Varför värderas SAS Gruppen så lågt?

Publicerad den 10 januari 2012
Kommentarer
SAS har den senaste tiden varit ett sorgebarn på börsen. De flesta experter värderar bolaget lågt och avråder från köp. Men varför är SAS lågt värderat? Flygtorgets Lars Brynielsson analyserar slutet på förra året och kommer med en överraskande slutsats.
SAS Boeing 737

SAS Boeing 737

Från oktober 2011 slutade SAS att bilägga pax per trafikområde i den månatliga trafikrapporten. Orsaken sägs vara av konkurrensskäl. I rapporterna redovisas intäktsutveckling (procentutvecklingen av Yield och RASK ) med en månads eftersläpning. En prognos görs av framtida intäkter. Kostnadsutvecklingen rapporteras först i kvartalsrapporterna.
   
För det fjärde kvartalet 2011 har antalet passagerare och kabinfaktorer prognostiserats för december 2011. Antal passagerare och kabinfaktorn för charterområdet, som ej längre rapporteras, har uppskattats för hela kvartalet baserat på tidigare statistik. De röda siffrorna nedan är alltså trafikprognoser. Resten är beräknade värden.

SAS

Klicka för förstoring

Charterproduktion har inkluderats i SAS Airline som flyger huvuddelen av chartern. Motsvarande intäkter, 7 procent av intäkterna tredje kvartalet 2011 och kostnader redovisas i kvartalsrapporterna.
   
Den senaste trafikrapporten anger att enhetsintäkten RASK var 9,5 procent lägre oktober 2011 jämfört med motsvarande månad förgående år (Yield -7,3 procent och kabinfaktor -1,3 procentenheter). Den negativa jämförelsen förväntas fortsätta men förbättras i november 2011. Antag att enhetsintäkten för fjärde kvartalet 2011 blir 5 procent lägre jämfört med förgående år för SAS samt 5procent lägre jämfört med tredje kvartalet 2011 för Widerø och Blue1.
   
Enligt 4Excellence ska de påverkbara enhetskostnaderna reduceras med 3-5 procent per år. 20 procent av kostnaderna utgörs av bränsle som styrs av pris, valuta och olika skyddsavtal. Bränslepriset verkar ligga kvar på en hög nivå och euron försvagas något mot dollarn. SAS ökar sitt bränsletillägg med 2-5 procent (3-6 euro per biljett) från 14 december. Det är svårt att prognostisera den samlade enhetskostnaden. Antag att den är 5 procent lägre jämfört med stolskostnaden tredje kvartalet 20111 för gruppens tre flygbolag.
   
Utgående från de prognostiserade intäkterna, kostnaderna och trafiktalen i rött nedan blir SAS Gruppens driftsresultat från flygverksamheten för fjärde kvartalet 443 MSEK, vilket är något sämre än förgående år.

SAS

Klicka för förstoring

För helåret 2011 blir motsvarande resultat 1 289 MSEK vilket är något lägre än förgående år.
Varför värderas SAS Gruppen bara till 2,5 miljarder MSEK den 29 december 2011,  när det prognostiserade resultatet från kärnverksamheten 2011 är 1,3 miljarder SEK? Är det för att:
•    Prognosen är för optimistisk. SAS önskan att expandera kan medföra att intäkterna sjunker ytterligare och att man tappar fokus på att reducera kostnaderna. Det prognostiserade resultat för SAS, + 50 SEK per producerad stol, kan då snabbt bli negativt.
•    Den framtida ekonomiska belastningen då flygplansflottan ska förnyas.
•    Ägarna behöver skjuta till ytterligare kapital 2013 då pensionsskulden på 9,9 miljarder SEK, enligt senaste årsredovisningen, ska redovisas mot eget kapital eller direkt i resultaträkningen.
•    Ökad konkurrens på hemmamarknaden från snabbväxande Norwegian, Malmö Aviation som går ihop med Sverigeflyg och Golden Air, Finnairs samarbete med Flybee samt lågkostnadsflygets fortsatta expansion.
•    SAS marginalisering inom Star Alliance. Lufthansa storsatsar på nya flygplatsen i Berlin med flera nya linjer från Skandinavien och släpper inte fram SAS.
•    Det institutionella ägandet med en representativ tjänstemannastyrelse som saknar gedigen kunskap om flygindustrin och inte hinner följa med i den allt snabbare utvecklingen inom flygindustrin.
•    Ständigt nya ledare i SAS som slutar efter 3-4 år då de har lärt sig hur flygindustrin fungerar och vad som är kritiskt viktigt att fokusera på.
•    Man har kanske nått botten på möjligheterna att reducera de interna kostnaderna. Piloternas senioritetslistor och andra interna avtalskonstruktioner gör att man inte kommer längre.
•    Kvarvarande ekonomiska problem från ägandet i Spanair och ytterligare stämningar från priskartellen hos SAS Cargo.
•    SAS expanderar före en förväntad lågkonjunktur. Den ledande indikatorn flygfrakten brukar ligga ett halvt år före passagerartrafiken. Flygfrakten har minskat sedan mitten av 2011. 
Anskaffningspriset för SAS aktien, efter emissionen 2009 och omvänd split, där 30 aktier lades ihop till en, var 78,90 SEK. Nu handlas aktien för 7.55 SEK. Det kanske är köpläge för SAS aktier?
Lars Brynielsson
AMiSAB

 

Skriv en kommentar

Kommentarer

Captain Kangaroo
2012-01-11 15:48

Den enkla förklaringen till SAS oförmåga att genera vinst och stabilitet är att upptagningsområdet för passagerare är för litet, alltså inget stort intresse från ev. partners. SAS måste inse att det är ett flygbolag i marginalen.

Faroflyg
2012-01-11 10:17

Att skylla på facken är okunnigt. Det är en fråga om strukturer, delvis på grund av ägarmodellen. Inse också att det är en bransch som är halvrutten där möjligen någon enstaka jätte kan klara sig som nätverksbolag. Annars är det uppstickare i expansion där kostnaderna kommer rullande efter som en allt större snöboll. Nischade operatörer son Ryan och möjligen även Malmö Aviation (Bromma) kan också klara sig.

fackmedlem
2012-01-10 23:44

Sas reella problem är 39 giriga och militanta fack jmft med 10-12 för normala flygbolag. Detta är anledningen till enorm turn-over inom mgmt. Efter 3-4 år inser de att det inte finns något hopp.

Jan C
2012-01-10 22:49

För en konvertibel i SAS får man 20% årlig avkastning fram till förfallodagen april 2015 om de inte går i konkurs. Vilket många verkar tro med den räntan…
Källa DI 21 dec 2011

L
2012-01-10 22:27

Sedan när motsvarar det samlade börsvärdet på ett företag det verkliga värdet på detsamma?

Gringo
2012-01-10 21:16

Den som köpte igår kunde sälja till 9% vinst idag, tror jante-svensken får tänka om lite.

PanAm
2012-01-10 17:21

Bra analys, men det ar aldrig koplaege for fiaskobolag. De som kopte PanAm “nar det var koplaege” forlorade skjortan och underklederna.

Patrik
2012-01-10 12:33

…för bra analys och trevlig läsning.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten