Skriv ut  

OSM bemannar det nya ambulansflyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 januari 2021
Offentligt ägt flygbolag men piloterna anställda via bemanningsföretag. Det nya svenska ambulansflyget ska enligt planerna vara i luften redan till sommaren. Därmed tappar Babcock uppdraget.

Svenskt ambulansflyg
Ambulansflyget
 
KSA, Kommunförbundet Svenskt Ambulansflyg, är nu på väg att starta verksamheten och ska vara i full drift i slutet av året. Det innebär i sin tur att en stor del av ambulansflygningarna i landet går över från privat till offentlig regi. Det är ett systemskifte som orsakat ett flertal diskussioner, bland annat om varför en väl fungerande ordning ska bytas ut.
 
Upphandlingen av flygplansflottan, sex Pilatus PC-24 med option på ytterligare fyra maskiner, en affär på drygt 700 miljoner, har varit kantad av problem och fick göras om ett flertal gånger. KSA äger det nya flygbolaget, ansvarar och koordinerar verksamheten utom på en punkt: den flygande personalen. De ska istället vara anställda i ett bemanningsföretag och i dagarna blev upphandlingen klar.

– Det inkom fyra anbud och tre av dem togs till utvärdering. Det var de tre som bedömdes vara korrekta anbud, säger Joachim Ahl, biträdande förbundsdirektör på Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg till vk.se.

Slutligen var det OSM Aviation Crew som gick segrande ur upphandlingen och som nu har uppdraget att förse KSA med sammantaget 37 piloter. Huvudbasen är placerad i Umeå där två flygplan placeras och de övriga fyra fördelas på de två andra baserna på Arlanda och Landvetter.
 
En av de stora leverantörerna av ambulansflyg i landet Babcock Scandinavian Air Ambulance blir nu av med det uppdrag som företaget haft i 18 år för de norra delarna av Sverige. Babcock har kontrakt på de flygningarna året ut men det avtalet bryts av allt att döma i förtid eftersom flygningarna från Umeå kan vara igång redan under sommaren. Hur övergången ska ske, när Babcock ska lämna över ansvaret är inte heller definierat ännu. Som en reaktion på hur framväxten av det nya ambulansflyget genomfört, valde Babcock att inte lämna anbud i upphandlingen av den flygande personalen.

- KSA överlämnar den ekonomiska risken till leverantören i en utsträckning som är alltför stor i förhållande till den kontroll leverantören kan ha över kostnaderna. Självklart är vi besvikna över att offentlig sektor väljer att utradera oss privata aktörer med gedigen erfarenhet och mångårig kompetens genom att undvika upphandling, säger hon till vk.se

Ledningen för det nya flygbolaget, KSA ägs av 21 regioner runt om i landet, menar dock att effektiviteten blir högre och kostnaderna lägre med det nya ambulansflyget.Kommentera artikeln
Det finns 14 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Rätt att dra sig ur
Skrivet av Ambulanspilot, 2021-01-28 15:12:17
Vad jag förstår har varje region rätten att dra sig ur detta samarbete. Jag vet att en handfull regioner är öppna för det och att så sker. Tragiskt att offentlig verksamhet får utkonkurrera redan existerande privat dito i ett land som Sverige. Eller vänta lite - det är ju olagligt.
Anmäl inlägget
Rescue Sweden
Skrivet av Mr €, 2021-01-28 10:36:33
Varför inte ett gemensamt statligt bolag som sköter all flygande räddningsverksamhet som sjöräddning, fjällräddning, ambulansflyg, brandbekämpning som blir en naturlig arbetsgivare för jaktplanspiloter, FV räddningshelikopterbesättningar som uppnått maxålder.
Anmäl inlägget
Regioner/landsting inhyrd personal
Skrivet av Tyckaren, 2021-01-28 10:29:48
Rätta mig om jag har fel men landstingen har väl använt "stafett"-läkare och sköterskor i många år. Nu blir det stafettpiloter också!
Anmäl inlägget
Skillnad på skit o pankaka?
Skrivet av Eicas, 2021-01-26 22:07:47
Fint ! 3 i managementet som har anställning i regionen men resten av bemanningsföretag!
Anmäl inlägget
Bemanningsbolag
Skrivet av En vän av ordning, 2021-01-26 16:59:35
Tack för klargörandet.

Grundproblematiken kvarstår dock i och med att det är en offentlig verksamhet.
Anmäl inlägget
Bemanningsbolag
Skrivet av sv En vän av ordning?, 2021-01-26 15:38:22
Med tanke på ditt nick, så vill jag gärna korrigera dig. KSA = Kommunförbundet Svenskt Ambulansflyg. Alltså ICKE statligt.
Anmäl inlägget
Regionerna inte samma som staten
Skrivet av Bengt, 2021-01-26 13:59:33
Eftersom vi har kommunalt och regionalt självstyre i Sverige är regionerna (tidigare landsting) frånskilda från staten. Däremot är det korrekt att regionerna (offentlig sektor) genom KSA vald att använda inhyrd personal.
Anmäl inlägget
Visa det då!
Skrivet av Henrik, 2021-01-26 12:08:09
”Effektiviteten högre och kostnaderna lägre”
Ok, hur då? KSA har inget protokoll där detta visas. Frågar man efter dessa handlingar är de sekretessbelagda av KSA. Otroligt att detta fått fortsätta utan att någon politiker satt stopp.
Anmäl inlägget
Kommunalt bemmaningsbolag
Skrivet av Johan flygare, 2021-01-26 10:34:24
Ja detta blir det första statliga/kommunala bolag med denna lösningen. Dem har väl insett att kostnaderna redan skenat i detta projekt och gör allt för att kapa dem. Detta blir väl det första statliga flygbolag med denna lösningen. I de redan befintliga kommunala/statliga flygbolagen är personalen anställda: ambulanshelikoptrarna, statliga sjöfartsverket, kustbevakningen, statsflyget, polisflyget.
Otroligt att staten går åt detta håll.
Anmäl inlägget
Fiasko
Skrivet av Daniel, 2021-01-26 10:06:01
Om 5-10 år kommer man avveckla detta bolag efter att kostnaderna skenat för att regionerna inte har kompetens att driva flygbolag (vilket de självklart inte kunde förutse). 10+ miljarder kommer att ha slösats på ett prestigeprojekt, och ingen politiker eller tjänsteman kommer ta ansvar eller straffas.
Anmäl inlägget
Bemaning
Skrivet av Sosse, 2021-01-26 09:53:18
Sakta och säkert urholkas allt vad arbetsvillkor heter. Vilken kostnad är det dessa bolag kunde reglera för att få ner sina anbud? arbetsvillkor/löner/ersättningar! Vilken härlig bransch!
Anmäl inlägget
Bemanningsbolag
Skrivet av En vän av ordning, 2021-01-26 09:35:13
Vilket modert sätt att runda anställningstryggheten. Till och med staten, med vänsterfalangen i spetsen väljer den vägen.
Man slutar aldrig att förundras.
Anmäl inlägget
Privat vs Lanstingsregioner
Skrivet av Anders, 2021-01-26 09:10:13
Ja ser man hur privata vårdenheter levererar kontra landstingets, och detta lär väl bli detsamma, så lär det bli en flopp.
Landstingen dras ju alla av överdådig administration och ineffektiv produktion. Alltså som de flesta statligt drivna saker är.
Anmäl inlägget
Statliga flygbolag
Skrivet av Entreprenör, 2021-01-26 09:07:58
Varför gör inte staten samma med SAS?
Tar över hela bolaget, det blir nog så till sommsren., då nya miljarder behövs.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn