
Skolflygplanet SK 60 tackas av
Publicerad den 14 juni 2024– SK 60 har varit ryggraden i den svenska stridspilotutbildningen och alla i dag aktiva stridspiloter i Flygvapnet har utbildats på skolflygplanet. Det har dessutom använts som lätt attackflygplan i Flygvapnet och vid utbildning av tekniker och värnpliktiga, säger Luftstridsskolans chef Niclas Magnusson.
SK 60 flög för första gången officiellt i Sverige den 29 juni 1963 och firade därmed 60 år i Flygvapnet under förra året.
– När Flygvapnets trotjänare nu pensioneras så markerar det slutet på en epok i svenska flyghistoria. Vi är tacksamma och glada för den uppskattning vi fått från allmänheten under den sista julgransflygningen och de andra aktiviteterna i samband med avvecklingen, säger Niclas Magnusson.
Samtliga SK 60 överlåts till Flygvapenmuseum och kommer ingå i museets samlingar. Förutom som museumflygplan så kommer SK 60 även användas som undervisningsmaterial på teknikerskolor över hela Sverige, från Arvidsjaur i norr till Kallinge i söder. Flygvapenmuseum har även övertagit flygsimulatorerna vilket gör att man även i framtiden kan utbildas i en SK 60-simulator. Ett antal plan kommer även fortsätta att flyga inom ramen för Swedish Air Force Historic Flight.
SK 60 ersätts inte av ett plan utan flera, varav ett är Skolflygplan 40 som är ett tvåsitsigt turboprop-flygplan. Blivande stridspiloter kommer i framtiden att genomföra Grundläggande flygutbildning med SK 40 på Flygskolan i Linköping.
Grundläggande taktisk utbildning genomförs därefter i Italien med två olika jetflygplan och svenska och italienska instruktörer.
– Flygvapnets blivande stridspiloter får en kvalificerad flygutbildning med mycket hög kvalité genom vårt samarbete med italienska flygvapnet. Den italienska flygskolan har nyare jetflygplan, moderna utbildningssystem och avancerade simulatorer som gör att våra svenska stridspilotelever blir väl förbereda inför inflygningen på Jas 39 Gripen i Sverige, säger Niclas Magnusson.
Kommentarer
Vem väljer denna utbildning? Först propeller och sedan Italien.
Om man tänkt överhuvudtaget, hur har tankegångarna gått med tanke på annat inom Flygvapnet.
Sorgligt läsning.
Grob120TP används bara i Grundläggande Flygutbildning. I Italien är det Jet. SK60 genomgick gångtidsförlängning för ett antal år sedan vilket innebar ett repetitivt väldigt omfattande underhållsprogram . Såhur man skulle få till mer timmar förstår inte jag Motorer och status visst skulle funka om man skickar in dom för det stora underhållet som hittills inte är gjort på någon motor.
Känns som en rejäl tillbakagång om man ska börja flyga propeller istället för jet? Varför kan man inte gångidsförlänga SK-60 ytterligare? Motorerna kan väl knappast vara problemet. Dessutom, om nu den italienska flygutbildningen är så bra varför har man då inte lejt in dom tidigare? Känns inte bra det här. Håller med dig Einar.
Vad har tagit åt svenska flygvapnet, kan vi inte bättre?
Nu ska eleverna flyga propeller i Italien då de kunde fått flyga PC-24’or här uppe och skapat en bra reserv av ambulansflygare.
Alla ska bort från Flygvapnet
Ska alla flygplan bort ur FV. Även de exemplar som flyger transport? Vad kommer då ersätta dessa för transportflyget?
Vid den Avionkmodifiering som gjordes runt 2012-13 så var det 37 flygplan som blev modifierade. Det fanns då totalt 80 flygplan.
Någon som vet hur många aktiva exemplar som kvarstod och hur gammal den äldsta flygande SK60 var?
När jag var knappt en tvärhand hög , var jag med mina föräldrar på en flyguppvisning. När flygplanet kom mot mig vid taxning, sa jag att det var ”ett argt flygplan, såg surt ut, framifrån.
Ca 15 år senare satt jag där i detta snälla flygplan.
Tack, tack SK60. Det var nå’t visst med Dig och din negativa V-form. Med aningen vemod blickar jag framåt, med tanke på min egna utbildning och svensk flyghistoria.
/Regnbågspilot FV
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten