Skriv ut  

SAS: Halva antalet passagerare borta 2020

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 november 2020
De dystra siffrorna för flyget fortsätter också under oktober månad. SAS siffror för hela året visar också att hälften av alla passagerare är borta.

I fredags presenterade SAS passagerarsiffrorna för oktober månad. I och med att SAS har ett brutet räkenskapsår ger oktoberrapporten också ett bokslut över det gångna året, ett år där drygt åtta av de tolv månaderna präglats av coronapandemin. Det är följaktligen bistra siffror, för oktober och för hela räkenskapsåret.
Oktober månad först: Sammanlagt reste 602 000 passagerare med SAS, reguljärt och charter tillsammans, vilket är en minskning med 78,7 procent jämfört med samma månad förra året. Kabinfaktorn var 37,3 procent. Fortsatt är det inrikestrafiken i de tre länderna som går bästa och ”bara” minskade med 56,3 procent följt av europatrafiken och den interkontinentala trafiken. För flygbolaget i stort minskade kapaciteten med 73,3 procent vilket innebär att SAS i nuläget flyger lite drygt en fjärdedel av förra årets kapacitet.

- Trafiken för oktober ligger i linje med utvecklingen i september och efterfrågan på inrikestrafik fortsätter att vara starkare än för europeiska och interkontinentala destinationer, vilket återspeglas i nätverket och avgångarna vi erbjuder. Tyvärr har det ökande antalet covid-19-fall i oktober lett till utökade restriktioner i hela Europa och det påverkar naturligtvis viljan att resa negativt, säger Rickard Gustafson, vd SAS i en kommentar.

Sett till hela räkenskapsåret, där de första relativt normala månaderna kring årsskiftet och början av året förbyttes i ett inledande total flygstopp och sedan en svag återhämtning, å siffrorna fortsatt dystra.

Sammantaget reste 12,6 miljoner passagerare med SAS reguljära och chartrade flygningar. Det är en halvering, 57,6 procent, jämfört med året innan. Mer än hälften av passagerarna är alltså borta. I sin tur gör det att kabinfaktorn för hela året stanna på just över 60 procent för hela året.

- Även om vi förväntar oss en oförändrad efterfrågan under de närmaste månaderna, är vår fortsatta bedömning att återhämtningsfasen för flygindustrin kommer fortsätta fram till 2022 och att efterfrågan återgår till nivåerna före pandemin under de följande åren. fortsätter Rickard Gustafson.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn