Telefonmöte om kommande flyg- och tjänstgöringsbestämmelser
Publicerad den 2 november 2010Det aktuella FTL-förslaget tog, som ni kanske minns, fram under 2004 i samråd mellan Luftfartsstyrelsen, SFR/HFR och pilotföreningen. Alla inblandade parter ställde sig då bakom förslaget, vilket kan sägas är lite unikt när det gäller flyg- och tjänstgöringstider. På grund av, som vi då trodde, den snart kommande EASA-regleringen på området blev aldrig förslaget satt i kraft, som svensk bestämmelse.
Nu har vi chansen att få gehör för våra svenska önskemål vid tillskapandet av gemensamma europeiska flyg- och tjänstgöringsbestämmelser.
Under mötet framkom följande synpunkter:
– En uppdelning i regelverket av den kommersiella helikopterverksamheten i de tre huvudområdena aerial work (AW), commercial air transport (CAT) och HEMS är önskvärd. Därigenom skulle det vara lättare att ta hänsyn till speciella behov för varje område. Allmänt kan t.ex. sägas att säkerhetskraven för AW inte anses behöva vara lika hög som för exempelvis CAT.
– Inom AW bedöms det nödvändigt att vid särskilda tillfällen få överskrida de föreslagna flygtidsbegränsningarna under såväl en- som flerdygnperioder.
– Det finns också behov av ökad max tjänstgöringstid för 7-dygnsperioden, exempelvis vid skogsgödsling.
– Det framfördes också synpunkter om att få använda s.k. delad tjänstgöring även vid kortare pauser än 2 timmar, eller åtminstone att få räkna sådana pauser som 50 % tjänstgöringstid.
– Vi diskuterade möjligheten att företag som önskar överskrida vissa grundläggande maxtider skall kunna ansöka om detta och i samband därmed presentera särskilda kompenserande åtgärder, exempelvis införande av registrering av ögonrörelser för piloten.
– Tjänstgöringstidsbegränsningar för AW ansågs omotiverade. Begränsningarna skulle enbart gälla flygtid och vila.
– För CAT utgör normalt inte FTL något problem.
– För HEMS är inte flygtiden ett problem men möjligen tjänstgöringstiden, beroende på hur stand by skall räknas.
– SAR är inte underkastad EASA:s regelverk och kommer därför att regleras nationellt.
Det är svårt att säga hur EHA:s arbetsgrupp och i slutändan EASA ser på ytterligare utökade maxnivåer i förhållande till det ursprungliga förslaget.
Det var dock värdefullt att få behoven upplagda bordet, så att vi i möjligaste mån kan få fram ett regelverk som är verklighetsanpassat och som operatörerna sedan inte behöver bryta mot.
Ragnar kommer nu att ta med sig synpunkterna till arbetsgruppen i EHA. Han ser fram emot att längre fram i processen åter kunna få möjlighet att diskutera med den svenska referensgruppen, gärna med flera företag representerade.
Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten