Om lösningen på flygledningsproblemen

Publicerad den 30 april 2005
Kommentarer

Konkurrens är bra för flygresenärerna. Det kan t o m vara stimulerande för flygbolagen som tävlar. Bara dom inte bränner ut sej och gör konkurs.

I en ledsam artikel på flygtorget om flygförseningar (se här) uppvisas en aktör som tydligen redan har bränt ut sej. Det synnerligen viktiga flygledarkollektivet. Ett serviceorgan som tydligen missuppfattat läget för svensk ekonomi. Utan väl grundade flygledarkommandon får inte flygplan starta, flyga och landa. I dessa flygplan reser tekniker, säljare, ekonomer, ledare m fl - ofta med lägre löner än flygledarna - och vars syfte med flygresan är att göra upp intäktsbringande affärer. När man ska göra upp affärer måste man träffas. Telefon och e-mail är bra när man ska säga nej. Ska man säga ja till en affär måste man se varandra i ögonen. Flyga. Mötas. Fort. Billigt. Flygledarna ska inte hindra resor. Utan hjälpa till.

Bilden: "Att skaffa sej mat för dagen" tagen av Riina Uibo

Flygledarna finns till för näringslivet. Detta innebär att dom ska göra bra saker för näringslivet. Om man inte inser att man ska göra bra saker – då ska man lämna och syssla med något annat – vilket sannerligen inte blir lätt då drygt 2 milj arbetsföra svenskar enl arbetsmarknadsverkets INTERNA statistik går utan jobb. Varför inte prova ett Call Center företag med försäljning av omöjliga produkter på 100% ackord? Om man nu skulle vilja prova på att bli utbränd.


ATC HallArtikeln – eller krönikan – av Anette Traxler bekymrar också (läs här). För det första ger den inget svar på vad det egentliga problemet varför massjukskrivning sker. Det kunde man vänta sej av rubriken. Bara ett jämrande om interna flygledarbekymmer och hänvisningar till händelser för 25 år sedan. För det andra behöver ingen arbeta 18-tim pass. Det är inte tillåtet enl svensk arbetstidslag. För det tredje är vi i Sverige på god väg att bli utkonkurrerade av folk i EU och i övriga världen som inser att man måste utföra ett arbete – gärna med glädje – för att erhålla försörjning. Dom jobbar inte mer än 10 tim skift. Det är bl a därför ynkligt att flygledarna vidtar åtgärder som driver på utslagningen av svensk export.


Flygledningen är idag mer än fullbemannad. Och har så varit under den senaste 5-års perioden. Således behöver ingen flygledare känna oro p g a överansträngning.  ATM-verksamheten är reglerad med närmast osannolik noggrannhet – både vad gäller flygsäkerhet (tack och lov) och arbetstider. Vilopauser. Goda löner och ersättningar för obekväma arbetstider. Att bl a skylla på höga marginalskatter är löjligt. Dessa drabbas vi alla av. Dessa är beslutade av regering och riksdag – inte av drabbade flygresenärer. Sänk lönerna så blir inte marginalskatten så hög!


Här några förslag till att lösa det “egentliga problemet”:

1 Gör om flygledarutbildningen till att lära folk att dom ska sälja tjänster med högsta kvalitet.


2 Se till att införa fysisk och mental träning en timme om dagen så att man orkar bättre. Och utöka skifttiderna med denna timme. Har t o m sett flygledare i position som sitter och läser serietidning, bok eller löser korsord. Tid finns alltså.


Brommatornet,  Foto Robert Schönherr JR3 Öka takten i flygledarutbildningen så att fler utbildas. Anledningen till detta är att många av dagens flygledare bör ersättas. Inte minst för att många – de tongivande? – inte förstår vilka dom utför arbetet åt. Då ska dom lämna jobbet och ägna sig åt annat.


4 Marknadsanpassa lönerna till en nivå som gör att kostnaderna för flygbolagen minskar. Minska gärna  med motsvarande %-tal som pensionsåldern ökas enl nästa punkt under en arbetslivscykel om 40 år. Blir en lönekostnadsminskning om ca 12%.

5 Höj flygledarnas pensionsålder från dagens 60 till 65. Detta gäller för många av resenärerna vilka i slutändan ska betala för flygledartjänsterna. Det blir inga problem att hålla sej ung längre med bl a träningstid i frisk luft inlagd i schemat. Då blir det automatiskt fler flygledare tillgängliga för arbete.


Bilden: Nya Brommatornet. Foto Robert Schönherr Jr


6 Objektiva externa handledare (inom Luftfartsstyrelsen?) som checkar ut de nya flygledarna på sina resp tjänsteställen efter avslutad grundutbildning så att inte de befintliga lokala flygledarna kan påverka utcheckningsresultatet.


7. Bilda ett aktiebolag som ägs av flygledarföreningen. Flytta över flygledarna dit. Behåll infrastrukturen i staten så att överdebiteringar (typ Sydkraft) undviks. Öppna upp (i realiteten) för flera flygledningsföretag att arbeta med service till flygtrafiken. Då skulle det bli till att ta ansvar för sitt agerande.  Ja – t o m stimulerande konkurrens.


Ovanstående grundar sig på erfarenheter från hårt och nyttigt arbete i både näringslivet och offentlig förvaltning under 40 år. Med gott hopp om att den svenska flygtrafiken får spira och växa. Inte åter rotryckas av flygledarsjuka.


Skribenten är tidigare  regionchef för flygledning på 90-talet och affärscoach inom LFV/ANS. Alla omdömen im flygledarna i denna kronika får stå för författaren.

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten