
Kina har börjat skicka tillbaka Boeings flygplan
Publicerad den 21 april 2025Två Boeing 737 MAX har återvänt till USA från Kina efter att kinesiska flygbolag har blivit beordrade att inte acceptera fler leveranser från Boeing och pausa köp av flygplanskomponenter från USA. Enligt uppgift väntar flera 737 MAX vid Boeings kinesiska center för slutarbete och leverans till ett kinesiskt flygbolag. Flygindustrin har länge gynnats av tullfri handel, och de nya amerikanska tullavgifterna är på väg att slå hårt mot flygbranschen.
Boeing har en mängd beställningar från kinesiska flygbolag, och oklarheten är stor kring vad som ska hända med dessa beställningar. Hittills i år har Boeing levererat 18 flygplan till nio flygbolag i Kina. Landets tre största flygbolag – Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines – har planer på att ta leverans av 179 Boeing-flygplan mellan 2025–2027. Kina förväntas stå för cirka 20 procent av den förväntade globala efterfrågan på flygplan under de kommande två decennierna.
Amerikanska medier varnar för att osäkerheten kring de nya tullavgifterna kan försena eller stoppa framtida flygplansleveranser. USA:s flygindustri har ett stort handelsöverskott mot resten av världen och skulle därför drabbas extra hårt. Enligt uppgifter exporterar amerikansk flygindustri sex gånger mer till Europa, än vad Europa exporterar till USA.
Det är oklart om flygplanskomponenter, som både Airbus och Boeing hämtar från hela världen, kan bli befriade från tullar. Förvirring råder också kring vad som händer när Boeing köper flygplanssäten från Europa till flygplan som sedan ska levereras vidare utomlands.
– Eftersom flyg- och rymdindustrin i stort sett har varit tullfritt, är detta något som är relativt nytt för oss. Hittills har det varit relativt enkelt att flytta material från den ena sidan av Atlanten till den andra utan att ta ut stora avgifter, sa Patrick Markham, vd på HEICO Aerospace under en Aviation Week-konferens i början av april.
Flygbolagschefer som Ryanairs Michael O’Leary överväger att skjuta upp leveransen av nya Boeing-flygplan för att slippa de höga kostnaderna för importtullar. De nya tullavgifterna innebär att stål och aluminium som används i flygplanstillverkningen nu kostar 25 procent mer att ta in i USA än tidigare. Det kommer att bli “betydande debatt”, säger O’Leary, om vem som ska bära bördan av de höjda priserna.
Vad gäller de ratade kinesiska flygplanen verkar det som att Boeing har hittat ersättningsköpare, exempelvis Malaysia Airlines som har meddelat att de kan ta emot flygplan som blir tillgängliga om kinesiska flygbolag slutar ta emot leveranser.
Kommentarer
Hans.
Det och lite till har jag och andra också uttryckt, men vi sitter fast i feghetsbältet EU och NATO ser på. Bägge organisationerna saknar stake och Von Der Leyen (eller vad hon heter) petar i salladen som håller på att härskna och Rutte hör vi ingenting ifrån och Trump hyllar Putin.
Återstår Frankrike som enda räddningen.
Hjälp
EU borde se om sitt hus och stödja Ukraina mer praktiskt. Flygbolag som flyger till eller över Ryssland ska tvingas välja. EU eller Ryssland, inte båda. Emirates, Air China, Air India och andra ska ges ett ärligt val, på vilken sida står ni? Välj en men inte båda. Även överflygningar ger Ryssland inkomster och bolagen otillbörlig konkurrens genom kortare flygtider och sparat bränsle.
Europa (EU plus) behöver inte Boeing, Patriot system, Abrams stridsvagnar, Cadillac eller HIMARS artilleri. Vi både har och kan allt detta själv och även tymdraketer och satelliter.
Slentrianmässigt har vi tittat västerut och glömt oss själva.
Vår korrekthet har inneburit att vi missat mängder av affärer pga ekonomiska bidrag från USA vid affär.
Är det något vi borde lära oss av såväl pandemin och av opålitliga handelspartners är att Europa o våra respektive länder i betydligt högre grad behöver bli betydligt mer självförsörjande. Dessutom skulle vår vattenmiljö gynnas åtskilligt av mindre sjöfart o vad den släpar med sig från andra vatten.
Håller helt med dig. Det är ett enda dravel om allt möjligt. Varför slår man inte näven i bordet och förbjuder in- och utflygningar mellan Ryssland och EU?
Kineser tjänar massor på denna genväg, plus alla andra ryssvänliga länder. EU är enligt mig en koloss utan egentlig mening eller beslutsförmåga.
/Sham
@Sham
Om EU ska ha en chans måste vi sluta med vansinnet som heter net zero och fit for 55, det hör oss bara svagare och fattigare
Sham och ABC
Bananrepublik och beslutsvånda, sk feghet präglar EU. Man är duktig på att fsstställa lägsta tryck mätt i Newton vad gäller klädnypor eller besluta om lämplig böjfaktor på en banan, men när det gäller händer inget trots alla som häckar i Bryssel.
Skulle det inte ta ca 5 timmar kortare tid att flyga via norra Japan och Alaska än att ta södra vägen med start i Guam?
Så till sakfrågan. Låt Kina köpa kinesiskt, Europa europeiskt och USA amerikanskt. De länder som inte har produktion får välja helt själva. Skrämmande tycker jag det blir om reservdelar inte längre får handlas av Kina och reservdelsmarknaden blir på banrepubliknivå som i Ryssland och Iran samtidigt som dess flygbolag lämnas tillträde till Europa.
Jag tror på ett sk. paradigmskifte i väldigt mycket, där USA alltid legat först och vi har med självklarhet lutat oss ditåt. Nu förändras synen och vi distanserar oss från tidigare självklarheter.
Allt som flyger har vi redan i Europa och tillsammans borde vi klara ALLT själv och minst lika bra, men då måste EU vakna!
Jeg leste for en tid tilbake, et intervju med en direktør i et stort flyleasingselskap.
Han skulle kommentere at en 787 kunne bli 60-80 millioner kr dyrere pga Trumps tollsatser.
Hans svar var kort, “Vi har et alternativ, vi får ringe Airbus, og Boeing vil sitte tilbake med USA’s marked for nye fly, ca 20 prosent av verdensarkedet”
Strunta i USA nyckfullhet och satsa istället på att köpa flygplanen från andra länder såsom Airbus och Embraer. Då kan USA behålla sitt eget och vi klarar oss lika bra utan deras flygplan. T o m Försvarsmakten har ju visat att man inte behöver köpa amerikanskt för att ersätta sina C130 Herkules transportplan.
Jag tycker att vi europeer skal i såväl detta sammanhang som i försvars dito skall bli “lokalpatrioter” och köpa närproducerat. Skit i USA prylar och lita på vår egen förmåga. I just detta fall Airbus.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten