Skriv ut  

Tre konkurrenter blir två på Örnsköldsvik

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 januari 2020
BRA, Sveaflyg och Air Leap. De anmälde sig alla tre när SAS beslutade att lägga ner trafiken på Örnsköldsvik. Men tre blir två i en ny konstellation när flygningarna går igång i februari.

Den 31 januari flyger SAS för sista gången mellan Arlanda och Örnsköldsvik. Det innebär slutet på en knappt två år lång comeback på sträckan som i sin tur föregicks av tio års frånvaro. SAS anser inte att marknaden motsvarat de förväntningar som fanns trots möjligheten att anpassa flygplansflottan efter behovet.

I Örnsköldsvik menar man dock att marknaden ligger på minst 85 000 passagerare och upp mot 120 000 passagerare per år beroende på hur trafiken utvecklar sig. Det var det underlaget som inledningsvis lockade tre flygbolag att anmäla intresse att ta upp linjen när SAS lämnar. Först ut var nystartade Sveaflyg, vilka snart följdes av BRA och Air Leap. Tre flygbolag på sträckan är inte första gången. För drygt tio år sedan flög SAS, Skyways och då nystartade Höga Kusten Flyg alla på Örnsköldsvik. När sedan finanskrisen slog till försvann två av tre och lämnade Höga Kusten Flyg att ensamma ansvara för linjen.

Sedan början av november har det dock varit relativt tyst om två av de tre flygbolagen verkligen tänker ta upp konkurrensen med varandra. BRA har dock inte tvekat utan annonserade tidigt ett flygprogram med tre till fyra rotationer per dag på vardagarna samt två på söndagarna. Det blir en ATR72 som flyger till Bromma på cirka 75 minuter. 

Nu står det också klart att de två kvarvarande inte ger sig in i kampen utan istället samarbetar: Air Leap står som operatör och Sveaflyg flyger trafiken med en Saab 2000. Den linjen går till Arlanda vilket innebär att den till del vänder sig till en annan målgrupp än de som väljer BRA, antingen till Bromma eller vidare ut till de regionala flygplatserna. Trafikstart den andra februari med två dagliga rotationer vardagar och söndagar.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Air Leap
Skrivet av Gustav , 2020-01-11 19:27:29
Sveaflyg kommer att flyga under Air Leap
Anmäl inlägget
inrikesflyget
Skrivet av thomas, 2020-01-10 11:04:22
Konkurrens ödelägger det Svenska inrikesflyget, har redan gjort.
Samarbeta bilda kartell på upphandlade linjer, det är mycket bättre än att flyget försvinner, vilket även drar med sig kommuner i glesbygden.
Olagligt ja visst! ock !!!!
I krig affärer och kärlek är alla metoder tillåtna, det visar väl sig tydligt nu i Mellanöstern med allt som utspelar sig där, ner skjutning av ett civilt passagerare plan, att överhuvudtaget skicka missiler mot ett grannland för att träffa tredje part.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn