Skriv ut  

Nu tillåts tjänsteresor från flygplatsen

Flygnyheter, Redaktionen, den 1 september 2020
Äga en flygplats men inte tillåta flygresor från den. Det är en ekvation som inte går ihop, menar politikerna i Höganäs som nu åter tillåter flygresor i tjänsten.

Per Braathen, huvudägare till BRA, påtalade ofta det absurda i att kommuner runt om i landet gärna gick ut med hur viktigt det var med regelbunden flygtrafik till den egna flygplatsen. Men samtidigt infördes allt hårdare policys kring tjänsteresor för de anställda i förvaltningarna som i princip gjorde det omöjligt att flyga i tjänsten.

Så har det tidigare varit i Höganäs kommun i Skåne. Men sedan kommunen blev delägare i – och därmed räddade Ängelholms flygplats från att läggas ner – har också en ny resepolicy tagits fram. En resepolicy som tillåter tjänsteresor med flyg, något som tidigare inte varit tillåtet annat än i undantagsfall.

–  Det vore trams att säga att flygplatsen är så viktigt att vi ska köpa den, men inte tillåta att flyga ifrån den, sa kommunalråd Peter Schölander (M) under debatten om den nya resepolicyn, rapporterar Landskrona Posten.

I dagsläget har kommunen, trots de tidigare hårda restriktionerna, cirka 140 flygresor per år. De framtida flygresorna blir av allt att döma fler och de ska från och med nu också klimatkompenseras genom ett tilläggsköp av biobränsle. 

Beslutet att ändra resereglementet vållade dock en politisk strid i kommunen där S, MP, V och L röstade emot men förslaget gick ändå igenom med den borgerliga majoriteten.
Idag den första september är sju kommuner i Skåne officiella ägare till Ängelholm Airport sedan flygplatsen köpts från PEAB. Det räddar verksamheten från nedläggning och de anställda som varit permitterade återanställs. Prislappen är 20 miljoner samtidigt som kommunerna tillsammans lägger in 30 miljoner för att täcka de kommande årens underskott. Största ägare är Helsingborg med 40 procent, Ängelholm med 30 procent medan de övriga kommunerna har olika stora delar däribland just Höganäs med 10 procent.

I dagsläget flyger tre flygbolag på Ängelholm, SAS, Air Leap och Amapola.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@niclaspe
Skrivet av svantespeedy, 2020-09-03 11:42:22
Ängelholms flp heter egentligen Helsingborg-Ängelholm
Anmäl inlägget
Investering
Skrivet av niclaspe, 2020-09-02 12:29:08
Alltså 8 mil till Sturup och 3,5 mil från Helsingborg. Kan det verkligen vara rätt att plöja in dessa miljoner i en flygplats ;)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn