Skriv ut   Tipsa en vän  

Tre flygbolag delar på den upphandlade flygtrafiken

Flygnyheter, Redaktionen, den 21 juni 2019
Fyra flygbolag blir tre när Trafikverket nu är klar med upphandlingen av flygtrafiken för kommande fyra år.

Flygprogrammet för den upphandlade flygtrafiken på framför allt norra delen av Sverige har komprimerats sedan den förra avtalsperioden. Det som tidigare var elva flyglinjer har nu slagits samman till fyra linjer med mellanlandningar och tre linjer med direkttrafik. Trafiken har sedan fördelats på tre flygbolag vilket är ett mindre än tidigare när Flexflight med underleverantören AIS flög en Jetstream på några av de minsta rutterna.
 
Det nya avtalet innebär att en sträcka flygs med jetkapacitet medan övriga trafikeras med Fokker50 och Beechcraft:
 
Gällivare – Arvidsjaur – Arlanda: Regional Jet med en CRJ 700
Hemavan – Kramfors – Arlanda: Amapola med en Fokker 50
Vilhelmina – Lycksele – Arlanda: Amapola med en Fokker 50
Torsby – Hagfors – Arlanda: Amapola med en Fokker 50
Pajala – Luleå: Jonair med en Beechcraft King Air 200/1900
Östersund – Umeå: Jonair med en Beechcraft King Air 200/1900
Sveg – Arlanda: Jonair med en Beechcraft King Air 200/1900

Den stora skillnaden är att Jonair har fått ett utökad förtroende från Trafikverket. Under förra avtalsperioden flögs sträckan Pajala – Luleå och nu innehåller uppdraget alltså även linjerna på Östersund och Sveg. I övrigt så har Amapola stärkt närvaron som passagerarflygbolag, i linje med utvecklingen när fraktflygningarna för Posten minskar allt mer.
 
- Det känns skönt att avtalen är på plats. Flygtrafiken är viktig för att upprätthålla en god tillgänglighet till dessa orter och regioner, säger Anna Fällbom chef för Trafikavtal och transportnät på Trafikverket till Flygtorget.

Upphandlingen har denna gång haft skärpta krav när det gäller ekonomi och kvalitet. De flygbolag som över huvud taget vill lämna anbud måste kunna visa ekonomisk stabilitet och kreditvärdighet. Trafikverket har också, visa av skadan sedan tidigare år, tydligare regler kring tidtabeller och förseningar. Redan efter 15 minuters försenade starter kan det bli tal om vitesbelopp.

- Vi kommer även att göra tätare uppföljningar av hur trafiken fungerar, varje månad och kan då snabbt konstatera om det behövs påföljder eller inte. Över huvud taget räknar vi med en stabilare trafik under den här avtalsperioden.

Kommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Norrland
Skrivet av Viktor, 2019-06-23 17:19:52
Bra skrivet Jonas, inte alla som förstår eller tänker på hur mycket norrland bidrar med och har bidragit med i modern tid.
Anmäl inlägget
Viktigt för affärslivet
Skrivet av Jonas, 2019-06-23 08:01:23
Avståndet Pajala - Luleå är betydligt längre än exempelvis Lycksele - Umeå. Det är inte bara avståndet som är underlag för beslut om upphandlad trafik.
Det är möjligheten att kunna nå huvudstaden för möten t/r på en dag. Det är viktigt för affärslivet.

Norra Norrland står för stora inkomster i form av guld, silver, järn, vattenkraft och skogsprodukter.

Anmäl inlägget
Linje?
Skrivet av Robin, 2019-06-22 20:17:10
Varför ska man ha en upphandlad linje mellan Pajala – Luleå ? Ca 20 mil?
Anmäl inlägget
Nytt inte alltid smartast
Skrivet av Jens T, 2019-06-22 16:00:59
Där har du fel Rocky, att bygga ett nytt flygplan är en mycket större klimatpåverkan än att använda ett som redan finns. Ett nytt/nyare plan är också mycket dyrare för oss skattebetalare! ;-)
Anmäl inlägget
Fler plan?
Skrivet av Rocky2, 2019-06-22 15:54:23
Det står väl ingenstans att de ska köra med ett plan på alla linjer? Det måste väl vara ett plan per linje och att det är samma modell Beechcraft King Air 200/1900 för Jonair och fokker 50 för Amapola?
Anmäl inlägget
Ett plan o tre linjer
Skrivet av Rocky , 2019-06-22 12:12:20
Hur skall Jonair få ihop tre linjer på ett plan ?.

Sedan tycker jag det är pinsamt att Jonair o Ampola för linjer med så gamla plan som knappast är de miljövänligaste...dubbelmoral från regeringen som vanligt
Anmäl inlägget
Tänk på klimatet
Skrivet av Rätt, 2019-06-22 01:37:37
Håller med! I dessa tider med klimatdebatter och annat måste det väl vara bättre att fylla mindre plan än att åka runt med halvfulla mellanstora plan?
Anmäl inlägget
Sverige kan omöjligt tvingas växa snabbare
Skrivet av 380, 2019-06-21 16:56:55
När ska verkligheten landa i Sverige. I Sverige lever människor i någon slags fantasivärld där alla tror det måste finnas en A380 på alla stråk som finns. Synd de inte flygs med de Chieftain Navajo som varit stora nog för många sträckor.
Anmäl inlägget
Från liten flygmaskin till pytteliten
Skrivet av SC, 2019-06-21 16:30:12
Grattis Jonair! Jag menar det men hur i jösses kan Trafikverket godta en 8-seatare på dessa linjer? Redan Jetsreamen var ibland otillräcklig och passagerare med specialbehov WCHC etc. Om möjligt ännu sämre förutsättningar. Men det är klart om man går ner i storlek så kan linjerna få självdö och finns inte mer när avtalet går ut 2023. Bra taktik Trafikverket!!!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Volflight
Air BP
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev