Skriv ut  

Easyjet flyger till Åre - Östersund Airport

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 19 augusti 2016
I höst startar ny trafik till Åre-Östersund. Det är easyjet som återvänder till Sverige med en linje.

Easyjet har hittills varit mycket sparsamma med flygtrafik på Sverige. Trafiken mellan Göteborg och London, Berlin och Manchester försvann efter ett drygt år och inte heller de övriga destinationer därifrån blev framgångsrika. I dagsläget går den enda linjen mellan Arlanda och Geneve. Därför är överraskningen stor när det nu står klart att flygbolaget ska flyga mellan Gatwick och Östersund Åre Airport under kommande vintersäsong. Det var easyjet själva som tog kontakt i jakten på nya vintersportdestinationer i norra Europa.

– Det är fantastiskt roligt för oss här på flygplatsen och samtidigt hoppas jag som representant för Swedavia att det kan bli en nystart på diskussionerna med easyjet i ett bredare perspektiv, säger Susanne Norman, flygplatschef i Östersund till Flygtorget.

Det är den växande skaran britter som åker skidor som är målgrupp för satsningen. En direktlinje mellan London och Östersund öppnar för skidåkning i både Åre och Vemdalen som båda ligger inom transferavstånd. Den planerade flygplatsen i Sälen, som enligt planerna ska öppna till vintersäsongen 2018, räknas inte som en konkurrent till flygplatsen i Östersund. Sälen och Åre är två skilda vintersportområden.

Det har tidigare funnits trafik från London till Östersund. För ett par år sedan flög BMI Regional från både London och Manchester med en Embraer ERJ-145. Framför allt är det dock inrikes som säsongslinjerna funnits och fortfarande finns kvar. SAS flyger under de mest intensiva sportlovsveckorna direkt till Östersund från Ängelholm, Göteborg och Malmö medan BRA har en direktlinje från Göteborg.

Den nya linjen från London ska flygas en gång i veckan, söndagar, under perioden december till april. Det blir omväxlande Airbus A320-200 eller A319-100 som trafikerar sträckan, vilket innebär mellan 156 – 180 stolar i veckan.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Amatörer
Skrivet av Micke Johansson, 2016-08-21 10:06:05
Swedavia amatörena klarar säkert av att klanta till evt. förhandlingar med Easy Jet också..
Anmäl inlägget
Tveksam
Skrivet av Andreas, 2016-08-21 09:03:30
Kul för svensk turism om det fungerar, men jag är skeptisk. Jag undrar om britterna kommer att vara villiga att betala mer för flyget än till Alperna (det är ju betydligt längre att flyga, dvs. högre kostnader som easyJet måste täcka) och sedan betala mer på plats (den dyra ölen som FlyMenisten påpekar). Men kanske tycker de att exotiska Sverige är värt det, så vi får se!
Anmäl inlägget
Tummen upp!
Skrivet av Malin, 2016-08-19 23:58:55
Positivt för turismen och jag välkomnar all form av utveckling inom transportmöjligheterna till vackra Jämtland :)
Anmäl inlägget
Sälen
Skrivet av Bussen, 2016-08-19 19:22:32
Undra varför inte flygplatsen i Sälen blir konkurrent till Östersund? 2 skilda vintersportområden? Inte så skilda va...
Anmäl inlägget
Skidresor
Skrivet av FlyMenisten, 2016-08-19 11:51:52
Det hade vi planer på att göra på FlyMe, engelsmän till Åre. Tyvärr är ölen för dyr i Sverige.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
KSAK
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev