Skriv ut  

Icelandair: ingen tvingas flyga MAX

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 mars 2021
Boeing 737 MAX i Icelandairs färger är tillbaka i trafik. Första flighten till Köpenhamn i nästa vecka. Men de passagerare som inte vill flyga i MAX får boka om utan kostnad.

Icelandair blandar flygplanstyper i flygprogrammet, Boeing 757, Boeing 767 och Boeing 737 MAX som nu åter gör comeback i flottan. Redan i början av nästa vecka sätts maskinen in på sträckan Reykjavik – Köpenhamn. Det är 20 månader sedan sist och under den tiden har flygbolagets fyra MAX-8 och en MAX-9 stått på marken i Spanien. I och med att flygstoppet nu är hävt och leveranserna från Boeing kan återupptas, ska de resterande 11 maskiner i en första beställning också levereras.

Inför trafikstarten, i första skedet med två MAX, har Icelandair dels testflugit maskinerna utan passagerare, dels låtit piloterna genomgå ett intensivt simulerat träningsprogram. Flygbolaget är ett av få europeiska flygbolag med en egen Boeing 737 MAX Flight Simulator.

- Våra piloter har fullt förtroende för Boeing 737 MAX, annars hade vi inte tagit in den i flottan. Vi menar att efter den detaljerade recertifieringen är flygplanet säkert, skriver Icelandair på sin hemsida.
Samtidigt är Icelandair medvetna om att det bland resenärerna finns en skepsis mot att flyga med det nya flygplanet. Det är därför ”full transparens” om när och var maskinen flyger vilket bland annat innebär att det i en bokning alltid framgår vad det är för en flygplanstyp som sätts in på den aktuella flygningen. Under en övergångsperiod är det också möjligt att välja en annan avgång med en annan flygplanstyp. 

- Det innebär att om du har bokat direkt med Icelandair och flygningen sker med en Boeing 737 MAX, så kan du boka om utan extra kostnad. Det går också att boka av helt och få en voucher i ersättning, skriver flygbolaget på sin hemsida.
Det är inte bara Icelandair som ger passagerare möjlighet att välja bort en flight med en MAX-maskin. Bland andra American Airlines, United och Southwest har liknande villkor. Att de införts beror bland annat på en undersökning som Reuters genomfört och som visar att fler än varannan tillfrågad amerikan vägrar att flyga med en MAX. 

Även Ryanair som på sikt blir en av de största brukarna av MAX kommer att ta hänsyn till passagerarnas eventuella ovilja att kliva ombord på flygplanet: ”Vi vill inte att människor ska känna sig fångade på en MAX. Vill du inte gå ombord, helt OK. Om du går av, ta väskan och sen får du tillbaka biljettpengarna”. Det säger Michael O’Leary som tidigare avfärdat människors farhågor med att de flesta resenärer, han själv inräknat, inte vet vilken flygplanstyp de sitter på. Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Okunnigt
Skrivet av BS, 2021-03-06 15:38:42
Att välja bort MAX är naturligtvis frivilligt.
Men somligas argument, låter mer som "galleygossip"!
Anmäl inlägget
ABC,
Skrivet av pf, 2021-03-04 18:23:07
om du ikke er klar over det flyr Norwegian hver dag. De har f.t. 8 maskiner i trafikk, alle B-737-800, hovedsaklig på norsk innenriks.

De har fløyet så godt som alle dager i pandemiperioden, i Norge siden 11.mars i fjor.
Anmäl inlägget
Lätt att slippa MAX!
Skrivet av ABC, 2021-03-04 12:20:20
Att slippa att resa med Boeing 737 MAX måste vara det enklaste man kan göra. Jag väljer bara bort flygbolag som använder maskinen! Hej då Icelandair, hej då TUI, hej då Smartwings, hej då Turkish och snart blir det hej då Ryanair. Norwegian välkomna tillbaka om ni nu kommer flyga över huvud taget...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn