Skriv ut  

CityJet vill ha fler CRJ-1000

Flygnyheter, Redaktionen, den 14 maj 2024
Irländska CityJet har sedan 2017 fokuserat på att erbjuda wet-lease av flygplan och personal. Med en flotta på 21 CRJ900-flygplan och fem CRJ1000 har CityJet bland annat ett wet lease-avtal för SAS Scandinavian Airlines, baserat i Köpenhamn och Stockholm. Den framtida samvaron med SAS som nu signalerar tillväxt av SAS Link är mer osäkert.

Det gemensamt ägda holdingbolaget, där spanska Air Nostrum är drivande, har beslutat att alla wet-lease-operationer ska ligga i CityJet. City Jet, där grundaren Pat Byrne fortsatt är storägare, har idag 21 CRJ-900 och fick just sin sjätte CRJ1000 som tar 100 passagerare. Fler CRJ1000 kan väntas. Dessa går nu in direkt på wet-lease hos Lufthansa. SAS är också en stor kund. 
 
Detta innebär att Air Nostrum med sina 42 maskiner kan växla upp sin verksamhet inom Spanien. Air Nostrum är nämligen själva medlem av flygbolagsalliansen Oneworld där de är en helt dominerande kund. På detta sätt kan nu det gemensamma holdingbolaget erbjuda sina tjänster åt alla tre allianser samtidigt och fler konkurrerande flygbolag. Tillsammans är de Europas största regionalflygbolag. 
 
Men Air Nostrum äger också Iryo, som driver flera snabbtågslinjer i Spanien och 2026 räknar man med att få leverans av det första av tio beställda moderna luftskepp i ett dotterbolag på Malta. 
 
För närvarande, d.v.s. i maj månad, har CityJet åtta maskiner i trafik för SAS samt tre på underhåll, medan X-fly har fem och en på underhåll. Att CityJet åtminstone borde varit med och räknat på ett övertagande av X-fly är väl så sannolikt.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hur många CRJ i trafik
Skrivet av Jan Ohlsson, 2024-05-15 10:41:19
Formellt blir det alltså 11 öronmärkta från City Jet och sex från X-fly. De som är på service ersätts av andra individer. MEN som sommarförstärkning är det två till från CityJet och en från X-fly. Så just nu är det 20-21 i luften.
Anmäl inlägget
Bara åtta för SAS?
Skrivet av Andreas, 2024-05-14 19:02:38
Stämmer det med åtta för SAS? Och är några verkligen baserade i Stockholm?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev