TUR 2009: Danmark, Gérald, plus många besökare!
Publicerad den 24 mars 2009
foto: Jorma Valkonen
Huvudsponsorn Danmark blev utan tvekan årets stora TUR-vinnare!
Vilken uppmärksamhet Danmark drog till sig, både på själva mässan och i media, alltifrån medverkan i TV-program och ned till minsta detalj, såsom t ex VisitDenmarks Agneta Åstrand, pressansvarig i Sverige, som dag som kväll gjorde stilenlig reklam, från topp till tå ´dressad´ i rött och vitt.
Första fackdagen flockades dock flest kring Gérald Amoudruz, försäljningschefen för leisure på Air France-KLM i Sverige.

Amoudruz är pappa till de båda bolagens fiffiga och uppskattade mötesplats ”FlightClub” – för resebranschens folk, på nätet liksom under mingelkvällar och fester.
Ett skickligt PR-drag, dessutom av den för ändamålet sällsynt lämplige ”värden” Gérald.

På TUR handlade det förstås om att hämta ut sin biljett, eller i sista stund lyckas få en, av Gérard, denne flyg- och resebranschens egen ´Bindefeldt´, för att om aftonen få komma in på den stora jubelfesten ”FlightClub Party” på Park Lane.
Det vimlade ständigt mängder av besökare i SAS-montern under fackdagarna. En journalistkollega visste att skoj-analysera detta faktum med att säga att bolaget på plats ”ju har så många som ännu är anställda”.
De ständiga ryggdunkar och kramar, som SAS nyutnämnde Sverige-chef Peter Viinapuu fick, kan dock tolkas som både tecken på uppskattning och framtidsoptimism.

Turkiet, den nya chartermålsgiganten, ställde ut stort och synbart. Landet sägs av arrangörerna bli sommarens vinnare för soltörstande svenskar, tack vare god standard, `value for money´- och inte minst därför att man där inte måste betala för sig med den nu så dyra euron.
I Spanien-montern syntes chefen för landets turistbyrå i Sverige (och f ö också i Lettland), Miguel Nombela, i ständiga möten. Och inte att undra på.
Turismen är en högprioriterad näring i Spanien, till skillnad från i Sverige där ju många hävdar att vi inte riktigt jämställer olika exportinkomster. Pengar från turister är av något skäl inte lika mycket värda som pengar som betalas för exporterade lastbilar, kullager eller pappersmassa.
Spanien är världens näst största turistland, efter Frankrike.
Spanien hade förra året 57,4 miljoner besökare som drog in runt 40 miljarder euro till landet.

Spanien är en turistmästare i världen. Det är de flesta reseproffs eniga om. Men nu har landet den höga euro-kursen emot sig. I vart fall när man vill få t ex svenskar att med sina kronor åka dit. Miguel Nombela säger, att man envist ska hålla fast vid ”kvalitet”. Och det gör man säkert rätt i.
Men t ex Sam Weihagen , koncernchef för Thomas Cook Northern Europe (främst Ving) tror att byggförbudet på allt utom 5-stjärniga hotell på Kanarieöarna är fel, eftersom marknaden för sådana ”inte är gigantisk”.
Weihagen efterlyser, i vart fall för nordiskt vidkommande, i stället fler mellanklasshotell med bra standard.
Spanien klarar sig nog alltid.
Men för t ex Cypern, också med väl synlig monter värdigt ett stort mottagarland av svenska turister, är situationen alarmerande.
Dagstidningen Cyprus Mail rapporterade nyligen om en 30-procentig bokningsminskning inför sommaren. I upprepade artiklar framförs nu krav på att regeringen ska vidta åtgärder och öka marknadsföringen av Cypern, häromdagen t ex under rubriken: ”Turistchefer: Varför lyssnar ingen”.
I en stort uppslagen artikel i samma tidning skrev man att gay-turism skulle kunna bidra till att rädda landets turistnäring. Det anfördes att Grekland ju tjänar stort på en sådan turism och Cyprus Mail konstaterade:
”Det är känt att gay-turister är storspenderare; några färska studier visar att gay-turister lägger ut 100-150 procent mer på semestrar än icke-gay-turister.”

Argentina får alltfler mycket goda omdömen av resenärer. Många resejournalister skildrar landet, naturen, vyerna, folket, maten, vinet – ja, hela ´tango-kulturen´ – i väldigt positiva ordalag.
På plats på TUR 2009 fanns omväxlande både Laura Ramirez Barrios, minister vid Argentinas ambassad i Stockholm, och Oscar Suarez, ansvarig för Europa hemma på turistmyndigheten i Buenos Aires. Båda gläder sig åt ett ständigt ökande antal skandinaviska turister, om än ännu på en förhållandevis låg nivå.

8 400 skandinaver ankom till den internationella flygplatsen Ezeiza förra året, en ökning med 5,2 procent jämför med 2007. Inte så illa av ett land så långt bort att över huvud taget öka i dessa tider (siffran inkluderar inte resenärer som anlänt över landgränsen, eller till andra flygplatser).
”Vi ökar 5-7 procent varje år från Skandinavien”, säger Oscar Suarez till Flygtorget. ”Men vi vill ha en direktflygförbindelse och mycket gärna en charter! En gång i veckan räcker.”
Att Fritidsresor efter tio år återkom som utställare till TUR ska ses mot bakgrund av att man i år tappar kunder (här var det nära att meningen fortsatte med orden ”liksom de andra stora charterbolagen”, men Ving hävdar ju envist att man inte tappar alls).
Fritidsresor har kommenterat sin återkomst med att under de gångna sötebrödsdagarna, innan den ekonomiska krisen, behövde man inte visa upp sig för att sälja.
I lördags kunde man i Göteborgs-Posten, GP, läsa om vem som i år – i vart fall själv – tror sig kunna ta en massa kunder från chartern.
Under rubriken ”50 miljoner för att ta revansch på charterbranschen” rapporterades (GP 21 mars) att Stena Line i år vädrar morgonluft.
Stena Lines egna undersökningar sägs tyda på att 60 procent av de svenska hushållen planerar en utlandssemester med bil i år.

Därför klappar rederiet nu till med en marknadsföring för 50 Mkr för att locka så många som möjligt att ta båten till kontinenten.
”Nu ska vi slå tillbaka och ta revansch på charterbolagen”, sa Gunnar Blomdahl, Stena Lines VD, till tidningen.
Hur det går får vi se. Men reser gör en majoritet av svenskarna som bekant, på något sätt.
Men vem som vinner slaget om turisterna är det ungefär lika svårt att gissa som att skrapa hem en storvinst på en Triss-lott. Vädret avgör. Till stor del.
Men semestrar på kortare distanser, som till Medelhavet eller närmre Sverige, och i Sverige- eller Norden, blir säkert vinnare i dagens snålblåst och uppsägningstider. Och då förstås på andra destinationers bekostnad.
Ingressbild: TUR 2009, foto Jorma Valkonen

Kommentarer
Inga kommentarer har skrivits ännu.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten