Tummen upp för Ärna – men länsstyrelsen har sista ordet
Publicerad den 27 maj 2009Debatten kring huruvida civilflyg, däribland charter, ska tillåtas på Ärna har varit långdragen och het. Flygtorget lät Mattias Sjölund svara på en rad frågor kring projektet, däribland kritikernas vanligaste argument.
Till att börja med: vad planerar ni för trafik på Ärna?
– Av förklarliga skäl kan jag inte nämna något bolag vid namn, men samtliga väletablerade så kallade low cost-operatörer visar stort intresse. Trafiken är endast inriktad på Europa. Vi har en attraktiv, huvudstadsnära produkt.

Ni har fått tummen upp av fullmäktige. Nu ska ärendet vidare till länsstyrelsen. Om ni får ”ja” hela vägen: förväntar ni er att beslutet överklagas till regeringen?
– Oh, ja. Men det behöver inte ta så lång tid. Sedan finns det goda skäl för länsstyrelsen – med tanke på att flygplatsen sedan i december är ett riksintresse (utsett av Transportstyrelsen och som en rekommendation till kommunen att inte tillåta bebyggelse på marken som äventyrar en framtida civilflygplats) och med bakgrund mot Akademiska sjukhusets väl dokumenterade behov – att utställa verkställighetsförordnande i samband med beslut. Vi tar över driften från 1 juli 2010 och startar trafiken från och med hösten.
Problemet med buller diskuterades visserligen redan under Ärnas tid som militärflygfält, men anses av många öka markant om flygplatsen blir civil och därmed får mer – och frekvent – trafik. Vad har du att säga i bullerfrågan?
– Det nya, sökta tillståndet avser mer frekvent buller och ofta förekommande störningar. Problematiken är viktig men den går ju också på sätt och vis att kontrollera. Man kan kontrollera bullereffekten per rörelse genom att nyttja moderna tekniker, använda tystare och grönare inflygningar samt givetvis bullerisolera utsatta fastigheter.

Brandförsvaret har påpekat att flest flygolyckor sker på flygplatser eller i deras närområden. Vad känner du inför det?
– Man ska såklart respektera Brandförsvarets kunskap och de har säkert rätt i statistiken. Men citynära flygplatser är ingen nyhet. Bara i Sverige finns ett antal likvärdiga flygplatser, med Bromma som ytterligheten. Sedan har vi Linköping och Västerås. Det här är ingenting anmärkningsvärt i sig.
Brandförsvaret har också varnat för att utsläppen vid starter och inflygningar kan drabba kommunens vattentäkter hårt, och äventyra Uppsalaåsens möjlighet att förse Uppsala stad med dricksvatten. Kommentar?
– Det där hänvisar jag till miljökonsekvensutredningen. Det kan jag inte kommentera.
Vad har du att säga till de som tycker att området borde användas till att bygga bostäder?
– Vi kan inte bara bo i Uppsala, vi måste leva och arbeta också. Det där är ett lokalt mikroperspektiv. Flygplatsen är ingen lokal företeelse utan har delat upptagningsområde med Arlanda.

Hur många arbetstillfällen beräknar ni att Ärna som civilflygplats kan generera?
– På fem års sikt nästan 300 arbetstillfällen och ute i regionen cirka 800-1200 arbetstillfällen, men alla är inte heltidstjänster. När en passagerare stiger av ett flygplan sätter en kedja igång och det uppstår ett behov av olika typer av service, butiker, taxi, transfer och så vidare.
När började ni planera projektet och hade ni väntat er så här starka reaktioner?
– Vi började planera 2003 och, nej, vi hade inte väntat oss sådana här reaktioner. När vi drog igång var det fråga om ett ytterst blygsamt litet projekt som i och för sig inte vuxit enormt men som i alla fall vuxit till sig. Det har blivit en mogen produkt som behövs, vilket omvärlden verkar instämma i.
Ingressbild: Mattias Sjölund, vd Uppsala Airport AB
FOTNOT: Med 44 röster från ja-sidan och 37 från nej-sidan gav kommunfullmäktige Ärna-projektet tummen upp på måndagskvällen (25 maj), efter en lång debatt.
Närmast ska länsstyrelsen göra en miljöprövning, där kommunfullmäktige är en av remissinstanserna. Därefter fattas ett tillståndsbeslut av miljöprövningsdelegationen. När det beslutet är klart kan det överklagas till regeringen.
Kommentarer
Skavstas enorma utveckling till att bli Sveriges tredje största flygplats, gillas inte av alla Nyköpingsbor.
Skavsta går med förlust. Trots den omtalade 50-miljoners stöttning till Ryanair.
Buller, utsläpp och ökad buss- och biltrafik bekymrar inte tjänstemännen på Länsstyrelsen.
Gör inte samma misstag som i Nyköping. Tro inte på flygplatschefens milda omskrivningar om miljöfaror. De är så smarta och lurar er lika lätt som i Nyköping. Stoppa Ärna nu!!!
Äntligen har förnuftet segrat i denna debatt. jag som Uppsalabo kan bara se gynnsamma effekter för regionen av en flygplatssatsning på Ärna!!
Som Uppsalabo är jag den förste att välkomna satsningen. En liten flygplats skulle göra det enklare att flyga till och från staden och göra den attraktivare för företag. Det behöver vi. Vi kan inte bara lita på Biovitrum
Helt OK med en privatägd civilflygplats på Ärna, bara den blir privatägd fullt ut och att privata finasiärer står för banunderhåll och även underhåll på kringutrustning som behövs för en flygplats.
Jag tror kostnadskalkyler och även mijöbeskrivningar är väl friserade för att lägga fram en för positiv bild av läget.
Hoppas Norwegian börjar trafikera uppsala, det är ett bra bolag!
Hela regionen kommer att vara vinnare i detta beslut. Med den snabba och mycket seriösa utvecklingen inom flyget vad gäller effektivitet inom miljö och teknik kommer farhågorna hos många kritiska röster att vändas till mer positiva röster, och av goda skäl. Det är sannolikt mer betydelsefullt för regionen än vad de flesta av oss kanske inser att Ärna flygplats blir verklighet. Detta ger möjligheter inom en mängd olika områden, inte minst miljömässigt faktiskt.
Vi behöver småflygplatser som komplement till Arlanda och Skavsta.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten