Skriv ut  

Svenskt företag får stororder från Airbus

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 februari 2020
Boeing avslutade samarbetet och gav samtidigt svenska CTT en tung motgång. Men nu har Airbus lagt en stororder på samma teknik som Boeing sa nej till.

Det är en tydlig revansch för nyköpingsbaserade CTT-systems som fick en tung smäll 2017 när Boeing tog bort företagets avfuktningssystem ur produktionen av nya Boeing 787. Istället öppnar Airbus ett samarbete i och med att avfuktningssystemet ska finnas som tillval i alla nytillverkade flygplan i A320-familjen. I och med att det just nu är den mest säljande flygplansmodellen på marknaden, är det ett nytt steg för CTT som tidigare i första hand levererat till långdistansflottorna.
- Det här är ett genombrott för vår aktiva fuktregleringsteknologi i narrowbody segmentet.”, säger Torbjörn Johansson, VD CTT Systems i ett uttalande. 

Den teknik som CTT utvecklat håller kabinen torr och tar bort vatten från isolering, och minskar risken för att överskottsvikt bildas från vattenackumulation. Lägre överskottsvikt minskar bränsleförbrukningen och sänker koldioxidutsläppen. Dessutom minskar risken för fuktrelaterade skador på elektronik och annan utrustning ombord.

I ett första steg ska CTT vidareutveckla systemet tillsammans med Airbus och i första hand certifieras för den nya långlinjeversionen A321XLR. Leverans till Airbus kan sedan börja 2022 och vara klar att installeras i fabriksnya flygplan från 2023.

CTT’s teknik finns som tillval i alla långlinjemaskiner hos Airbus och Boeing, på flightdeck, besättningsutrymmen och passagerarkabinerna.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Boeing
Skrivet av BS, 2020-02-06 10:10:46
har inte avslutat samarbetet CTT. Kan fås som tillval även till 737.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn