Skriv ut  

Rykte flyttade Västerås flygplats till Eskilstuna

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 17 december 2013
Västerås flygplats ska läggas ner och verksamheten flyttas till Eskilstuna. Hur det ryktet uppstod vet ingen men det vandrade hela vägen upp till kommunstyrelsen i Västerås innan det kunde desarmeras.

Västerås Tornet
Västeråstornet

Det var en fjäder som blev, om inte en höna så i alla fall en flyttad flygplats. Det är Kommunförbundet i Stockholms län som fått i uppdrag att utreda hur i första hand allmänflyget kan hitta nya platser att använda för att avlasta Bromma. Utredningen tar också upp en del av trafiken med affärsflyget och ska förutsättningslöst se över alternativen. Målsättningen är att det alternativet ska ligga i närheten av Stockholm, vilket satt Västerås och Eskilstuna i fokus. Flygplatsen i Eskilstuna har planer på expansion, dels vad gäller allmänflyg, del för att locka till sig fraktflyg eftersom flygplatsen ligger strategiskt till, nära till väg och järnväg. Där finns också ett miljötillstånd på drygt 27 000 rörelser per dygn som inte utnyttjas idag.

Eskilstuna Flygplats

Där någonstans började det hända saker.

Samtidigt genomför Västerås Stad en utredning om framtiden för den egna flygplatsen och plötsligt fanns det ”trovärdiga källor” som hävdade att flygverksamheten i Västerås skulle flytta till Eskilstuna och flygplatsen Kjula.

– Någon stans i utredningen som Västerås gör nämns Eskilstuna men inte som alternativ. Ändå uppstod det här ryktet och jag vet inte varifrån det kommer, säger Mikael Nilsson, flygplatschef i Västerås.

Möjligen underblåstes det av att Kommunförbundets utredning också nämner Eskilstuna som ett alternativ. I det rykte som snart rullade på av sig själv fanns inte längre någon skillnad på vilket sorts flyg som hela frågan rör, alltså allmänflyget, utan nu gällde det flyg på det stora hela och då drogs linjefarten och chartern med av bara farten. Att Kjula, i motsats till Väserås, inte har någon passagerartrafik över huvud taget, spelade mindre roll.

– Ja, det är mycket tyckande utan att veta, säger Mikael Nilsson.

Ryktet gick så långt att det blev till en fråga som skulle besvarar av ansvarig politiker i kommunstyrelsen i Västerås. Det är också ett välkänt faktum att (v) och (mp) vill lägga ner flygplatsen, vilket de i och för sig har gemensamt med partivännerna i Eskilstuna.

Hur det hela slutade?

Ryktet visade sig, naturligtvis, vara just ett rykte och snart var ordningen återställd. De olika utredningarna fortsätter och framför allt fortsätter flygverksamheten i Västerås precis som vanligt.

– Den utredning som Västerås genomför handlar just om att belysa alla aspekter kring flygplatsen och ta fram fakta och kunskaper för att komma till långsiktiga beslut. Det har inte gjorts tidigare.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

sjukt
Skrivet av ola, 2013-12-17 20:31:52
ESSU måste framförallt bugga ut enormt för att kunna ta emot tung lufttrafik!
Anmäl inlägget
onödigt!
Skrivet av op, 2013-12-17 20:28:01
varför ska man flytta verksamheten till Eskilstuna när man kan ta nytta av Västerås flygplats som redan både har transport och passagerarflyg! är det inte bättre att utveckla flygplatstrafiken istället!.....
Anmäl inlägget
onödigt!
Skrivet av op, 2013-12-17 20:23:35
varför ska man flytta verksamheten till Eskilstuna när man kan ta nytta av Västerås flygplats som redan både har transport och passagerarflyg! är det inte bättre att utveckla flygplatstrafiken istället!.....
Anmäl inlägget
Det viktiga...
Skrivet av Peter, 2013-12-17 14:59:12
Och artikeln glömmer såklart det viktiga: Varken Västerås eller Eskilstuna kan ersätta Bromma. Ungefär som att säga att CPH kan ersätta ARN.

Men Flygtorget verkar i princip livrädda för att ta i Bromma-konflikten då man inte vill säga ett ont ord om Swedavia....
Anmäl inlägget
ESSU
Skrivet av Sam på "radioverkstaden", 2013-12-17 13:21:41
Vore trevligt med verksamhet på ESSU.
Underhåll, flygskola, frakt kanske till och med en aktiv flygklubb - ingen som vill flytta hit?
Jag kan bli hangar sopare...
Anmäl inlägget
Fel
Skrivet av assi, 2013-12-17 10:43:38
Lugn alla miljömedvetna. Det rör sig nog om 27000/år. Ibland skriver man FEL.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn