Skriv ut  

Finnair följer Norwegian – säljer långlinjemaskin

Flygnyheter, Redaktionen, den 2 september 2020
När kassan sinar behövs kapital. Finnair säljer en av sina A350 och kan tillföra flygbolaget närmare miljarden. Maskinen lämnar dock inte flottan utan leasas tillbaka.

Det första bistra beskedet kom i förra veckan: Upp mot ettusen anställda riskerar att bli av med jobben när coronapandemin fortsätter att slå mot det finska flygbolaget. Redan nu är merparten av de cirka 6 700 anställda korttidspermitterade men det kan alltså följas av regelrätta uppsägningar.

Det är nedgången i flygtrafiken i stort men framför allt på linjerna till Asien som ligger bakom arbetet att hålla det finska flygbolaget flytande genom krisen. Ytterligare en del i det arbetet är försäljningen av en av de nya Airbus A350-900. Det är den allra nyaste maskinen, OH-LWP som levererades till Helsingfors så sent som i februari i år och då blev den femtonde A350-maskinen i flottan. Då hann den med ett par rundor på linjenätet österut, bland annat till Bangkok, Delhi och Tokyo, men också till New York innan trafiken stoppade.

Men nu är den såld till BBAM Aircraft Management LP i ett avtal om sale-leaseback. Det är uteslutande en ekonomisk transaktion som ger ett mindre med ändock positivt utslag i Finnairs kassaflöde på cirka 100 miljoner euro. Avtalet är på 12 år och inne bär att Finnair istället för att låsa fast pengar i flygplanet, betalar en rullande leasingkostnad. 

Finnair är inte ensamma om att omvandla delar av flygplansflottan till ett sale-leaseavtal. Bland andra easyjet och Wizzair har gjort motsvarande manöver för att frigöra kapital i den rådande situationen.

Det var den femtonde A350-maskinen i ordningen som omförhandlades. Finnair har ytterligare tre A350-900 på väg in till flottan i den ursprungliga beställningen hos Airbus på 18 flygplan. Vad som ska ske med dem är oklart.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

FoxNews
Skrivet av AIK, 2020-09-02 11:44:20
Typisk FT rubrik, vinklat som vanligt. På vilket sätt liknar AYs sale&leaseback det som DY håller på med, dvs att bli av med delar av flottan helt?
FT kanske inte vet att sale&leaseback inom flyg, är en procedur de flesta bolag ägnar sig åt, bla SAS som 2017 ägde ca 30 av sina drygt 200 plan!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev