssland som har haft en inverkan på flygbolagen, både vad gäller flygtid och bränslekostnader.
Europeiska flygbolag har undvikit ryskt luftrum sedan EU införde sanktioner efter invasionen av Ukraina i början av 2022, men många flygbolag från Asien och Mellanöstern har fortsatt att flyga över Ryssland. När Kina nu öppnar för världen igen, vill ett flertal flygbolag som Air France, KLM och Finnair återigen starta upp linjer till Kina. I samband med detta har frågan om den längre restiden blivit ett problem.
Redan före pandemin hade kinesiska flygbolag en mycket större andel av marknaden än utländska. Men med extra flygtider riskerar europeiska flygbolag att aldrig ens nå sina kapacitetsnivåer för 2019.
– Mellan Paris och Seoul kan flygtiden öka upp till tre timmar. Om du har ett kinesiskt flygbolag som flyger över Ryssland, har de en orättvis fördel gentemot oss, säger Ben Smith, vd för Air France-KLM, till Financial Times.
Trots nackdelarna planerar Air France-KLM fortfarande att återinföra minst 50 % av sin kapacitet 2019 till Shanghai och Peking. Även om detta är långt ifrån tidigare lönsamma marknader, understryker det Kinas betydelse för flygbolagen för att göra sin verksamhet lönsam igen.
Finnair har drabbats hårt och tvingas tänka om sina flygningar till Asien efter att tidigare ha förlitat sig på rutter över norra Ryssland för att nå länder som Japan.
Finnairs vd Topi Manner säger:
– Vi tror att detta kommer innebära att det blir mycket svårt att få kinesiska flyglinjer lönsamma.
Han uppskattar att flygen från Helsingfors till Tokyo har ökat till 13 timmar från nio och en halv timme.
För flygbolag i EU, Storbritannien och USA innebär sanktionerna att de inte kan komma in i det ryska luftrummet. Men även övriga flygbolag påverkas. Japan, till exempel, har vidtagit sanktioner mot Ryssland, vilket innebär att om ett japanskt flygbolag tvingas nödlanda i Ryssland skulle det inte ha något markstöd, ingen möjlighet att tanka eller betala för någonting. Även andra flygbolags försäkringsbolag har gjort det klart att det skulle vara en kränkning att flyga över Ryssland.
Mycket pekar på att flyget närmar sig en återgång till det normala vad gäller tidtabeller och antalet passagerare, särskilt nu när Asien återigen öppnar upp. Men helt normalt kan ingenting bli förrän kriget i Ukraina avslutas och luftrummet öppnas upp igen.