Två flygbolag tar över efter Air Leap
Publicerad den 31 januari 2022Rekonstruktionen ska se till att Air Leap återuppstår. Det är målsättningen. Samtidigt vittrar det tidigare linjenätet sönder, två linjer har redan övergått till andra operatörer.
När Air Leap ställde in trafiken förra måndagen var det framför allt två destinationer som drabbades, Örnsköldsvik och Mariehamn på Åland. Båda står nu helt utan trafik och framför allt på Åland har det bland annat drabbat de livsviktiga sjuktransporterna till Åbo. Det gjorde att Landskapsregeringen på Åland omedelbart tog upp arbetet för att få igång trafiken till Åbo och har nu en ersättare på väg in även om namnet ännu inte offentliggjort. Samtidigt satte myndigheten hårt mot hårt i frågan om den vanliga reguljära trafiken och krävde att den skulle ha varit igång i fredags.
I de samtalen begärde Air Leap 5 000 euro, drygt 55 000 kronor per avgång för att återstarta trafiken. Det avfärdade Landskapsregeringen omedelbart och i fredags sades de gällande kontraktet för flygningarna upp och sökandet efter en ny leverantör har inletts.
I Norge gick det ännu snabbare att få fram en ersättare. Där har Air Leap trafikerat två linjer från Oslo; till Röros och till Örland. Sträckan Oslo – Röros var upphandlad och där vann Air Leap över Widerøe när anbuden antogs i slutet av förra året. Nu är det just Widerøe som tar över och redan har flygningarna igång. Vad som händer med den andra linjen är oklart. Den var främst till för den norska försvarsmakten och var en lönsam trafik för flygbolaget.
I Sverige är situationen annorlunda. Här gäller det sträckorna Arlanda-Visby, Arlanda-Halmstad och Arlanda-Örnsköldsvik. Linjerna till Visby och Halmstad flög Air Leap i konkurrens, BRA till Halmstad, BRA och SAS till Visby. Det drabbar alltså inte tillgängligheten i någon större utsträckning. Örnsköldsvik däremot står nu helt utan flyg till Stockholm. Linjen var tidigare ”corona-upphandlad” men sedan den 1 januari i år har Air Leap flugit den på eget kommersiellt ansvar. Om linjen än en gång ska upphandlas tillfälligt beror helt på om regeringen anser att det har uppstått ett nödläge i tillgängligheten till regionen. Örnsköldsvik har inte tidigare haft så kallad trafikplikt och finns inte heller med Trafikverkets förslag på vilka inrikeslinjer som ska upphandlas de kommande åren. Skall trafiken komma igång igen, sker det alltså kommersiella villkor och på flygbolagets egen risk. Det öppnar för att vilket flygbolag som helst kan starta den linjen.