Skriv ut  

Lugnt på ytan i konflikten inom Norwegian

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 14 maj 2014
Inga förhandlingar på en vecka men bara en person uttagen i strejk. Ännu vet ingen om det blir en storkonflikt inom Norwegians danska och norska kabinpersonal.

Att strejka eller inte strejka. Den frågan är ännu helt öppen i konflikten mellan Norwegian och fackförbundet Parat som representerar den norska och danska kabinpersonalen. Officiellt har ingenting hänt sedan förhandlingarna om att föra över de två grupperna från Norwegian till bemanningsföretag i respektive land, bröt samman natten mellan tisdag och onsdag förra veckan. En enda kabinanställd är uttagen i strejk som en strategisk åtgärd.

– Ja, det kan verka lite märkligt men vi såg avbrottet i förhandlingarna som ett försök av arbetsgivaren att själv bestämma när strejken ska bryta ut. Därför gjorde vi den åtgärden, säger Hans-Erik Skjæggerud, ordförande i Parat till Flygtorget.

Enligt norsk lag måste en strejk utlysas minst fyra dagar innan den träder i kraft och ännu har inga såna varsel lagts. I Danmark är reglerna något hårdare och den 228 personer starka kabinpersonalen där kan troligen inte inleda någon strejk tidigare än den 26 maj.
Till det yttre är det alltså vapenvila i frågan om de kabinanställda men på olika håll planeras sympatiåtgärder om strejken till slut blir av.

European Transport Workers federation har meddelat att de inte tänker befatta sig med Norwegians flygningar i händelse av strejk. Det skulle i så fall lamslå merparten av bolagets trafik, även de som är bemannade med svensk eller annan personal som inte är direkt inblandade i konflikten i Danmark och Norge.

Men Norwegian får också stöd. Arbetsgivarorganisationen NHO, motsvarigheten till Svenskt Näringsliv har beklagat att förhandlingarna är avbrutna. Samtidigt påpekar organisationen att Norwegian inte bryter mot några lagar utan följer de spelregler som finns.

– Det är inte tillåtet att ha norska avtal med personer anställda i utländska företag. De danska kabinanställda måste därför ha danska avtal, säger Torbjörn Lothe, chef för NHO Luftfart i ett uttalande.

– Och det är just det som vi gör. Både norska lagar och EU-regler kräver att de danska kabinanställda hör hemma i Danmark och de norska i Norge. Alla globala företag har människor anställda lokalt med de regler som gäller i respektive land. Vi är måna om att följa de lagar som gäller och ha kvar vår personal, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson på Norwegian.

Den svenska kabinpersonalen omfattas inte av konflikten. Skulle de 1 228 danska och norska kabinanställda gå ut i strejk kommer de svenska kollegorna att flyga som vanligt. De kommer dock inte att ta över några av de linjer som ställs in på grund av strejken.

– De 350 kabinanställda vi har i Sverige har fullt upp med sina egna flygprogram så det ärnog inte aktuellt. I stort kommer strejken i så fall att ha mycket begränsad påverkan på den svenska delen av vår trafik, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Båda sidor förbereder sig alltså för en eventuell upptrappning av en konflikt som ingen vet om eller när den träder i kraft.Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

CPH-LAX
Skrivet av Marelid, 2014-05-18 14:03:37
Jag flyger till LA från Köpenhamn i början av juli. Börjar få handsvett... Hoppas strejken uteblir.
Anmäl inlägget
Upp till kamp
Skrivet av Rune, 2014-05-17 12:19:13
Låt dem inte försämra villkoren mer.
Det är nog nu (egentligen för länge sedan).
Anmäl inlägget
Vad är konsekvenserna?
Skrivet av flygsugen, 2014-05-15 20:35:38
Vad är kondekvenserna för passagerarna om det blir strejk?
Anmäl inlägget
Stå upp
Skrivet av resenär , 2014-05-15 09:19:08
Vi är många som håller tummarna för er. Vi ser ert arbete och det ska ni vara stolta över. Låt inte Kjos köra över er för isåfall finns det inget kvar.

Detta är det viktigaste beslutet ni måste hålla fast vid. Annars slutar ni som Ryanair.

Stå på er!
Anmäl inlägget
Strejk?...
Skrivet av Maggan, 2014-05-14 23:01:01
Det är mycket snack men som tidigare på Norwegian så blir det ingen strejk då alla i företaget är livrädda för Herr Kjos och vad han kan göra. Hur har det gått med dom tidigare planerade strejker i bolaget? Mycket snack liten verkstad så lägg ner hela diskussionen för det kommer inte att bli någon strejk.
Anmäl inlägget
Lyxstrejk????
Skrivet av Mikael, 2014-05-14 20:03:11
Strejkens innebörd är att vi tvingas bort från vår fasta anställning för att sedan bli anställd på ett bemanningsbolag, vilket innebär att vi blir av med all anställningstrygghet med mera som en fast anställning innebär.
Kjos är slug, om ett år säger han upp avtalet med bemanningsbolaget och tar upp spansk besättning. Är det lyxstrejk???
Anmäl inlägget
Blir inget
Skrivet av !?, 2014-05-14 20:01:05
Det kommer inte bli någon strejk! Blir som när DY piloterna hotade, det kommer skrivas ett avtal som är lätt att Runda för KJOS o sen är det business as usual!
Anmäl inlägget
Lyxstrejk!
Skrivet av Emma, 2014-05-14 19:35:37
/Emma, bemanningsanställt vårdbiträde
Anmäl inlägget
Strejken drabbar visst Arlanda och Göteborg
Skrivet av CC DY, 2014-05-14 18:26:52
Nu är ni fel ute. Alla svenska piloter är med I fackföreningen NPU. Ledaren i NPU, Halvor Vattnar gick igår ut i norska "Aftenposten" och berättade att de planerar en sympatistrejk.

I så fall kommer dom flesta flygplan från Arlanda och Göteborg stå på marken.
Anmäl inlägget
Arlanda Direkt???
Skrivet av kesem2, 2014-05-14 18:02:55
Kolla till vintern!
Flyger Norwegian nonstop från ARLANDA till Los Angeles i vinter!!! Via CPH gör de det: CPH Airport ,Aldrig mera!
Anmäl inlägget
Sweden
Skrivet av Svenne banan, 2014-05-14 16:40:07
Visst är det märkligt? 1/3 av flygbolaget flyger... Hur känns det för de som ev. Kommer att strejka?
Anmäl inlägget
Fel tråd
Skrivet av Fcuk, 2014-05-14 16:09:41
Vad har det med ev. strejk att göra?!
Anmäl inlägget
Direktlinjer
Skrivet av CC, 2014-05-14 16:08:11
Alla långlinjer går direkt även från ARN, dock inte varje dag! Valet är ditt!
Anmäl inlägget
Varför inte flyga från Arlanda?
Skrivet av kesem2, 2014-05-14 13:58:51
Varför inte flyga Arlanda-Oslo-Los Angeles till vintern?
Flyga med en
Boeing 787, med en mellanlandning i Oslo på ca 1 timma. Alltså samma flygplan hela rutten.
Måste allt till Köpenhamn Airport?
Mindre passagerarer som flyger från Arlanda till Los Angeles, än från CPH???
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn