Skriv ut  

Karlstad ger inte upp utrikesflyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 november 2019
Två flygbolag har anmält intresse för att flyga utrikestrafik på Karlstad. Frågan är bara hur det ska lösas när regeringen sagt nej till lokal upphandling. Men Karlstad ger inte upp.

Norwegian Karlstad
Karlstad Airport
 
I dagsläget är det Air Leap som står för linjetrafiken till och från Karlstad Airport. Så lär det också förbli, någon ersättare för BMI som flög linjen till Frankfurt blir det inte. I alla fall inte som en lokal upphandlad linje i Karlstad. Det slog infrastrukturminister Thomas Eneroth fast igår. Därmed grusas planerna på en utrikeslinje, något som både flygplatsen och kommunen lobbat hårt för och uppvaktat regeringen med ambitionen att själva få ta över upphandlingen. Det gillas inte av regeringen som slår fast att det är Trafikverket som har ensamrätt på det.

Det stoppar dock inte kommunen och Region Värmland som fortsätter arbetet på att åter etablera utrikestrafik till någon av de stora hubbarna. Den senaste tiden har ett helt nytt affärscase utarbetats, något som Flygtorget rapporterat om tidigare. Det har nu skickats till Copenhagen Economics för analys, dels av det ekonomiska underlaget, dels hur det står sig gentemot regelverket både i Sverige och inom EU.

Innehållet i affärsplanen är hemligt men enligt de knapphändiga uppgifter som finns är, två flygbolag intresserade av att flyga utrikes från Karlstad. En gäller trafik till Frankfurt, en till Köpenhamn. I bakgrunden finns ytterligare ett flygbolag som anmält intresse. Om det är flygningar som ska ske på eget kommersiellt ansvar eller med någon form av ekonomiskt stöd och hur det i så fall ska klara myndighetsgranskningen, är det som just nu utreds av Copenhagen Economics. Ger analysen tummen upp ska affärsplanen omvandlas till ett skarpt avtal med det aktuella flygbolaget som sedan styrelse och politiker ska ta ställning till. I den bästa av världar kan ett avtal vara på plats innan årsskiftet.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Rövar näste
Skrivet av Linkan, 2019-11-10 10:03:44
Karlstad önskar få göra upphandling och att staten betalar!

Det är knappast rimligt.

Karlstad kan göra en upphandling om kommunen betalar och det är tillåtet enligt kommunallagen.
Anmäl inlägget
Sovjet
Skrivet av Svante, 2019-11-08 21:04:30
?? I alla fall inte som en lokal upphandlad linje i Karlstad. Det slog infrastrukturminister Thomas Eneroth fast igår. ??

Ministerstyre av sovjetisk stil.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn