Skriv ut  

Trollhättans flygplats satsar på fraktdrönare

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 januari 2023
Fjärrstyrda drönare ska komplettera den vanliga flygfrakten som ökar stort på Trollhättan-Vänersborg. Flygplatsen blir den andra i landet att satsa på fraktdrönare.

Dronamics
Fraktdrönare
 
Trollhättan-Vänersborgs flygplats återfick passagerartrafiken till Bromma i mars förra året, efter två års pandemi-stopp. Nu flyger Västflyg dussinet avgångar till Bromma varje vecka samtidigt som flygplatsen också ingår i den nya, utökade skaran beredskapsflygplatser. I och med det så är flygplatsen öppen större delen av dygnet vilket underlättar för fraktverksamheten som ökat dramatiskt. 

- Efter de två första dagarna denna vecka har vi hanterat fler fraktflyg samtidigt än vad vi har gjort tidigare sedan vår fraktverksamhet tog fart. Den totala vikten dessa två dagar uppgår till runt 20 ton, konstaterar flygplatsen på sin hemsida.
Det är frakttrafik i den mindre skalan, ATR- och Saab 340-maskiner som trafikerar Trollhättan-Vänersborg från bland annat Ungern, Tjeckien och Polen.

Nu har flygplatsen också signerat en avsiktsförklaring med det brittisk-bulgariska företaget Dronamics, som nyligen blev det första drönarföretagen att få licens för flyg i Europa och har bland annat avtal med DHL om att flyga frakt kortare sträckor. 

Ambitionen är att drönarna ska sättas in i den ökande frakttrafiken till flygplatsen och ut till kunder i det industritäta Västra Götaland.

- Avtalet innebär ytterligare ett steg i flygplatsens utveckling. Just fraktflyg är något som har ökat mycket sista tiden. 
Dronamics flyger obemannade fjärrstyrda lastdrönare, kallas The Black Swan, som kan lyfta en vikt upp emot 350 kg och flyga en sträcka upp till 2500 km. Drönarfrakten kommer ske med låga utsläpp eftersom The Black Swan producerar upp till 60% lägre utsläpp än andra typer av transporter och kommer att drivas på syntetiska bränslen och vätgaslösningar i framtiden. 

I dagsläget testar Dronamics förutsättningarna för att använda The Black Swan i fraktverksamhet. Men redan under 2024 ska drönarfrakten vara igång på flygplatsen, enligt planerna. Sedan tidigare är även Örebros flygplats med i samarbetet med Dronamics.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

LCA
Skrivet av Sören, 2023-01-26 12:25:05
Även Linköping City Airport har avtal med Dronamics, för. Kännedom
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev