Skriv ut  

Flygbolag köper nytt överljudsplan

Notiser, Anders Carlsson, den 18 januari 2018
Den ska ha 45 stolar och flyga mellan London och New York på 3 timmar och 25 minuter. Det är snabbare än föregångaren, ärevördiga Concord. Nu har fem flygbolag lagt in beställningar på det nya överljudsflygplanet Boom Supersonic.

Boom
Boom

NASA jobbar på det, amerikanska företagen Aerion och Spike vill också vara med i tävlingen om vem som först får upp den nya generationen SST, SuperSonic Transport i luften. Allt pekar mot att det är amerikanska Boom Technology som blir första, annars hade knappast Japan Air Lines och Virgin Atlantic tecknat sig för att köpa det nya flygplanet. Dessutom finns ytterligare tre hittills okända köpare vilket gör att det i dagsläget, långt innan flygplanet ens har provflugits, finns beställningar på ett 70-tal flygplan.

Den senaste beställningen från Japan Air Lines befäster att det är en allvarligt menad satsning och inte bara ännu en dröm om att återuppväcka det överljudsflygande som stannade av när Concorde pensionerades. Det japanska flygbolaget har nu en option på 20 flygplan och lägger dessutom in tio miljoner dollar i utvecklingen av Boom SST. Man ska också samarbeta med Boom både vad gäller flygteknik och passagerarkomfort.
Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

?
Skrivet av stune, 2018-01-23 00:45:37
Bra reportage. ..eller...saknas ngt?
Hastighet?
Räckvidd?
Antal pax?

Räcker inte 1100km/h för att få samma plan t/r inom 24h ?
Dvs slippa ha mer än 1 plan dedikerad en route?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Air-BP
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev