Överdrivna utsläpp hjälper inte flygets miljöarbete

Publicerad den 1 juni 2009
Kommentarer
I miljödebattens spår har det skapats en ny bransch inom utsläppshandel och klimatneutralisering. Det är en bransch som i motsats till de flesta andra arbetar i högkonjunktur. Miljödebatt, utsläppsrättshandel och klimatkompensering är en lysande möjlighet för företag som vill förmedla miljölösningar. Vi missunnar ingen att tjäna pengar på miljön, det är tvärtom en positiv och nödvändig utveckling för att bemöta klimathotet.

Det företag vi har noterat marknadsför sig mest offensivt i detta avseende är Tricorona. Dessvärre ser vi nu att Tricorona, liksom flera andra aktörer inom handel med miljölösningar väljer att ta ett mycket grovt tilltaget genomsnitt av de globala koldioxidutsläppen och därmed locka resebyråer och andra intressenter att köpa klimatkompensation till ett högre pris än vad som borde vara fallet.

Vårt ansvar för miljön är gemensamt, men resenärernas motivation för att köpa klimatkompensation hos en resebyrå ökar knappast av missvisande siffror.  

Det är alltid enkelt att sparka på den som ligger, och ingen kan hävda annat än att flyget har fått stå i den klimatsmarta skamvrån.
Det är flygets ansvar att vända den utvecklingen med forskning på biobränslen, med klimatkompensation och med gröna flygningar.

Men att som Tricorona och flera andra aktörer bedriva en kommersiell handel med miljölösningar genom att starkt förstora flygets faktiska utsläpp är inte seriöst. Låt oss tillsammans lösa miljöproblematiken, men låt oss också göra det genom att använda korrekt statistik.

Volvo, miljötidning 

Idag redovisar samtliga svenska flygbolag sina koldioxidutsläpp utifrån samma princip, genom att redovisa de faktiska koldioxidutsläppen.

Någon annan lösning har vi svårt att se. Att redovisa sina koldioxidutsläpp är en självklarhet för alla seriösa flygbolag. Men flera företag som handlar i klimatkompensering och miljölösningar har valt att ta ett grovt tilltaget genomsnitt av de globala koldioxidutsläppen som de nu försöker att sälja in till resebyråer och flygbolag.  Att de sedan räknar med utsläpp av övriga växthusgaser genom en estimerad uppräkning skapar föga trovärdighet för denna angelägna fråga. Tanken bakom det är, såvitt vi kan förstå, att ta höjd för övriga utsläpp såsom vattenånga i form av kondensstrimmor och att utsläppen sker på hög höjd.

Men flygets utsläpp kan inte beräknas genom spekulation. Om du som resenär vill klimatkompensera din resa, vilket vi uppmanar dig att alltid göra, så ska du naturligtvis göra det utifrån flygets faktiska utsläpp och kompensera för det som din flygresa de facto släpper ut.

I nya branscher som inte har hunnit mogna tenderar det att dyka upp oseriösa aktörer som ser möjligheter till snabb profitering. Dessbättre brukar dessa aktörer försvinna i takt med att marknaden växer och mognar.

Det vore olyckligt om flygbolag och resebyråer köper klimatkompensation på felaktiga premisser. Alla vänner av miljön vinner på att bemötandet av klimathotet görs med hjälp av korrekta fakta och siffror. Då kan vi som flygbolag fortsätta att använda våra resurser till forskning på biobränsle, kortare flygvägar och miljöanpassad teknisk utrustning, istället för att bidra till att devalvera värdet på angelägna miljölösningar som syftar till att kompensera utsläpp.

Ju fler aktörer vi kan få som ser en affärsmässig möjlighet i att lösa miljöproblematiken, desto bättre är det. Det hjälper oss i vårt miljöarbete, och det gör att den tekniska utvecklingen drivs på snabbare.

Det är viktigt att poängtera att vi inte ser några som helst problem i att flygets utsläpp redovisas, tvärtom så är transparens avgörande för vår trovärdighet och för vårt miljöarbete. På våra respektive hemsidor, flygplatser och hos statliga myndigheter som Naturvårdsverket redovisas flygets utsläpp och det är vi glada för. Det identifierar problemet och vad vi har för uppgift att lösa. Alla bidrag till att lösa flygets utsläpp tar vi tacksamt emot.

Vi tar gärna en diskussion med alla aktörer i branschen kring hur vi inom flyget kan beräkna våra utsläpp och skapa hållbara miljölösningar som fyller sitt syfte. Vi välkomnar även Tricorona och aktörer i den branschen till detta samtal, men vi vill också understryka att vi aldrig kommer att kunna använda oss av miljölösningar som bygger på spekulationer och överdrifter, det vore att brista i ansvar gentemot våra kunder. 

Ann-Sofie Hörlin,                             Anna Soltorp,
Miljöchef Malmö Aviation                      Miljöansvarig, Sverigeflyg      

Anna Soltorp 3
Ann-Sofie Hörlin

 

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Paul Skydrol
2009-06-04 00:08

Jag har än idag inte lyckats få fram hur pengarna från dessa klimatkompenseringar skall kunna återanvändas till FOU inom energispar-tekniker för flyget. Vi ser massor av miljöeffektiva tekniker på horisonten men det bör ju även finnas något enkelt sätt att återinvestera klimatpengarna där det verkligen gör nytta.

Biobränslen är räddaren för flyget, nu måste produktionsnivåerna upp. Alger eller Jathropha spelar ingen större roll, bara det blir tillgängligt och certifierat så köper vi!

Göran Wiklund
2009-06-03 12:13

ZeroMission är ett företag som erbjuder klimatkompensation, naturligtvis även för flygresor. Vi deltar gärna i samtal, som ni inbjuder till. När ni talar om spekulativa siffror måste ni kanske först tala om vad som är korrekt. Att det inte ska bli dyrt för resenärerna är väl i allas intresse. Flygets faktiska miljöbelastning ska väl ändå framkomma? Så, jag undrar vilka emissionsfaktorer ni anser vara de riktiga att använda?

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten