Skriv ut  

LFV visade upp multiple remote tower på Malmö Sturup

Flygnyheter, Redaktionen, den 30 september 2022
LFV demonstrerade funktionen multiple remote tower vid Malmö Sturup på torsdagen. Med den nya tekniken ska en flygledare kunna leda flygtrafiken vid två eller tre flygplatser samtidigt.

LFV:s flygtrafikledning på distans är nu i drift vid sex svenska flygplatser. Först ut var Örnsköldsviks Airport 2015. De följande åren tillkom ytterligare fem svenska flygplatser: Sundsvall Timrå Airport, Linköping City Airport, Scandinavian Mountains Airport, Kiruna Airport samt Åre Östersund Airport.

LFV leder forskningen med multiple remote towers som görs i EU-projektet SESAR:s regi. Tanken med multiple remote tower är att en flygledare ska kunna leda flygtrafiken vid två eller tre flygplatser samtidigt.

– Det är många faktorer att ta hänsyn till. Det kan handla om komplexiteten vid de olika flygplatserna, vilken typ av trafik man hanterar och inte minst arbetsbelastningen på den enskilde flygledaren. Det är inte bara en arbetsmiljöfråga utan också i högsta grad en flygsäkerhetsfråga, säger Lindsey Martenez Hermosilla, programledare inom LFV för forskningen av multiple remote towers.

– För att nå den fulla effekten av flygtrafikledning på distans när det gäller effektivitet är multiple remote towers ett självklart och nödvändigt steg att ta. Det känns bra att Sverige ligger långt fram i den utvecklingen, fortsätter Lindsey Martenez Hermosilla.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Business case
Skrivet av Johan, 2022-10-04 12:07:56
Finns det något offentlig business case som försvarar en investering av fjärrstyrd flygledning? Hittills är alla siffror dolda och skickas till Transportstyrelsen för ersättning. Hur mycket har centralerna i Sundsvall och Arlanda kostat flygbolagen m fl. HEMLIGT!!!!
Anmäl inlägget
Prestige
Skrivet av Börje, 2022-10-03 10:40:30
Det är bara projektägaren som tycker detta är så fantastiskt. Ingen LFV anställd vågar säga annat. Alla andra ställer sig ytterst tveksamma till både ekonomin, tillgängligheten och flygsäkerheten inom fjärrstyrd flygtrafikledning. När ska förnuftet segra?
Anmäl inlägget
Allmänflygets död
Skrivet av Privatflygaren, 2022-10-01 22:59:21
Om detta blir praxis kommer begränsningar för allmänflyget dö ut helt vid stora flygplatser. Pga "kapacitetsbegränsningar" kommer VFR säkert inte tillåtas när flygledare skall bemanna flera flygplatser samtidigt. Suck.
Anmäl inlägget
TS
Skrivet av Biffen, 2022-10-01 22:13:02
TS kommer bara godkänna detta av samma anledning som Qatar fick fotbolls vm och det vet alla inblandade om.
Anmäl inlägget
Ironiskt att det sker på Sturup
Skrivet av Bertil, 2022-10-01 13:59:58
Lite ironiskt att det skedde just på Sturup som blir av med sina flygledare i TWR. Jag trodde annars att Sturup var Sveriges ansikte utåt när det gäller utbildning av flygledare. Att då medverka till att rationalisera bort dessa verkar ett slag i ansiktet på personalen.
Anmäl inlägget
Ryssland hälsar och tackar
Skrivet av Jacob, 2022-09-30 16:12:50
Lycka till att få TS till att godkänna detta...
Ryssland hälsar och tackar för RTS!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Bose
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev