Skriv ut  

Små ljusningar i flygtrafiken på Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 maj 2020
Lufthansa tänker återvända till Göteborg. TAP vill börja flyga på Arlanda igen. Det finns små ljusglimtar för flyget just nu, i Sverige och internationellt.

I maj, då kan flygtrafiken så smått börja återgå till det normala. 
Så lät det bland flygbolagen i slutet på mars när covid-19 utvecklats till en pandemi och flygbranschen tvärbromsade. Då räknades det allmänt med att krisen skulle vara över på en månad eller två. Nu vet vi att det kommer att dröja längre än så: Nyligen konkursräddade Norwegian tror inte på en öppning för egen del förrän om ett år, när sommarsäsongen 2021 drar igång. SAS å sin sida ser ingen normal trafiksituation förrän 2022.

Trots allt rör det på sig i flygplaneringen bland världens flygbolag. I Europa planeras för en ökning av kapaciteten med 4 procent och det är i första hand inrikestrafiken i respektive länder som sakta växer.

På Arlanda samsas fortsatt all trafik, inrikes, utrikes och intercont på terminal 5 och i dagsläget finns där fyra långlinjer: Air India, Ethiopian, och Air China med i princip en avgång i veckan till respektive destination även om Air India planerar för att öka till tre avgångar i veckan medan Qatar aviserat ett flygprogram med fyra rotationer i veckan från Doha. På Göteborg håller Qatar däremot fortfarande stängt. De övriga långlinjebolagen på Arlanda, SAS, Singapore Airlines, Emirates och China Eastern syns dock inte till. Inte heller All Nippon Airways som skulle ha dragit igång den nya linjen mellan Tokyo och Stockholm den 6 juni. ANA håller dock humöret uppe, bland annat tack vare det goda bokningsläget som gällde innan krisen slog till på allvar och håller fast vid att linjen ska komma igång. United Airlines å sin sida återkommer inte med säsongslinjen till New York i år. Borta är också en av Arlandas trotjänare, Thai Airways, som flugit på Stockholm i 34 år. I nuläget räknar flygbolaget med att ta upp trafiken igen den 25 oktober och då flyga som vanligt med en daglig avgång. 

Vid sidan av de inrikestrafiken i Sverige och den handfull europaflygningar som är igång genom bland andra KLM och Lufthansa, finns också några små ljusglimtar att finna i de olika flygbolagens kontinuerliga uppdateringar av tidtabellerna: Lufthansa tänker återuppta trafiken på Göteborg den 18 maj med tre flygningar i veckan och på Landvetter har Wizz Air kommit igång med trafiken till Budapest. Portugisiska TAP tänker återvända till Stockholm den 2 juni, försiktigtvis med fem avgångar i veckan med en A319 och sedan gå upp till daglig A320 från första juli. Och om vi spanar riktigt långt fram i tiden så räknar SAS med att dra igång den helt nya linjen mellan Luleå och London Stansted den 18 december.

Om det verkligen blir av, är en senare fråga. I många fall rullas de planerade avgångarna framåt i tiden när restriktionerna fortsätter att stoppa återstarten av trafiken. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

det gäller att passa på..
Skrivet av ja.., 2020-05-05 23:28:59
för när uppsägningarna kommer hagla i på ATC så lär det inte komma mycket flyg till Sverige. Det som är på väg att ske är ett monumentalt felbeslut som kommer påverka svenskt luftrum i decennier...
Anmäl inlägget
Arlanda
Skrivet av Anonym , 2020-05-05 08:29:55
När flygtrafiken startas igen efter Corona. Passa då på att samla all flygtrafik till Arlanda från Bromma & Skavsta.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev