Skriv ut  

Inga flygtransporter av svenskt coronavaccin

Flygnyheter, Redaktionen, den 21 december 2020
Lastbil, inte flyg. Det är det troligaste transportsättet när coronavaccinet ska transporteras till och i Sverige. Men sekretessen är hög, och några detaljer finns inte.

Distributionen av det efterlängtade vaccinet mot Covid-19 har inletts runt om i världen. Det ger nya, också de efterlängtade, uppdrag för världens flygbolag, både de renodlade fraktbolagen och passagerarbolagen som kan flyga frakt i lastrummen eller kabinen. Många flygbolag anpassar nu också fraktkapaciteten för att kunna flyga den temperaturkänsliga medicinen. Och det är enorma mängder vaccin som nu ska transporteras ut till befolkningarna. Enligt IATA kommer det att krävas 8 000 flighter med flygplan i storleksordningen B747 om vaccinet ska distribueras ut till hela klotet. Alldeles oavsett hur mycket flygfrakt som till slut blir verklighet är det en luftbro av oanade mått som nu står beredd.

Men i Sverige är det, enligt Flygtorgets källor, transporter som ska ske med lastbil. Detta trots att Sverige är ett av de mest långsträckta länderna i Europa. 

Några helt säkra uppgifter går dock inte att få kring hur vaccinet ska distribueras i Sverige, från myndigheten är det locket på. Flygtorget ställde en konkret fråga till Folkhälsomyndigheten om det vara aktuellt med flygtransporter för att distribuera ut vaccinet, till exempel till Norrland. Svaret på mail gav inga ledtrådar:

- Av säkerhetsskäl kan inte Folkhälsomyndigheten säga hur distributionen rent praktisk kommer att gå till eller vilket geografiskt ställe i landet som är nationell mottagare för vaccindoserna. Doserna kommer att fördelas till regionerna utifrån regionernas befolkningsmängd och sammansättning, det vill säga andel i befolkningen som beräknas tillhöra prioriterade grupper.

- Regionerna ansvarar därefter själva för transporterna av doser ut till mottagningar och liknande, så att vaccinationerna kan genomföras.

Inte heller ansvariga inom Swedavia eller SAS har några uppgifter om det blir aktuellt med flygfrakt. Några myndighetskontakter har av allt att döma inte heller tagits med flygbolag eller flygplatser runt om i Sverige. I nuläget pekar allt mot att vaccinet transporteras med lastbil först till Sverige och en central hubb, därifrån vidare ut i landet, också det med lastbil. Det kan i vissa fall innebära transporter på en bra bit över hundra mil på vintervägar innan vaccinet är framme på sin slutdestination. Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

PK ligan
Skrivet av Kurt, 2020-12-21 14:23:43
Det luktar Greta och PK Sverige.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn