Skriv ut  

De första Gripen E klara

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 december 2021
De sex första serieproducerade exemplaren av stridsflygplanet Gripen E har visats upp. Nu är det också klart att Skaraborgs flygflottilj, F7, blir först ut med att flyga nya Gripen.

Gripen
Gripen E
 
Saab har presenterat serietillverkningen av Gripen E-stridsflygplanet genom sex flygplan som ska levereras till de brasilianska och svenska flygvapnen. Fyra flygplan kommer att levereras till Brasilien och två till Sverige, närmare bestämt F 7.

Vid presentationen deltog bland annat Brasiliens flygvapenchef general Carlos de Almeida Baptista Junior och Sveriges flygvapenchef generalmajor Carl-Johan Edström.

- Med de här fyra flygplanen till det brasilianska flygvapnet och två till det svenska är serieleveransfasen i gång, vilket är ett mycket stort steg inom Gripenprogrammet. Det visar att vi har en mogen produkt och att vi uppfyller våra kontraktsåtaganden, säger Micael Johansson, Saabs VD och koncernchef. 

- Leveranserna är viktiga för vår förmågetillväxt och försvaret av Sverige. Med JAS 39 E Gripen kommer svensk försvarsförmåga öka, och vi kan bygga ett starkare och taktiskt överlägset Flygvapen i varje situation, säger Carl-Johan Edström, Sveriges flygvapenchef.

- Jag är glad att kunna vara med vid det här viktiga steget i leveransprocessen av Gripen F-39. Flygplanet kommer att leda utvecklingen av det brasilianska flygvapnets stridsförmåga, säger Brasiliens flygvapenchef Carlos de Almeida Baptista Junior.

Under besöket visade Saab upp ett flertal serieproducerade flygplan och provflygplan. Besökarna fick också testa den nya Gripensimulatorn och se en flyguppvisning med svenska och brasilianska Gripenflygplan.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

i krig är allt tillåtet
Skrivet av thomas, 2021-12-10 13:51:34
ett Jas vänds på en 10 min
Ni får operationellt och upp i luften igen för strid 3 plan mot ett Amerikanskt.
dessutom minst hälften så billigt,
slår vi ihop och fullt integrerar Sverige Finland blir vi starka tillsammans. Kan komma med motanfall från flera håll samtidigt
England hade över 50 flygdivisioner för att bekämpa Nassarna, det krävs minst lika många för att få luftöverhöghet mot ett Ryskt anfall.
Studera nu noggrant taktiken när snart Ryssland går in i Ukraina.
Anmäl inlägget
Jas Operationellt överlägsen allt
Skrivet av thomas, 2021-12-06 18:40:03
Det är helt otroligt att Gripen fortfarande kan säljas, och nästa konkurrera ut "Raptor" till Finnarna, grundkonstruktionen är ju inte direkt ny. Men väljer Finland Raptor krävs som nu stora tech team för att operera vända planen, JAS vänds tankas syrgas bränsle och hängs på lite missiler på några min.
Anmäl inlägget
Men vem vill köpa?
Skrivet av Stockholmare, 2021-12-05 20:30:43
Verkar ju vara ett problem att få någon annan att vilja köpa…
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn